Agora: „O întrunire sub formă de expoziție a 31 de autobuze” (Revista presei)
-
18 Februarie 2019 09:30
”Și totuși trebuie să mergem la aceste alegeri!”, își îndeamnă cititorii editorialistul Victor Ciobanu, în Cotidianul. Deși constată că am intrat pe ultima sută de metri a unei campanii electorale murdare și fraudate în mare măsură și că ”vor fi întrunite toate condițiile ca alegerile să nu fie recunoscute drept libere și corecte”, analistul cheamă alegătorii la vot. Potrivit lui există patru formațiuni cu șanse de a intra în viitorul Parlament și opinează că peste 90 la sută dintre alegători nu ar ști să spună câte partide s-au înscris în cursă.
”Există, totuși, o necunoscută în aceste alegeri. Peste 50% de indeciși. Dacă ei toți vor sta acasă, atunci rezultatul nu mai poate fi schimbat. Este exact ceea ce vrea Plahotniuc. Ca să schimbăm rezultatul, trebuie să-i convingem să iasă la vot. Cum? Mâna pe telefon și sunăm toate rudele și cunoscuții”, îndeamnă autorul.
Europa Liberă publică un interviu cu eurodeputatul român, Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, care menționează că a interpelat în scris Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, pe dna Federica Mogherini, privind alegerile parlamentare din Republica Moldova și s-a referit la acțiunile de combatere a influenței rusești în procesul electoral din Republica Moldova, solicitând informații concrete despre cooperarea serviciului diplomatic al Uniunii Europene, al Serviciului European de Acțiune Externă și în special al Grupului Operativ East StratCom cu autoritățile de la Chișinău în scopul prevenirii implicării actorilor externi în alegerile parlamentare. ”Pentru că, așa cum am văzut, în media și în mediul politic și diplomatic am avut, practic, confirmări ale existenței unei campanii de dezinformare puternică și susținută, precum și referitoare la implicarea Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova”, a subliniat eurodeputatul român.
Câteva publicații specializate în domeniul anticorupție, precum Ziarul de Gardă, Moldova Curată și portalul Anticorupție.md continuă să publice date referitoare la candidați și parcursul acestora profesional și politic, date despre averile și interesele lor și cum și le justifică, precum și veniturile și cheltuielile partidelor în cadrul acestei campanii electorale.
Portalul Agora se referă la autobuzele noi, aduse sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale. ”Deși nu a semnat, cel puțin deocamdată, un contract cu Primăria Chișinău, antreprenorul care a câștigat licitația a decis să le expună până ca acestea să ajungă pe străzile capitalei. Mai exact, până în ziua alegerilor”, precizează Agora. ”Cel puțin, asta reiese dintr-o dispoziție semnată de primarul interimar Ruslan Codreanu. Potrivit documentului, antreprenorului i s-a permis să organizeze „o întrunire sub formă de expoziție a 31 de autobuze”. Agora amintește că licitația de circa 80 de milioane lei privind achiziționarea celor 31 de autobuze a fost câștigată de o companie offshore din regiunea separatistă Ciprul de Nord. Deși o companie de la București a venit cu un preț mai mic, oferta acesteia a fost declarată „neconformă”.
România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), notează agenția Moldpres. Este cea de-a doua cea mai mare creștere a exporturilor din Republica Moldova în România după anul 2011, când a fost înregistrată o majorare cu 52,8 la sută. Însă după o scădere în anul 2012 și o creștere anemică în următorii trei ani, România înregistrează cea mai mare performanță în exporturile din Republica Moldova. Statisticile oficiale arată că exporturile din Republica Moldova pe piața românească s-au ridicat anul trecut la 792,3 milioane de dolari SUA, o valoare de 3,5 ori mai mare decât livrările realizate pe cea mai mare piață ca mărime din est, cea a Federației Rusă și au depășit cu 377 milioane de dolari exporturile spre țările CSI.
Portalul Moldova.org relatează povestea unui tânăr de 29 de ani, pasionat de sport și fotografie, care lucrează în calitate de montor la o fabrică de corpuri de iluminat și suferă de paralizie cerebrală infantilă. Trăiește cu această diagnoză toată viața. Astăzi, boala se manifestă fizic doar printr-un ușor defect verbal și mersul clătinat. În copilărie mergea cu dificultate, masajul terapeutic și activitatea sportivă de-a lungul anilor l-au ajutat să-și corecteze ținuta și mersul, subliniază publicația.