Adevărul: Guvernul Maiei Sandu intră în pâine în soluționarea conflictului transnistrean, ținut pe loc de Rusia (Revista presei)
-
08 Octombrie 2019 09:50
Revista presei din 8 octombrie 2019
”După Chișinău, „geopolitica moare“ și la Kiev. De la geopolitica confruntării la geopolitica consensului”, se intitulează în Adevărul un editorial semnat de Dan Dungaciu. ”În realitate, cum a fost evident încă din 3 iunie 2019, odată cu descălecatul ruso-european-american de la Chișinău, actuala majoritate este cea mai geopolitică coaliție de la constituirea tânărului stat R. Moldova până azi. Și este așa nu pentru că e pro-rusă sau pro-europeană, ci pentru că, strategic, actuala coaliție PSRM-ACUM reușește să satisfacă, concomitent, și interesele strategice ale rușilor și cele ale europenilor, sub privirile indiferente ale unei Americii pentru care R. Moldova a devenit, după guvernarea Binomului Plahotiunc-Dodon, dispensabilă. Asistăm astăzi la o trecere în regiune de la geopolitica confruntării la geopolitica consensului. Tot ce se întâmplă acum la Kiev, de pildă, este consecința acestei evoluții fără precedent”, crede autorul. El mai consideră că, de fapt, în Ucraina se joacă jocul regional. ”Că subiectul Ucraina este cvasi-absent din discuțiile din stânga Prutului este adevărat, dar asta nu îi diminuează deloc importanța. De aceea, evoluțiile recente de la Kiev nu doar că sunt extrem de relevante pentru Ucraina, dar ne dau și traseul de evoluție al situației politice și strategice de la Chișinău”, subliniază Dan Dungaciu.
Și tot Adevărul notează că ”Guvernul Maiei Sandu intră în pâine în soluționarea conflictului transnistrean, ținut pe loc de Rusia. O nouă rundă de negocieri începe la Bratislava”. Publicația relatează că fostul premier moldovean Pavel Filip, în prezent în opoziție, a avertizat asupra aprobării unui „sistem de garanții în dezavantajul Republicii Moldova“ și creării a „două entități de drept distincte într-un stat reunificat“, adică o federalizare a Republicii Moldova. La rândul ei, Maia Sandu, noul premier de la Chișinău, a dat asigurări că „nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale“. Abordând aspectul politic al diferendului transnistrean, premierul moldovean a declarat că „nu există condițiile interne și externe necesare pentru o soluționare (…) imediată“ în acest sens. „Ceea ce putem noi să facem este să luptăm cu schemele de corupție și contrabandă din regiunea transnistreană“, a subliniat Sandu. În timp ce Maia Sandu exclude o „soluționare politică imediată“, președintele Igor Dodon și reprezentantul său din guvern o consideră posibilă anul viitor, notează sursa citată.
”Într-o căsătorie de interes, Dodon și Maia Sandu se ceartă ca doi iubiți sau de ce PSRM repetă greșeala PD”, opinează Nicolae Negru într-un text pentru Ziarul Național. ”Relațiile dintre ACUM și PSRM încep să semene cu cele din cadrul AIE, dar să nu ne facem griji. După cum s-a mai spus, certurile dintre acumiști și socialiști nu amenință mariajul lor de interes, cei care l-au aranjat nu vor admite un divorț, căci scopul lor e mult mai larg decât simpla înlăturare a lui Plahotniuc și „dezoligarhizarea” Republicii Moldova. E vorba în primul rând de Rusia care vrea să profite din plin de „pârghia” pe care a obținut-o, prin Dodon și PSRM, pentru a-și reconsolida poziția în Republica Moldova, pe care și-a șubrezit-o ea însăși, procedând nu tocmai rațional la semnarea Acordului de asociere RM-UE, împușcându-se, de fapt, în picior. În schimbul reocupării Republicii Moldova, Moscova a promis Occidentului sprijin deplin în „dezoligarhizare”, care, cel puțin până acum, seamănă cu o repolitizare. E de salutat, firește, faptul eliminării din justiție a unor persoane corupte, dar nu există nicio siguranță că „filtrele” nu vor fi setate pe criterii politice, pe înlăturarea celor care au „colaborat” cu PD”, consideră editorialistul.
Iulian Ciocan se referă în tableta sa de la Europa Liberă la alegerile locale din Capitală. ”Mare e gălăgia acum în Chișinău, iar promisiunile candidaților la funcția de primar se revarsă ca din cornul abundenței. Din nou cutiile noaste poștale sunt bucșite cu fluturași electorali. Candidații par atotputernici, sunt mai toți decepționați de felul în care a fost administrată urbea înainte vreme și vor să răstoarne munți, să primenească orașul din temelie! (…) Eu nu pot să înțeleg un lucru: unde dispare toată această forță / omnipotență după alegeri?”, se întreabă autorul,
Ziarul de Gardă publică un reportaj video despre ”Discriminarea vârstnicilor ajunși la pensionare”, în care relatează povestea Raisei Carauș, din satul Cruglic din raionul Criuleni, în vârstă de 82 de ani, care continuă să muncească în câmp. După cei 32 de ani lucrați, i-a fost atribuită o pensie sub așteptări, care nu-i acoperă nici măcar necesitățile zilnice.