Adevărul: Guvernul Maiei Sandu intră în pâine în soluţionarea conflictului transnistrean, ţinut pe loc de Rusia (Revista presei)

  • 08 Octombrie 2019 09:50
Adevărul: Guvernul Maiei Sandu intră în pâine în soluţionarea conflictului transnistrean, ţinut pe loc de Rusia (Revista presei)

Revista presei din 8 octombrie 2019

După Chişinău, „geopolitica moare“ şi la Kiev. De la geopolitica confruntării la geopolitica consensului”, se intitulează în Adevărul un editorial semnat de Dan Dungaciu. ”În realitate, cum a fost evident încă din 3 iunie 2019, odată cu descălecatul ruso-european-american de la Chişinău, actuala majoritate este cea mai geopolitică coaliţie de la constituirea tânărului stat R. Moldova până azi. Şi este aşa nu pentru că e pro-rusă sau pro-europeană, ci pentru că, strategic, actuala coaliţie PSRM-ACUM reuşeşte să satisfacă, concomitent, şi interesele strategice ale ruşilor şi cele ale europenilor, sub privirile indiferente ale unei Americii pentru care R. Moldova a devenit, după guvernarea Binomului Plahotiunc-Dodon, dispensabilă. Asistăm astăzi la o trecere în regiune de la geopolitica confruntării la geopolitica consensului. Tot ce se întâmplă acum la Kiev, de pildă, este consecinţa acestei evoluţii fără precedent”, crede autorul. El mai consideră că, de fapt, în Ucraina se joacă jocul regional. ”Că subiectul Ucraina este cvasi-absent din discuţiile din stânga Prutului este adevărat, dar asta nu îi diminuează deloc importanţa. De aceea, evoluţiile recente de la Kiev nu doar că sunt extrem de relevante pentru Ucraina, dar ne dau şi traseul de evoluţie al situaţiei politice şi strategice de la Chişinău”, subliniază Dan Dungaciu.

Și tot Adevărul notează că ”Guvernul Maiei Sandu intră în pâine în soluţionarea conflictului transnistrean, ţinut pe loc de Rusia. O nouă rundă de negocieri începe la Bratislava”. Publicația relatează că fostul premier moldovean Pavel Filip, în prezent în opoziţie, a avertizat asupra aprobării unui „sistem de garanţii în dezavantajul Republicii Moldova“ şi creării a „două entităţi de drept distincte într-un stat reunificat“, adică o federalizare a Republicii Moldova. La rândul ei, Maia Sandu, noul premier de la Chişinău, a dat asigurări că „nu va semna niciun document care să contravină intereselor naţionale“. Abordând aspectul politic al diferendului transnistrean, premierul moldovean a declarat că „nu există condiţiile interne şi externe necesare pentru o soluţionare (…) imediată“ în acest sens. „Ceea ce putem noi să facem este să luptăm cu schemele de corupţie şi contrabandă din regiunea transnistreană“, a subliniat Sandu. În timp ce Maia Sandu exclude o „soluţionare politică imediată“, preşedintele Igor Dodon şi reprezentantul său din guvern o consideră posibilă anul viitor, notează sursa citată.  

Într-o căsătorie de interes, Dodon și Maia Sandu se ceartă ca doi iubiți sau de ce PSRM repetă greșeala PD”, opinează Nicolae Negru într-un text pentru Ziarul Național. ”Relațiile dintre ACUM și PSRM încep să semene cu cele din cadrul AIE, dar să nu ne facem griji. După cum s-a mai spus, certurile dintre acumiști și socialiști nu amenință mariajul lor de interes, cei care l-au aranjat nu vor admite un divorț, căci scopul lor e mult mai larg decât simpla înlăturare a lui Plahotniuc și „dezoligarhizarea” Republicii Moldova. E vorba în primul rând de Rusia care vrea să profite din plin de „pârghia” pe care a obținut-o, prin Dodon și PSRM, pentru a-și reconsolida poziția în Republica Moldova, pe care și-a șubrezit-o ea însăși, procedând nu tocmai rațional la semnarea Acordului de asociere RM-UE, împușcându-se, de fapt, în picior. În schimbul reocupării Republicii Moldova, Moscova a promis Occidentului sprijin deplin în „dezoligarhizare”, care, cel puțin până acum, seamănă cu o repolitizare. E de salutat, firește, faptul eliminării din justiție a unor persoane corupte, dar nu există nicio siguranță că „filtrele” nu vor fi setate pe criterii politice, pe înlăturarea celor care au „colaborat” cu PD”, consideră editorialistul.

Iulian Ciocan se referă în tableta sa de la Europa Liberă la alegerile locale din Capitală. ”Mare e gălăgia acum în Chişinău, iar promisiunile candidaţilor la funcţia de primar se revarsă ca din cornul abundenţei. Din nou cutiile noaste poştale sunt bucşite cu fluturaşi electorali. Candidaţii par atotputernici, sunt mai toţi decepţionaţi de felul în care a fost administrată urbea înainte vreme şi vor să răstoarne munţi, să primenească oraşul din temelie! (…) Eu nu pot să înţeleg un lucru: unde dispare toată această forţă / omnipotenţă după alegeri?”, se întreabă autorul,

Ziarul de Gardă publică un reportaj video despre ”Discriminarea vârstnicilor ajunși la pensionare”, în care relatează povestea Raisei Carauș, din satul Cruglic din raionul Criuleni, în vârstă de 82 de ani, care continuă să muncească în câmp. După cei 32 de ani lucrați, i-a fost atribuită o pensie sub așteptări, care nu-i acoperă nici măcar necesitățile zilnice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chişinău
8,44 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:45 %
Vint:13,4 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău