28 iunie - între sărbătoare și Doliu (Timpul)

  • 01 Iulie 2013 10:06
28 iunie - între sărbătoare și Doliu (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 1 IULIE

Timpul scrie despre provocările de la Bălți, unde autorităţile locale au refuzat să respecte doliul pentru poetul Dumitru Matcovschi. Drapelul de pe clădirea Primăriei nu a fost coborât în bernă, aşa cum prevede decretul preşedintelui şi nu este pentru prima dată când la Bălţi sunt sfidate deciziile luate de autorităţile centrale, aminteşte Timpul. 

28 iunie - între sărbătoare și Doliu, alt titlu din Timpul. Publicaţia remarcă faptul că la 28 iunie, când a fost marcată ziua ocupaţiei Basarabiei, Chișinăul s-a împărțit în două tabere - unii au sărbătorit eliberarea Basarabiei de sub „ocupația” armatei românești, alții au ținut o zi de doliu pentru cei care au avut de suferit de pe urma regimului comunist instaurat cu forța.

Referindu-se la rezultatele examenelor de bacalaureat, bloggerul Ion Grosu scrie că pentru prima dată Ministerul Educației are o hartă a cunoștințelor mai mult sau mai puțin relevantă. Acum mediile vor putea spune exact, spre exemplu la ce liceu se predă cel mai prost chimia și că trebuie o evaluare a profesorilor de chimie de acolo. Sau va putea spune că liceul F din satul N pur și simplu nu poate să existe în condițiile actuale cu 80% de elevi picați și că ministerul are un argument bun să îl comaseze cu alt liceu.

Proiectul de asamblare la Chişinău a troleibuzelor bieloruse se mişcă lent, iar costurile au crescut semnificativ, arată un raport al Curţii de Conturi, citat de Adevărul. Administraţia Regiei Transport Electric spune că nu există întârzieri şi pune scumpirea în cârca uzinei din Minsk. Potrivit Curţii de Conturi, autorităţile publice din Chişinău şi Regia Transport Electric au purces la implementarea proiectului fără a dispune de pârghii de reglementare şi eficientizare a costurilor.

Adevărul mai publică un reportaj de la subsolul Bibliotecii Naţionale, unde a descoperit-o pe „doctoriţa” de cărţi Valentina Granaci. Ea repară cărţile de un sfert de veac. La început a lucrat cu cele mai simple instrumente. Apoi a lucrat, timp de doi ani, cot la cot cu directorul Bibliotecii Naţionale, Alexe Rău, şi a câştigat un proiectul în valoare de 65.000 de dolari. Cu aceşti bani, instituţia a cumpărat utilajul necesar pentru restaurarea cărţilor deteriorate. Centrul tehnic condus de Valentina Granaci este singurul punct de instruire a restauratorilor. Sub egida ei, s-au deschis ateliere şi la muzeele de Istorie, de Arte Plastice şi de Etnografie, la Universitatea de Medicină şi la Academia de Studii Economice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-1,66 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:68 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C

Curs oficial BNM 23 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 -0.0000
USD 17.4327 -0.0000
RON 4.0418 -0.0000
UAH 0.7227 -0.0000
RUB 0.2734 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău