Actuala structură a Guvernului ar putea fi păstrată până la sfârșitul anului

  • 04 Iulie 2017 13:04
Actuala structură a Guvernului ar putea fi păstrată până la sfârșitul anului

Actuala structură a Guvernului ar putea fi păstrată până la sfârșitul anului, deoarece după modificarea acesteia de Parlament va exista o perioadă de tranziție. Experții explică întârzierea acestei reforme, anunțată cu mai bine de un an în urmă, prin complexitatea ei. 

Parlamentul ar urma să voteze săptămâna curentă în a doua lectură proiectul noii legi cu privire la Guvern, iar săptămâna viitoare premierul Pavel Filip să se prezinte în fața deputaților pentru a propune noua structură a Executivului care va prevedea reducerea numărului de ministere, a declarat astăzi șeful Legislativului, Andrian Candu. El însă a precizat că va exista o perioadă de tranziție până când va fi redus numărul de ministere.

Premierul Pavel Filip a anunțat încă în aprilie trecut despre intenția de a reduce numărul de ministere, reformă ce trebuia făcută încă în toamna anului trecut. Această amânare este cauzată de complexitatea reformei, opinează directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie.

Parlamentul a votat vineri, în prima lectură noua lege cu privire la Guvern ce exclude funcțiile de miniștri adjuncți. Atribuțiile administrative vor fi asigurate de Secretarii de Stat.

Totodată, prim-ministrul va avea dreptul să modifice lista ministerelor, printr-o procedură simplificată.

Anterior, Partidul Democrat a anunțat că din cele 16 ministere existente în prezent vor rămâne doar nouă. De asemenea, va fi redus și numărul agențiilor guvernamentale.

Opoziția a criticat noua lege, inclusiv faptul că șeful Cabinetului de Miniștri va avea mai multe împuterniciri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău