Al Doilea Război Mondial a fost un carnagiu și tot ce trebuie să facem pe 9 mai este să comemorăm zecile de milioane de morți (Revista presei)
-
09 Mai 09:56
9 mai - simbol al unității și păcii în Europa: Cum s-a format Uniunea Europeană – un editorial semnat de Nicolae Enciu în Ziarul Național. Fondată pe principiul democrației, drepturilor omului, libertăților fundamentale și statului de drept, Uniunea Europeană actuală are o istorie îndelungată, multiseculară, ale cărei începuturi pot fi urmărite încă din Antichitatea greacă și romană. Pornește de la tradiția greacă cu experiența democrației directe și a libertăților individuale, continuând apoi cu experiența romană, care a stat la baza elaborării dreptului comunitar european, adăugând și creștinismul în versiunea sa catolică, trecând ulterior la Montesquieu și J.-J. Rousseau, ajungând apoi la Victor Hugo și, în pragul secolului al XX-lea, cuprinzând întregul continent european.
Nicolae Enciu subliniază că „Pentru cetățenii Republicii Moldova, nevoia de cunoaștere a istoriei proiectului de unificare europeană este cu atât mai actuală, cu cât accederea noastră în rândul statelor membre ale Uniunii Europene a devenit nu numai posibilă, ci și stringent necesară, fiind singura cale de asigurare a securității, modernizării și prosperității economice”
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a scris pentru NewsMaker un editorial despre Moldova europeană ca proiect și obiectiv capabil să unească locuitorii țării și să le readucă speranța. Potrivit Cistinei Gherasimov, ca să fim pregătiți pentru următoarea extindere a familiei europene, trebuie să accelerăm viteza nu doar a instituțiilor noastre, dar și a întregii societăți. Următorii ani trebuie valorificați la maximum, iar asta înseamnă să ne dorim și să realizăm schimbările care să ne transforme în bine viața și țara. Când destinația înseamnă Pace, Libertate, Siguranță și Prosperitate, nu putem încetini. Dimpotrivă, trebuie să accelerăm pentru că avem datoria, la rândul nostru, să lăsăm în urmă o Moldovă Europeană cu care sa ne mândrim, în care să vrem să trăim noi și generațiile viitoare și care să poată face față oricăror provocări. Dar, mai ales, să construim o țară și o societate care să poată valorifica toate oportunitățile pe care ni le va oferi viitorul european. O țară din care oamenii să nu mai vrea să plece, chiar dacă nu mai este nevoie de viză, subliniază vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov.
Al Doilea Război Mondial a fost un carnagiu și tot ce trebuie să facem pe 9 mai este să comemorăm moartea celor zeci de milioane de morți - soldați și civili de toate vârstele. Dar și să regândim felul în care ne raportăm la această zi și ce înseamnă „Victorie” azi, pentru noi, pornind de la premisa că într-un război, nimeni nu câștigă, scrie Agora.md. Ziua în care îi comemorăm pe cei căzuți în al Doilea Război Mondial nu poate fi o turtă din care să rupă fiecare, potrivit nevoilor ideologice, interpretându-i semnificația după bunul plac, excluzându-i pe unii și împuternicindu-i pe alții în exercițiul memoriei, adăugând simboluri care nu au nimic în comun cu acea perioadă și cu acei oameni, construind sensuri noi, nerelevante și dăunătoare, care ne îndepărtează și ne aruncă iar în tranșee opuse. Amintirea acestui război este, în primul rând, amintirea unei mari tragedii umane, a morții, a ororii, a durerii, a exilului, a suferinței, a Holocaustului, mai adaugă Agora.
Vizita președintelui român Klaus Iohannis în Statele Unite repune pe masa discuțiilor politice româno-americane prezența NATO în statele din flancul estic, inclusiv România, dar mai ales garanțiile de securitate care derivă din aceasta pentru întreaga regiune, inclusiv R. Moldova, remarcă Mihai Isac în editorialul său din deschide.md. Autorul subliniază că RM are nevoie de aliați și parteneri predictibili, care își respectă cuvântul dat și prevederile tratatelor semnate în fața comunității internaționale, așa cum este România.
Bucureștiul a menționat des că România va ajuta cât demult posibil populația din R. Moldova, indiferent dacă face parte din majoritatea etnică românească, ori din comunități minoritare, precum cea ucraineană, rromă, etc. Acest sprijin va fi acordat indiferent de culoarea politică a puterii de la Chișinău.
Totuși este nevoie ca și electoratul din R. Moldova să ofere un vot matur formațiunilor politice care sprijină integrarea europeană, pentru a evita capcanele propagandei ruse, conchide publicistul de la deschide.md