Adevărul: ANI nu a găsit averi nejustificate la primarul de Orhei (Revista presei)

  • 11 Ianuarie 09:55
Adevărul: ANI nu a găsit averi nejustificate la primarul de Orhei (Revista presei)

„Persoane urmărite penal sau judecate pentru acte de corupţie, unele condamnate în prima instanţă la închisoare cu executare sau despre care presa a relatat că deţin averi nedeclarate sau care nu pot fi justificate legal, se regăsesc printre candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova, constată Ziarul de Gardă.

În prealabil, toţi aceşti cetăţeni au obţinut certificatul de integritate, un document eliberat de Autoritatea Naţională de Integritate, în scopul declarat de a preveni accederea în funcţii publice a persoanelor cu abilităţi de a încălca legea.

În realitate, însă, cel puţin pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, certificatul de integritate nu şi-a făcut efectul, documentul fiind eliberat mai multor persoane cu trecut penal, judecate sau condamnate pentru acte de corupţie sau despre care presa a scris în ultimii ani că nu şi-au trecut în declaraţii toată averea: de la Ilan Şor, primar de Orhei condamnat în prima instanţă la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru implicarea în „furtul miliardului”, la Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, despre care s-a scris în ultimii ani că nu şi-ar fi declarat toată averea deţinută”.

Adevărul se referă la certificatul de integritate al lui Ilan Şor. ANI nu a găsit averi nejustificate la primarul de Orhei – titrează publicația. Comisia Electorală Centrală a publicat joi, 10 ianuarie, certificatul de integritate emis pe numele primarului de Orhei, Ilan Şor, de către Autoritatea Naţională de Integritate.

Deși este condamnat de prima instanţă la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani şi escrocherie în dosarul fraudelor de la Banca de Economii şi este vizat şi în raportul Kroll, Ilan Şor a reuşit să obţină certificatul de integritate care îi permite să participe în alegerile din 24 februarie. ANI menţionează că nu au fost constatate „averi nejustificate” sau alte încălcări, precum „incompatibilităţi nesoluţionate”, „conflicte de interese consumate”, „limitări încălcare” sau „restricţii încălcate”, notează Adevărul.

Cotidianul reține comentariul membrului CEC Iurie Ciocan după publicarea raportului Promo-LEX de monitorizare a alegerilor, care „pur și simplu le-a cerut celor de la Promo-LEX să nu mai scoată rapoarte, pentru că cestea ar însemna „o interferență în procesul electoral”. Deci, pentru Ciocan concertele mascate ale lui Shor, hrișca și tușonka sa, banii de prin Bahamas ai lui Dodon sau resursa administrativă utilizată de Plahotniuc, nu reprezintă o „interferență”, comentează publicația. De fapt, problema e că rapoartele astea ajung pe la ambasade, apoi mai sunt citite și în Vest. Și ele ar putea servi drept probațiune pentru nerecunoașterea alegerilor, posibilitate despre care au vorbit în ultimul timp tot mai mulți politicieni europeni.

Portalul TRIBUNA reține un comentariu al jurnalistului Anatolie Golea care atenționează că Guvernul devine, practic, nefuncțional.  „Cinci miniștri (din 9) și un vice-premier (din cei doi) sunt suspendați din funcție pentru că participă în campania electorală în calitate de candidați (inclusiv, 2 miniștri numiți în funcție doar de vreo trei luni). Secretarii de stat pot participa la ședințele Guvernului, însă nu au drept de vot. Deci, Guvernul devine, practic, nefuncțional.

Nici nu vreau să mă gândesc, cum ar fi fost, dacă Guvernul ”se ținea aproape” de campania electorală…”, a scris Golea, amintind că pe parcursul ultimilor doi ani,  Premierul Pavel Filip și alți lideri PDM au declarat de nenumărate ori – „Acest Guvern se va ține mai departe de alegeri și campania electorală”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
31 °C
cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
24 °C
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 20 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3960 0.0050
USD 18.2002 0.0004
RON 4.3136 -0.0022
UAH 0.6902 0.0004
RUB 0.2844 0.0012
Arhivă Radio Chișinău