Acordul privind acordarea unui împrumut preferențial în valoare de 236 milioane de dolari din partea FMI, aprobat în prima lectură de deputați

  • 30 Septembrie 2021 13:59
Acordul privind acordarea unui împrumut preferențial în valoare de 236 milioane de dolari  din partea FMI, aprobat în prima lectură de deputați

Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură Acordul de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional care îi va permite Republicii Moldova să împrumute, în condiții preferențiale 236 de milioane de dolari pentru acoperirea deficitului bugetar. Documentul nu a fost susținut de opoziție, care a criticat faptul că Guvernul se împrumută pentru a cheltui banii, dar nu pentru a face investiții.

Împrumutul este acordat Republicii Moldova în cadrul unui program de susținere a economiilor țărilor lumii pentru recuperare în urma crizei provocate de pandemia de Covid 19, în valoare totală de aproximativ 650 de miliarde de dolari, după ce un program similar a fost realizat și anul trecut.

Împrumutul este acordat în condiții preferențiale, dobânda  fiind flotantă, dar în prezent aceasta constituie 0,05% anual, a declarat Tatiana Ivanicichina, secretar de stat la Ministerul Finanțelor. E a precizat că banii vor fi utilizați pentru acoperirea deficitului bugetar.

Opoziția nu a susținut ratificarea acordului. Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor, Oleg Reidman a criticat faptul că Guvernul împrumută bani pentru a acoperi necesitățile curente, dar nu pentru investiții.

Amintim că Fondul Monetar Internațional a acordat și anul trecut un împrumut de urgență Republicii Moldova, în valoare de aproximativ 236 de milioane de dolari pentru a ajuta bugetul să facă față în contextul crizei provocate de pandemie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău