15 misiuni diplomatice și reprezentantul NATO la Kabul fac apel la talibani să accepte un armistițiu în Afganistan

  • 19 Iulie 2021 10:44
15 misiuni diplomatice și reprezentantul NATO la Kabul fac apel la talibani să accepte un armistițiu în Afganistan

Reprezentantul NATO de la Kabul și 15 misiuni diplomatice din Afganistan au transmis un mesaj comun, luni, prin care au cerut talibanilor să înceteze ofensivele militare din Afganistan, la doar câteva ore după ce o încercare de găsire a unui compromis pentru un armistițiu a eșuat la Doha, relatează Reuters, citat de Digi24.ro.

O delegație formată din lideri afgani a participat la o întâlnirea cu conducerea politică a talibanilor la Doha, în ultimele două zile, într-o încercare de a găsi o soluție de compromis pentru un armistițiu, transmite sursa citată.

„Cu ocazia acestui Eid al-Adha (n. red. – sărbătoarea musulmană a sacrificiului), talibanii ar trebui să renunțe la arme pentru totdeauna și să arate lumii angajamentul lor pentru procesul de pace”, au transmis cele 15 misiuni diplomatice și reprezentantul NATO de la Kabul.

Mesajul a fost susținut de Australia, Canada, Cehia, Danemarca, Uniunea Europeană, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Țările de Jos, Spania, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Anterior, cu ocazia acestei sărbători, talibanii au mai stabilit temporar perioade de încetare a focului, motivând că vor să-i lase pe afgani să o celebreze în liniște. De această dată, gruparea militantă nu a mai făcut vreun astfel de anunț, în contextul unui asalt puternic care durează deja de mai multe săptămâni, după anunțul de retragere al misiunii SUA din țară.

Casa Albă a anunțat că operațiunea „Allies Refuge” va începe în ultima săptămână a lunii iulie, pe măsură ce SUA își retrage forțele înainte termenului de 11 septembrie stabilit de președintele Joe Biden.

În ultimele săptămâni, talibanii au avansat rapid în Afganistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău