Activele oficiale de rezervă, în descreștere

  • 07 Mai 2022 09:49
Activele oficiale de rezervă, în descreștere

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii aprilie 3 344,95 milioane de dolari SUA. Cifra este în descreștere cu 87,48 milioane de dolari SUA în comparație cu 31 martie 2022, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul. Este vorba despre 52,83 milioane de dolari. Un alt factor menționat sunt ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în valoare de 20,84 milioane de dolari. Plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova au determinat o diminuare în valoare de 14,88 milioane de dolari. Diminuarea a mai fost determinată de rezultatul net al operațiunilor de tip swap valutar pe piața valutară internă în mărime de 9,90 milioane de dolari, precum și de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută în valoare de 0,05 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în mărime de 12,62 milioane de dolari. La majorare au contribuit intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă în valoare de 1,60 milioane de dolari. Se menționează și veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 1,10 milioane de dolari, dar și alte intrări nete în mărime de 2,23 milioane de dolari SUA.

BNM explică scăderea rezervelor obligatorii pe fundalul a două șocuri externe. Activele oficiale de rezervă rămân totuși a fi la un nivel destul de înalt pentru a face față provocărilor asociate cu instabilitate geopolitică și post-pandemică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău