Agricultorii, despre prețurile carburanților: „Se creează impresia că asistăm la un spectacol”

  • 15 Iunie 2016 12:26
Agricultorii, despre prețurile carburanților: „Se creează impresia că asistăm la un spectacol”

Agricultorii se arată nedumeriți de modificările prețurilor la produsele petroliere din ultima perioadă. Aceștia califică drept manipulări reducerile și majorările prețurilor la motorină din ultimele trei săptămâni, transmite IPN.

Președintele Uniunii republicane a agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari, menționează într-un comunicat de presă că după ce la sfârșitul lunii mai întreprinderile petroliere au majorat prețurile la motorină cu 1,1 lei, la solicitarea Guvernului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a plafonat prețul la 13,83 lei per litru, în scădere cu 80 de bani decât prețurile anunțate de operatori.

„Se creează impresia că timp de câteva săptămâni asistăm la un spectacol. Petroliștii majorează prețurile la motorină cu 1,1 lei. Guvernul face apel la ANRE. Acesta intervine și micșorează prețurile cu 30 de bani. Peste două săptămâni urmează altă majorare cu 52 bani, astfel încât să fie compensate incomoditățile petroliștilor după ce prima lor majorare a prețurilor cu 1,1 lei a fost corectată de ANRE”, a afirmat Alexandru Slusari. Astfel, potrivit lui, în ultimele trei săptămâni prețul motorinei a crescut cu 1,3 lei per litru.

În comunicat se menționează că a fost analizată dinamica prețurilor la țiței și s-a observat că în perioada de două săptămâni anterioare datei de 31 mai, atunci când ANRE a stabilit primul plafon de 13,85 lei pentru un litru de motorina, prețurile unui baril de țiței marca Brent au oscilat între 48,5 și 49,5 dolari. „În următoarele săptămâni până la 14 iunie, această oscilație nu a suferit schimbări semnificative. Mai mult ca atât, noi observăm trendul ușor spre scădere a prețurilor. La noi apare o întrebare firească – care este motivul majorării considerabile a preturilor la motorină, admisa ieri de către ANRE?”, a afirmat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, cotațiile internaționale a prețurilor la produsele petroliere Platt's Mediterranean, care este baza pentru calcularea plafoanelor pentru benzină și motorină, conform prevederilor noii metodologii a ANRE, practic nu este posibil de urmărit în spațiul mediatic deschis. Această informație este oferită cu plată, iar ANRE nu publică dinamica acestor cotații.

Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat sunt stabilite conform noii metodologii ANRE – o dată la 14 zile calendaristice. Pe 14 iunie, ANRE a stabilit pentru următoarele două săptămâni plafonul de 16,25 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu patru bani mai mult decât a fost stabilit în ultimele două săptămâni. Pentru un litru de motorină – 14,35 lei, cu 52 de bani mai mult decât anterior, iar pentru gazul lichefiat – 7,29 lei, cu nouă bani mai mult.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău