26 de ani de la revoluția română din 1989
-
21 Decembrie 2015 14:28
O serie de acțiuni au loc astăzi în mai multe orașe din România, pentru a marca 26 de ani de la revoluția din 1989, care a dus la căderea regimului comunist peste Prut.
Parlamentul de la București se va întruni astăzi într-o ședință solemnă. Depuneri de flori, slujbe religioase și marșuri de comemorare a martirilor vor ave aloc atât la București cât și la Cluj-Napoca.
Manifestațiile începute la Timișoara, în ziua de 15 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua într-un alt oraș, pe pastorul reformat László Tőkés, un opozant al regimului comunist, însoțite de o reprimare sângeroasă a mulțimii, dar și de declararea orașului liber de comunism, în 20 decembrie 1989, și-au găsit ecoul la București în 21 decembrie.
Protestele de stradă au durat la București până pe 25 decembrie, când Nicolae și Elena Ceaușescu, prinși la Târgoviște, au fost executați în urma unui proces judecat de un tribunal militar.
Conform evidențelor din anul 2005, întocmite de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, instituție aflată în subordinea Guvernului României, numărul total al celor decedați prin împușcare pe durata revoluției a fost de 1.142, iar al răniților - peste 3.000. Cele mai multe victime s-au înregistrat la București, aproape 600 de morți și peste 1.700 de răniți.
La Timișoara și Sibiu și-au pierdut viața câte aproximativ 100 de persoane. La Brăila 42, la Brașov 39, la Constanța 32.
Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație; România fiind singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.