Adevărul: Prin aderarea lui Ștefan Gațcan la Pro Moldova, Parlamentul a ajuns într-o situație inedită și poate deveni nefuncțional (Revista presei)

  • 01 Iulie 2020 09:45
Adevărul: Prin aderarea lui Ștefan Gațcan la Pro Moldova, Parlamentul a ajuns într-o situație inedită și poate deveni nefuncțional (Revista presei)

Autoritățile din Statele Unite (SUA) examinează deja cererea celor din Republica Moldova privind extrădarea fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahontiuc, cercetat în Republica Moldova în cazul miliardului furat din sistemul bancar, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, la TV8 .

Ambasadorul susține că cel mai important în acest caz este ca autoritățile Republicii Moldova să prezinte toate actele pe care le dețin și care în opinia lor reprezintă dovezi de implicare a lui Plahotniuc în infracțiunile ce i se incriminează: „Autoritățile din Moldova trebuie să prezinte toată evidența pe care o dețin și după aceasta începe examinarea, dar după aceasta nu pot da un comentariu, mai mult nu pot să vă spun, asta depinde deja doar de autoritățile relevante din SUA”, a spus diplomatul. Referitor la cazul plecării deputatului Ștefan Gațcan din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM), dar și în privința altor cazuri similare asupra cărora planează suspiciuni de acte de corupție, diplomatul american crede că ar trebui să se pronunțe organele procuraturii.

Deputatul Corneliu Furculiță, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, a depus o plângere la procuratura generală, în care este vizat fostul său coleg Ștefan Gațcan, scrie Cotidianul. Furculiță acuză că în procesul de trecere acestuia de la PSRM la Pro Moldova ar fi fost implicată și coruperea. „La sugestia procurorilor, pentru a păstra secretul anchetei, conținutul denunțului deocamdată nu poate fi făcut public. (…) Ștefan Gațcan trebuie să renunțe la mandatul de deputat, obținut prin munca și efortul echipei PSRM”, a anunțat Furculiță. Anterior, acesta a declarat că Gațcan i s-ar fi destăinuit că i s-au propus 500 de mii de euro sau dolari pentru a părăsi fracțiunea PSRM, dar că ar fi refuzat oferta.

Prin aderarea lui Ștefan Gațcan la Pro Moldova, Parlamentul R. Moldova, compus din 101 de deputați, a ajuns într-o situație inedită și poate deveni nefuncțional, notează Adevărul. Alianța PSRM-PDM s-a pomenit cu doar 49 de voturi, fapt ce nu-i permite să adopte legi și nici să ofere sprijin Guvernului Chicu, fiind necesare 51 de voturi pentru a deține majoritatea parlamentară. PSRM și PDM mereu a avut și votul deputatului independent Alexandru Oleinic. Astfel, putem spune că alianța de guvernare deține actualmente 50 de mandate. Aparent, mingea este pe terenul partidelor de opoziție, care în noua conjunctură are posibilitatea atât să dea jos Guvernul, cât și să învestească în funcție un nou Guvern. Însă lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. Teoretic, toate fracțiunile de opoziție - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Șor (9), Pro Moldova (15) și deputatul neafilat Octavian Țîcu au în total 51 de voturi, la limită, dar suficient pentru a învesti în funcție un nou Guvern și a forma o nouă majoritate parlamentară. La modul practic, lucrurile stau altfel. Din cauză că deputatul Ilan Șor nu se află în R. Moldova, fiind anunțat în căutare internațională în dosarul fraudelor bancare, partidele de opoziție la fel au 50 de mandate. Prin urmare, alianța PSRM-PDM+Alexandru Oleinic, pe de o parte, și toate partidele de opoziție, pe de altă parte, au câte 50 de mandate, adică ambele tabere se află în incapacitate de a adopta legi de sine stătător, explică publicația.

În Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de reinfecatre cu COVID19, a declarat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la N4, citată ZdG. Ea a mai spus că 3800 de pacienți infectați cu Covid19 se tratează la domiciliu, iar circa 2200 în spital. Viorica Dumbrăveanu mai spune că în spitale sunt internate doar persoanele cu forme grave și cele din grupul de risc. Dumbrăveanu spune că toate spitalele raionale din Republica Moldova, cu excepția celui de la Ialoveni au fost activate în lupta cu virusul și că datorită noilor abordări, s-a reușit de a scoate presiunea de pe sistemul medical care se descurcă. În ceea ce privește moțiunea simplă depusă de PRO-Moldova, șefa de la sănătate spune că nu are de ce se teme și îi pare rău că unii dintre autorii moțiunii știu foarte bine care sunt problemele sistemului și știu foarte bine că vina nu aparține conducerii actuale sau celei precedente a ministerului, dar e o problemă de ani de zile.

Portalul Anticorupție.md scrie că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat la 10 iunie curent un contract în valoare de 533 de mii de lei pentru livrare de carte cu firma Cartdidact SRL, co-fondată de ministrul Educației, Igor Șarov. Reprezentanții instituției susțin că firma a fost desemnată printre câștigătorii licitației încă în luna februarie, înainte ca Șarov să fie numit ministru, contractul însă a fost semnat abia în iunie. (…) Înainte de a fi numit ministru al Educației, la mijlocul lunii martie curent, Igor Șarov a fost secretar general de Stat la Ministerul Educației din septembrie 2013 până în iunie 2019. El este cofondator la Editura Cartdidact, specializată în editarea manualelor școlare și, mai nou, în producerea mobilierului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău