Agricultorii sunt discriminați la repartizarea subvențiilor

  • 31 Ianuarie 2013 13:16
Agricultorii sunt discriminați la repartizarea subvențiilor

Agricultorii mici și mijlocii sunt discriminați la repartizarea subvențiilor acodate de stat în agricultură, susțin reprezentanții Federației Naționale a Fermierilor.

Potrivit președintelui organizației, Valeriu Cosarciuc, regulamentul pentru anul acesta, la fel ca și cel din 2012, oferă mai multe posibilități de accesare a subvențiilor pentru marii producători, în detrimentul gospodăriilor țărănești. 

Astfel, peste 80 la sută dintre subvenții ajung la gospodăriile corporative, deși fermierii mici și mijlocii demonstrează o productivitate mai mare, pe loturile cultivate, a declarat Valeriu Cosarciuc.

Valeriu Cosarciuc a adus drept exemplu modul în care vor fi subvenționate investițiile în tehnica agricolă. Potrivit regulamentului, agricultorii vor putea obține subvenții de până la 500 de mii de lei, pentru o unitate de tehnică și până la un milion de lei pentru un agricultor. Federația Națională a Fermierilor a propus ca suma maximă acordată unui agricultor să nu depășească 300 de mii de lei, ca să crească numărul beneficiarilor de subvenții. Inițiativa nu a fost, însă, acceptată.

Pe de altă parte, ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că subvențiile vor fi destinate stimulării investițiilor în sectorul rural, sporirii competitivității produselor agricole prin îmbunătățirea calității sortării, păstrării și ambalării acestora.

Fondul de subvenții se va ridica anul acesta la 460 de milioane de le lei, cu 60 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Sunt prevăzute subvenții mai mari cu 10% pentru agricultorii tineri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău