A murit fostul președinte al Turciei

  • 10 Mai 2015 16:56
A murit fostul președinte al Turciei

Fostul președinte turc Kenan Evren, care a preluat puterea în 1980 în urma unei lovituri de stat, a murit, sâmbătă, într-un spital din Ankara, la vârsta de 97 de ani, transmite Agerpres.

Kenan Evren a primit îngrijire medicală în spitalul militar GATA cu începere din 2012. Starea sănătății sale s-a deteriorat recent și a fost plasat sub respirație artificială.

Puciul condus de Kenan Evren în 1980 a fost de departe cel mai sângeros: sute de mii de persoane arestate, circa 250.000 puse sub acuzare, 50 de deținuți executați, alte câteva zeci morți în închisoare sub tortură și zeci de mii de turci exilați.

El a răspuns tăios apărătorilor drepturilor omului care denunțaseră spânzurarea unui tânăr de 17 ani, găsit vinovat că a ucis un soldat în cursul violențelor care au avut loc după lovitura de stat: 'Dacă nu îi spânzurați pe cei care merită, se răspândesc ca un virus'.

Kenan Evren și-a pierdut imunitatea după o reformă constituțională în 2010.

La trei decenii după puci, adus în fața justiției, el le-a mărturisit judecătorilor aceeași absență a regretelor.

'Dacă ar fi să o luăm de la început, am repeta aceeași operațiune', a afirmat bătrânul ofițer în noiembrie 2013, în cursul unei audieri în care a depus mărturie, întins pe patul de spital: 'N-am niciun fel de remușcări'.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău