Agricultură | Pagube de zeci de milioane de lei în regiunea găgăuză din cauza înghețurilor puternice

  • 13 Aprilie 2020 20:26
Agricultură | Pagube de zeci de milioane de lei în regiunea găgăuză din cauza înghețurilor puternice

Înghețurile puternice, înregistrate în a doua jumătate a lunii martie în sudul țării, au prejudiciat considerabil sectorul agricol din UTA Gagauz-Yeri.

Conform autorităților autonomiei, fermierii din regiune au suportat pagube estimate la aproape 55 milioane de lei, transmite MOLDPRES.

Specialiștii locali afirmă că în regiune demult nu s-au înregistrat asemenea condiții meteorologice, cu impact de proporții ce au dus la distrugerea unor livezi și terenuri cu culturi agricole. Conform evaluărilor, în urma gerului de primăvară, au  fost compromise circa o mie de hectare de livezi, în special de sâmburoase, care înfloresc primele. Au fost afectate și culturi cerealiere, potrivit lui Andrei Dimitrioglo, șeful Direcției pentru sectorul agroindustrial din autonomia găgăuză, citat de gagauzinfo.md.  

„Piersicii au fost distruși totalmente. Pomii de prun - în proporție de 30-40%, vedem peste o săptămână, când vor cădea florile. Înghețurile au afectat și plantațiile de rapiță și grâu”, susține conducătorul întreprinderii agricole din Congaz, Radion Caraseni.

Pierderi mari au semnalat, de asemenea, producători din alte localități ale regiunii, unde înghețurile au distrus livezi de cireș, migdal, prun, piersic ș.a.

Agricultorii afirmă că situația este agravată și de seceta care durează de câteva luni, or, fermierii spun că niște ploi „ar fi în stare să revitalizeze într-o anumită măsură terenurile agricole și livezile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău