75 % din cetățenii Republicii Moldova nu au fost niciodată în România

  • 11 August 2014 10:59
75 % din cetățenii Republicii Moldova nu au fost niciodată în România

REVISTA PRESEI DIN 11 AUGUST

75 la sută din cetățenii Republicii Moldova nu au fost niciodată în România, titreaza Ziarul Național care publică un interviu cu Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca. România este prea puțin cunoscută de cetățenii moldoveni, iar redobândirea cetățeniei României de către basarabeni este, „pe lângă o reparație istorică și morală”, oferirea, pentru cei din stânga Prutului, accesului la aceleași oportunități de care se bucură toți cetățenii României și spulberarea acestei necunoașteri, afirma ambasadorul. Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile de la București în cazul basarabenilor care își iau pașaport românesc, deși fac declarații publice ofensatoare la adresa României, cum ar fi cazul recent al interpretei Irina Tarasiuc, dar și al unor deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, Excelența Sa a răspuns: „ că astfel de situații sunt mai curând rare și că persoanele ostile la adresa României au onestitatea morală de a nu solicita cetățenia română”.

Evenimentul Zilei remarca faptul ca în relațiile frățești au mai avut loc fapte (nu doar vorbe) de cinism și de comportament încadrate în Codul penal. Cândva, o lege stipula dreptul basarabenilor cu cetățenie română de a importa două (!) autoturisme fără a achita taxa vamală. Până să se dumirească politicienii și să abroge respectiva lege, statul român fusese păgubit de milioane de dolari, mentioneaza Evenimentul.

Pe urmă, chiar și cu acordarea cetățeniei, ani buni a existat o rețea din basarabeni și funcționari români care făceau bani pe seama celor care doreau să fie români cu actele în regulă, dar nu i s-a retras nimanui cetățenia pentru astfel de fapte. Dacă numitei Irina Tarasiuc i s-a retras cetățenia, bine s-a făcut! Să fie de învățătură și pentru alții, dar să nu generalizăm, îndeamnă EVZ; foarte mulți tineri de azi gândesc și simt românește.

Primarul orașului Durlești s-a făcut latifundiar cu zeci de terenuri, în decurs de două mandate, citim în Adevărul. Nicolae Crudu, și familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obținute între anii 2007 și 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local și până în prezent. Primarul susține că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soției sale, care a lucrat o perioadă în Italia.

A început procedura de eliberare a pașapoartelor biometrice de culoare bordo, anunta Timpul. Potrivit publicatiei cei care au depus cererea pentru pașaport biometric pentru 30 zile după 9 iulie - vor fi deținători de pașapoarte noi. Pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova cu coperta de culoare albastră rămân valabile până la expirarea termenului de valabilitate a acestora. Costul unui pașaport biometric în 30 de zile este de 700 de lei și nu va fi modificat nici după introducerea copertelor vișinii, subliniază Timpul.

De la nuntă direct la spital: 15 persoane intoxicate la Telenești, titrează Jurnalul. Potrivit medicilor, 11 nuntași au fost internați în spital sâmbătă dimineața, acuzând dureri abdominale, febră și diaree, iar patru – s-au adresat medicilor abia ieri. Deocamdată nu se cunoaște cu ce s-au intoxicat cele 15 persoane. Poliția din Telenești a inițiat o cauză penală și cercetează cazul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău