Actuala structură a Guvernului ar putea fi păstrată până la sfârșitul anului
-
04 Iulie 2017 13:04
Actuala structură a Guvernului ar putea fi păstrată până la sfârșitul anului, deoarece după modificarea acesteia de Parlament va exista o perioadă de tranziție. Experții explică întârzierea acestei reforme, anunțată cu mai bine de un an în urmă, prin complexitatea ei.
Parlamentul ar urma să voteze săptămâna curentă în a doua lectură proiectul noii legi cu privire la Guvern, iar săptămâna viitoare premierul Pavel Filip să se prezinte în fața deputaților pentru a propune noua structură a Executivului care va prevedea reducerea numărului de ministere, a declarat astăzi șeful Legislativului, Andrian Candu. El însă a precizat că va exista o perioadă de tranziție până când va fi redus numărul de ministere.
Premierul Pavel Filip a anunțat încă în aprilie trecut despre intenția de a reduce numărul de ministere, reformă ce trebuia făcută încă în toamna anului trecut. Această amânare este cauzată de complexitatea reformei, opinează directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie.
Parlamentul a votat vineri, în prima lectură noua lege cu privire la Guvern ce exclude funcțiile de miniștri adjuncți. Atribuțiile administrative vor fi asigurate de Secretarii de Stat.
Totodată, prim-ministrul va avea dreptul să modifice lista ministerelor, printr-o procedură simplificată.
Anterior, Partidul Democrat a anunțat că din cele 16 ministere existente în prezent vor rămâne doar nouă. De asemenea, va fi redus și numărul agențiilor guvernamentale.
Opoziția a criticat noua lege, inclusiv faptul că șeful Cabinetului de Miniștri va avea mai multe împuterniciri.