„Stablecoin-ul” Terra se prăbușește, după o săptămână tumultoasă

  • 13 Mai 2022 19:14
„Stablecoin-ul” Terra se prăbușește, după o săptămână tumultoasă

Terra, o criptomonedă care ar fi trebuit să aibă o cotație fixă raportată la dolar, se tranzacționa vineri la un preț de zece ori mai mic, în condițiile în care problemele acestui stablecoin au amplificat cutremurul care a zguduit piața cripto în această săptămână, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Potrivit site-ului specializat CoinGecko, terra (UST), care se tranzacționa cu 1 dolar la începutul săptămânii, a scăzut la aproximativ 10 cenți, notează G4media.ro

Dezvoltatorii săi, Luna Foundation Guard, au anunțat pe contul lor de Twitter oprirea temporară a blockchain-ului, care permite validarea tranzacțiilor.

Nu a fost anunțată nicio dată pentru relansare.

Stablecoins sunt criptomonede, ca și bitcoin, deoarece tranzacțiile lor sunt validate de un registru descentralizat, blockchain, dar emitenții lor urmăresc să le mențină la un preț fix față de dolar.

Scopul este de a le face utilizabile ca monedă acolo unde bitcoin este prea volatil pentru a efectua plăți.

Cele mai mari dintre acestea (Tether, USD Coin și Binance USD, care reprezintă 80% din piața de stablecoins, evaluată la 180 de miliarde de dolari în martie, potrivit Fed) sunt emise de companii care pretind că au rezerve de numerar, sau active sigure, echivalente cu stablecoins emise.

Terra era principalul „stablecoin algoritmic”: creatorii săi i-au garantat stabilitatea prin arbitraj automat cu o altă criptomonedă pe care o emit, Luna.

O metodă care, teoretic, trebuia să se apropie mai mult de spiritul descentralizat al lumii criptomonedelor, cu reguli dictate de un algoritm și nu de emitent.

Dar problemele care s-au acumulat pe piețele globale a făcut ca prețul Luna să scadă și a făcut ca aceste arbitraje să fie din ce în ce mai dificile, până când au devenit imposibile.

Vineri, Luna, care atinsese un maxim istoric de peste 100 de dolari în aprilie, se tranzacționa cu mai puțin de un cent.

La începutul acestei săptămâni, în timp ce sistemul terra-luna începea să cedeze, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că acest episod „ilustrează pur și simplu faptul că este un produs în creștere rapidă, că prezintă riscuri pentru stabilitatea financiară și că avem nevoie de un cadru adecvat”.

Principalele criptomonede au crescut vineri (+6% pentru bitcoin la peste 30.000 de dolari). Dar piața în general rămâne în dificultate, cu o valoare totală de mai puțin de 1.400 de miliarde de dolari, față de peste 3.000 de miliarde de dolari la maximul istoric de la sfârșitul anului 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău