Afganistanul în stare de aletă, după ce a expirat termenul considerat limită de talibani pentru retragerea militarilor străini

  • 01 Mai 2021 16:35
Afganistanul în stare de aletă, după ce a expirat termenul considerat limită de talibani pentru retragerea militarilor străini

Măsurile de securitate au fost intensificate la Kabul sâmbătă, în contextul în care autoritățile se pregătesc pentru reacții ale insurgenților talibani la faptul că militarii americani sunt încă prezenți în țară, dincolo de termenul-limită de 1 mai convenit în 2020 cu administrația lui Donald Trump, relatează Reuters.

O prezență militară sporită și de securitate la punctele de trecere era vizibilă în capitala afgană, iar o sursă din domeniul securității a declarat că orașul a fost plasat în "stare de alertă". Patrulele militare au fost sporite în principalele orașe ale țării, a adăugat sursa citată.

În conformitate cu acordul încheiat în februarie 2020 cu talibanii de administrația Trump, trupele străine ar fi trebuit să părăsească țara până la 1 mai, iar talibanii ar fi trebuit să se abțină de la atacuri asupra trupelor și bazelor militare străine. Președintele Joe Biden a anunțat însă luna trecută că retragerea trupelor SUA se va derula până la 11 septembrie, prelungindu-se cu luni de zile după 1 mai.

Violența împotriva afganilor a crescut în ultimele săptămâni, peste o sută de membri ai personalului forțelor de securitate fiind uciși.

Talibanii au răspuns deciziei administrației Biden cu o retorică dură și au amenințat cu consecințe, boicotând o conferință crucială din Turcia de luna trecută plănuită pentru relansarea negocierilor de pace interafgane de la Doha.

De atunci au fost menținute contacte, susțin oficiali și surse talibane, într-un efort de a-i convinge pe talibani să se întoarcă la masa de negocieri și să accepte prelungirea prezenței trupelor străine.

Până sâmbătă nu se știe cu claritate dacă s-au realizat progrese concrete și nu s-au anunțat acorduri privind o prelungire a termenului retragerii trupelor străine, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a postat sâmbătă pe Twitter că faptul că a trecut termenul-limită înseamnă că "această încălcare a principiilor a deschis calea pentru ca luptătorii talibani să întreprindă orice acțiune pe care o consideră adecvată împotriva forțelor de ocupație".

El a adăugat însă că toți combatanții vor aștepta o decizie a conducerii talibanilor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău