A fost inițiată plata sumelor indexate beneficiarilor de indexare în anul 2022, anunță Ministerul Finanțelor

  • 29 Aprilie 10:40
A fost inițiată plata sumelor indexate beneficiarilor de indexare în anul 2022, anunță Ministerul Finanțelor

Începînd cu 27 aprilie curent, Ministerul Finanțelor inițiază plata sumelor indexate pentru deponenții ”Băncii de Economii”, care au depus cereri de înregistrare până la sfârșitul anului 2021.

Astfel, își pot ridica banii persoanele care se încadrează în următoarele categorii de vârstă:

  • deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente primei etape; 
  • deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente etapei a doua.

Banii pot fi ridicați la orice oficiu/agenție a Î.S. ”Poșta Moldovei”. Pentru a beneficia de indexare, beneficiarul, reprezentantul sau moștenitorul se va prezenta având asupra sa actul de identitate. Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces și copia legalizată notarial a certificatului de moștenitor, iar reprezentantul procura, întocmită în modul stabilit de legislație. În cazurile în care depunerile bănești au fost testate mai multor moștenitori, moștenitorul care solicită suma indexată ce îi revine va depune la oficiul/agenția poștal(ă) cererea pentru calcularea sumei indexate spre achitare.

 Deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent, din diferite motive, cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu/agenție a Î.S. „Poșta Moldovei”, având asupra sa actul de identitate și libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

 Achitarea sumelor indexate se efectuează în baza Legii nr. 1530-XV din 12 decembrie 2002 privind indexarea depunerilor bănești ale cetățenilor în Banca de Economii și Hotărârii Guvernului nr. 261 din 20 aprilie 2022. În bugetul de stat pentru anul 2022 sunt prevăzute 86 mil. de lei pentru aceste scopuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,68 m/s
Fri
25
Sat
25
Sun
25
Mon
28
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău