Academia de Muzică ar putea protesta din cauza micșorării bugetului pentru 2021

  • 02 Februarie 2021 09:00
Academia de Muzică ar putea protesta din cauza micșorării bugetului pentru 2021

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice își exprimă profunda îngrijorare legată de decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a micșora cu 22,5% – ceea ce constituie peste 12, 9 milioane de lei – bugetul alocat pentru anul 2021. Aceste fonduri sunt prevăzute pentru instruirea studenților la ciclurile I licență și II master. Într-o adresare, semnată de membrii Senatului Academiei, se menționează că aceasta este o decizie care aruncă în haos procesul educațional artistic din Republica Moldova, cu consecințe incalculabile asupra viitorului următoarelor generații de artiști. Reprezentanții instituției mai spun că dacă Ministerul nu-și va revizui hotărârea, vor ieși la protest, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, remis de AMTAP, se menționează că Ministerul Educației își motivează decizia de micșorare a bugetului prin aplicarea Metodologiei de finanțare a învățământului superior din Republica Moldova, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și care prevede alocații bugetare în funcție de numărul de studenți. Însă, potrivit reprezentanților Academiei, Ministerul nu ține cont de costurile reale suportate de instituțiile de învățământ artistic în procesul de educație, așa cum prevăd metodologiile de finanțare ale învățământului superior din alte state, care aplică coeficientul de ajustare pentru specialitățile artistice.

„Deși metodologia de finanțare a învățământului superior din Republica Moldova prevede de asemenea calcularea acestor coeficienți, reprezentanții AMTAP nu au fost consultați, din păcate, în legătură cu cifra de referință de finanțare aplicată pentru un student. Din acest motiv nu suntem în stare să verificăm dacă bugetul a fost realizat corect, iar coeficienții calculați corespunzător. Considerăm că noua Metodologie de finanțare trebuia să treacă printr-o etapă de testare și pregătire a instituțiilor de învățământ superior, pentru a identifica anumite carențe ce urmau a fi înlăturate fără a dăuna calitatea procesului de învățământ, iar instituțiile avizate să aibă timp să ia anumite măsuri de optimizare a cheltuielilor”, precizează Senatul AMTAP.

Reprezentanții Academiei mai spus că micșorarea cu circa 22,5 % a bugetului va avea repercusiuni extrem de grave asupra funcționării AMTAP și asupra calității procesului educațional. „Conducerea AMTAP va fi nevoită să modifice planurile de studii, micșorând drastic numărul de ore, ceea ce va avea consecințe nefaste asupra procesului de studii: profesorii – mulți dintre ei artiști consacrați, nume de referință ce duc faima Republicii Moldova în lume –, neavând ore suficiente, vor fi constrânși de a căuta alte activități pentru a-și suplini veniturile, iar studenții, neavând profesori, vor pleca la studii în alte țări, și acolo și vor rămâne”.

„Suntem conștienți de situația financiară foarte gravă cu care se confruntă țara noastră, însă suntem împotriva distrugerii unei instituții cu tradiție și rezultate demonstrate pe parcursul celor aproximativ 80 de ani de existență. Pentru recuperarea acestui nefericit prejudiciu, adus nu doar AMTAP, ci și întregului domeniu cultural-artistic, ca și pentru reclădirea unei Școli Naționale de Muzică, Teatru, Arte Plastice și Cinematografie, vor fi necesare mai multe decenii și o resursă umană capabilă să o facă”, se arată în comunicat.

Reprezentanții AMTAP își exprimă ferm dezacordul cu această decizie, pe care o consideră defectuoasă pentru instituție și îi cer Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să revizuiască cât mai curând cifra de finanțare a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În caz contrar, reprezentanții instituției vor protesta public împotriva deciziei Ministerului Educației de a diminua cu 22,5% bugetul instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău