VIDEO | Scandal la ședința CMC: Primăria vrea un preț dublu pentru apă și canalizare / ANRE: Nu există premise de majorare în acest an a tarifelor la Apă-Canal Chișinău

  • 04 Noiembrie 2022 11:02
VIDEO | Scandal la ședința CMC: Primăria vrea un preț dublu pentru apă și canalizare / ANRE: Nu există premise de majorare în acest an a tarifelor la Apă-Canal Chișinău

Joi, 3 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău a organizat o ședință extraordinară cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”, dispoziție semnată de către primarul general Ion Ceban pe 31 octombrie. Conform acelei dispoziții tariful pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea ajunge la peste 24 de lei. Prezent la ședința CMC, șeful departamentul energie electrică și regenerabilă din cadrul ANRE, Alexandru Mija, a declarat că nu există premise de majorare în acest an a tarifelor la Apă-Canal Chișinău. Mija, în timp ce argumenta decizia ANRE a fost înlăturat de la tribună într-un mod grosolan de către primarul Ion Ceban. ANRE dezaprobă un astfel de comportament și insistă pe revenirea imediată la un dialog civilizat, constructiv, apolitic și profesionist, transmite Radio Chișinău.

Conform consilierilor PAS, tariful pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea ajunge la peste 24 de lei.

În Chișinău ultima dată tariful a fost ajustat în anul 2017. De atunci nicio solicitare de majorare nu a fost acceptată, iar principalele motive constă în încălcările admise de către Apă Canal Chișinău. ANRE a spus clar că problema de fapt nu este în metodologie, ci în șirul de încălcări a acesteia de către operatorul Apă-Canal Chișinău, care: Nu a putut argumenta pierderile admise în rețele. Nu a prezentat la timp, anual, solicitarea de aprobare a tarifelor. Nu au putut prezenta documente confirmative pe un șir de cheltuieli”, a declarat Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC, marți, 2 noiembrie, într-o conferință de presă.

Miercuri, 2 noiembrie ANRE a emis un comunicat în care își exprima îngrijorarea față de subiectul nr. 3 inclus pe Ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău din 3 noiembrie „Cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal.

Instituția menționa în comunicat că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare și/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

La ședința din 3 noiembrie de pe ordinea de zi a fost scoas subiectul privind tariful pentru aceste servicii, fiind înlocuit cu altele două, cu privire la cesionarea contractului datoriei conform Contractului de Finanțare FI No 81.436 Serapis No 2011 0235 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chișinău” și Banca Europeană de Investiții (BEI) și cu privire la cesionarea datoriei conform Acordului de Împrumut nr. 44027 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chișinău” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Ședința extraordinară s-a soldat cu scandal și îmbrânceli, generate de către primarul Ion Ceban

Șeful departamentul energie electrică și regenerabilă din cadrul ANRE, Alexandru Mija prezent la ședință a declarat că nu există premise de majorare în acest an a tarifelor la Apă-Canal Chișinău.

 „Am avut o corespondență intensă cu Apă-Canal Chișinău, dat fiind că în vigoare este Legea care prevede că operatorii trebuie să meargă la ANRE. Dacă se va aproba în CMC va fi o decizie pasibilă de a fi contestată sau suspendată. Aș solicita să mergem pe cadrul legal. Atât timp cât sunt în vigoare contractele și împrumuturile cu BEI, tarifele se aprobă de ANRE”, a spus Alexandru Mija.

Acesta a fost întrerupt de către primarul Ion Ceban și înlăturat de la tribună într-un mod grosolan. Pupitrul a fost preluat de către Ceban care a dat vina pe guvernare pentru toate scumpirile din ultimul an.

Ieri ANRE a aprobat un tarif care este de trei ori mai mare decât acum un an de zile, la gaz avem un tarif de șapte ori mai mare, toate astea din cauza unei guvernări proaste, corupte și incompetente. Și dvs ascultați aici un cetățean care vorbește despre nu știu ce metodologie care trebuie dezbătută”, s-a adresat primarul către consilieri.

ANRE dezaprobă un astfel de comportament și insistă pe revenirea imediată la un dialog civilizat, constructiv, apolitic și profesionist

Într-un comunicat publicat vineri, 4 noiembrie, ANRE notifică cu regret, că runda de întrebări și răspunsuri între reprezentanții Agenției și consilierii municipali a fost întreruptă într-un mod agresiv și sfidător de către Primarul general al capitalei, fapt care, în mod cert, nu va contribui la o soluționare constructivă a problemelor din sector.

ANRE dezaprobă un astfel de comportament și insistă pe revenirea imediată la un dialog civilizat, constructiv, apolitic și profesionist. Agenția reiterează deschiderea totală și permanentă de a colabora cu operatorii din domeniile reglementate și autoritățile publice locale într-un mod profesionist și civilizat, având drept scop depășirea obstacolelor și problemelor din sectoare, astfel încât să asigure consumatorii cu servicii de calitate la tarife/preturi corecte și transparente.

Consiliera PAS, Zinaida Popa a declarat că prin majorarea tarifului, Ion Ceban vrea să pună datoriile S.A. „Apă Canal Chișinău”, pe spatele cetățenilor.

Ion Ceban, ca de obicei vrea să acționeze pe la spatele cetățenilor spunându-le doar jumătate de adevăr. Este adevărat că acel contract cu BERD semnat de Apa-Canal în 2013 și susținut de administrație, ridică mari semne de întrebare de legalitate, însă și acțiunile lui Ceban în 2022 sunt la fel de dubioase. 

Cum au fost valorificate milioanele de euro, pe care acum Ceban vrea să le pună pe spatele chișinăuienilor nu este clar, iar Primăria refuză să vină cu un raport detaliat în care să arate orășenilor cum au fost valorificați acei bani care acum sub forma datoriei urmează să fie preluate de Primăria Chișinău”, a menționat Popa.

În conformitate cu art. 35 alin. (13) din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 303/2013, tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, pentru serviciul public de canalizare și/sau de epurare a apelor uzate prestate de operatori la nivel de municipiu și care activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, ratificate sau aprobate de Parlament, Guvern sau de consiliile locale, se stabilesc în conformitate cu Metodologia tarifară și se aprobă de către ANRE.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
16
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău