Adevărul: „Republica Moldova a devenit o zonă gri, un teren al nimănui, aflat la frontiera dintre Est și Vest“ (Revista presei)

  • 19 Februarie 2019 10:40
Adevărul: „Republica Moldova a devenit o zonă gri, un teren al nimănui, aflat la frontiera dintre Est și Vest“ (Revista presei)

„Alegerile din Republica Moldova un test între o alegere „pro-rusă“ sau „pro-europeană“, titrează Adevărul. Alegerile parlamentare care vor avea loc pe 24 februarie, ar putea genera un Parlament difuz, întărind clivajul dintre forțele pro-ruse și cele pro-occidentale, într-o vreme în care îngrijorările legate de corupția și starea democrației de acolo i-a degradat relațiile cu Uniunea Europeană. Republica Moldova a devenit o zonă gri, un teren al nimănui, aflat la frontiera dintre Est și Vest. Iar elitele, care sunt în fruntea țării acum, se bucură de această situație, pentru că așa au ajuns în postura de a fi cei care fac regulile jocului, care le scriu și rescriu, nefiind trași la răspundere nici de Bruxelles, dar nici de Moscova”.

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a cerut Puterii de la Chișinău să nu mai folosească sistemul judiciar pentru a invalida un eventual rezultat nefavorabil, așa cum s-a întâmplat anul trecut, la alegerile pentru Primăria Chișinăului, câștigate de candidatul opoziției, scrie portalul Deschide.md. 

Editorialistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre participarea lui Dodon la Conferința de Securitate de la Munchen, care potrivit autorului „ar fi putut fi un eveniment, dacă el ar fi avut acces la tribuna conferinței, ca alți șefi de state și de guverne. Nu e secret că în unele cancelarii europene este apreciată ca „rezonabilă” poziția prorusească, rezumată la „neutralitate permanentă”, la concepția „și...și...” (tactica șezutului în două bărci sau a „vițelului blând”), dar nu „sau...sau...”, pe care Dodon își imaginează că a inventat-o el. Ceea ce propune Dodon s-a realizat din plin până în 2009. Problema e, după cum s-a văzut după 2013, că Republica Moldova nu poate promova o politică „și…și..” decât în vorbe. Atunci când Chișinăul a încercat să o transpună în practică, Moscova a aplicat sancțiuni, fiindcă aceasta nu convine Rusiei, care, de altfel, declara că nu se va împotrivi intrării fostelor „republici-surori” în UE. Ca „statalist” adevărat, Dodon ar trebui să se teamă că dorința sa „perversă” ar putea fi auzită în Occident. Pledoaria sa pentru o „statalitate” negociată de UE cu Rusia, pentru o suveranitate incompletă, limitată a Republicii Moldova în funcție de interesul Rusiei, demonstrează că este un „statalist” fals, scrie Ziarul Național.

Cotidianul.md publică noi detalii curioase despre autobuzele din PMAN: Informații despre preț, garanție, producători și durata livrării. Publicația scrie că sunt multe semne de întrebare privind autobuzele care au ajuns, în mod inexplicabil, la Chișinău, chiar dacă nu a fost, deocamdată, semnat un contract cu compania care a câștigat licitația, iar din imaginile făcute la cu vehiculele se vede că acestea nu sunt noi, unele fiind produse chiar în 2017. Garanție de 2 ani sau doar 100 de mii de km? – o întrebare ce apare în contextul în care primarul interimar Ruslan Codreanu a declarat că garanția pentru aceste autobuze ar fi de 2 ani, dar este contrazis de directoarea executivă a companiei BMC Truck & Bus România (care a pierdut licitația), Silvia Colacea, care spune că garanția este de 100 de mii de km. Și în legătură cu prețul de achiziție al autobuzelor au apărut mai multe semne de întrebare, mai scrie publicația făcând referire la unele orașe din România care au plătit pentru astfel de autobuze sume mult mai mari,  de 180-190 de mii de euro. La Chișinău, o unitate ar urma să coste 125 de mii de euro. Dar dacă se confirmă că autobuzele sunt totuși la mâna a doua, un autobuz second-hand ar costa 80 de mii de euro. Un alt detaliu interesant este că licitația a fost câștigată de o  companie intermediară, înregistrată în Ciprul de Nord și care are drept principal domeniu de activitate domeniul IT.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău