28 iunie - între sărbătoare și Doliu (Timpul)
-
01 Iulie 2013 10:06
REVISTA PRESEI DIN 1 IULIE
Timpul scrie despre provocările de la Bălți, unde autoritățile locale au refuzat să respecte doliul pentru poetul Dumitru Matcovschi. Drapelul de pe clădirea Primăriei nu a fost coborât în bernă, așa cum prevede decretul președintelui și nu este pentru prima dată când la Bălți sunt sfidate deciziile luate de autoritățile centrale, amintește Timpul.
28 iunie - între sărbătoare și Doliu, alt titlu din Timpul. Publicația remarcă faptul că la 28 iunie, când a fost marcată ziua ocupației Basarabiei, Chișinăul s-a împărțit în două tabere - unii au sărbătorit eliberarea Basarabiei de sub „ocupația” armatei românești, alții au ținut o zi de doliu pentru cei care au avut de suferit de pe urma regimului comunist instaurat cu forța.
Referindu-se la rezultatele examenelor de bacalaureat, bloggerul Ion Grosu scrie că pentru prima dată Ministerul Educației are o hartă a cunoștințelor mai mult sau mai puțin relevantă. Acum mediile vor putea spune exact, spre exemplu la ce liceu se predă cel mai prost chimia și că trebuie o evaluare a profesorilor de chimie de acolo. Sau va putea spune că liceul F din satul N pur și simplu nu poate să existe în condițiile actuale cu 80% de elevi picați și că ministerul are un argument bun să îl comaseze cu alt liceu.
Proiectul de asamblare la Chișinău a troleibuzelor bieloruse se mișcă lent, iar costurile au crescut semnificativ, arată un raport al Curții de Conturi, citat de Adevărul. Administrația Regiei Transport Electric spune că nu există întârzieri și pune scumpirea în cârca uzinei din Minsk. Potrivit Curții de Conturi, autoritățile publice din Chișinău și Regia Transport Electric au purces la implementarea proiectului fără a dispune de pârghii de reglementare și eficientizare a costurilor.
Adevărul mai publică un reportaj de la subsolul Bibliotecii Naționale, unde a descoperit-o pe „doctorița” de cărți Valentina Granaci. Ea repară cărțile de un sfert de veac. La început a lucrat cu cele mai simple instrumente. Apoi a lucrat, timp de doi ani, cot la cot cu directorul Bibliotecii Naționale, Alexe Rău, și a câștigat un proiectul în valoare de 65.000 de dolari. Cu acești bani, instituția a cumpărat utilajul necesar pentru restaurarea cărților deteriorate. Centrul tehnic condus de Valentina Granaci este singurul punct de instruire a restauratorilor. Sub egida ei, s-au deschis ateliere și la muzeele de Istorie, de Arte Plastice și de Etnografie, la Universitatea de Medicină și la Academia de Studii Economice.