„Rusia amenință militar, informațional și politic Republica Moldova. Chișinăul ia măsuri de consolidare a securității și mizează pe sprijinul partenerilor occidentali” (Revista presei)

  • 26 Ianuarie 2023 09:41
„Rusia amenință militar, informațional și politic Republica Moldova. Chișinăul ia măsuri de consolidare a securității și mizează pe sprijinul partenerilor occidentali” (Revista presei)

„Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control. Acest lucru și l-a dorit permanent”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, într-un interviu la Digi24. El a spus că adevărul este cunoscut, de 30 de ani nu s-a investit în capacitățile militare ale țării noastre, și că abia acum se fac primele încercări pentru a reveni și a dota armata, astfel încât să fim pregătiți pentru provocări. „Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul, și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani. Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii, și nu interesele populației noastre, a spus ministrul. El a vorbit despre războiului hibrid, inclusiv propaganda, finanțarea anumitor partide politice de opoziție, provocări în diferite zone, inclusiv criza energetică generată de Gazprom. Toate astea fac parte din războiul hibrid pe care Rusia îl duce în țara noastră. Acest lucru și l-au dorit permanent, nu este ceva nou, dar acum se acutizează, ținând cont de ce vedem că se întâmplă în Ucraina”, a spus vicepremierul la postul Digi24 din România.

„Rusia amenință militar, informațional și politic Republica Moldova. Chișinăul ia măsuri de consolidare a securității și mizează pe sprijinul partenerilor occidentali”, titrează și Veridica într-o analiză despre situația din R. Moldova. Bombardamentele rusești asupra Ucrainei au alertat și autoritățile de la Chișinău după ce, în mai multe ocazii, fragmente de rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Incidentele au arătat cât de vulnerabilă este Republica Moldova din punct de vedere militar, fără o apărare antiaeriană și cu o armată de doar șase mii de persoane. Pericolul cel mai mare pentru securitatea și stabilitatea statului pare să vină însă din altă parte – din spațiul informațional controlat de Rusia și din partea unor politicieni care se bucură, pe față sau în secret, de sprijinul Moscovei”, constată și Veridica. „Propaganda rusă sau proprusă încearcă să fie tot mai prezentă pe rețelele sociale, adică exact acolo unde autoritățile de la Chișinău nu pot interveni prea mult, mai ales că internetul a devenit în prezent una din principalele surse de informare în Republica Moldova și ajunge din urmă televiziunea. Prin urmare, este de așteptat ca, odată cu apropierea datei alegerilor, această propagandă să ia turații din ce în ce mai mari și să se centreze nu numai pe războiul purtat de Rusia în Ucraina, ci mai ales pe compromiterea pe toate căile a actualei puteri proeuropene de la Chișinău. Totodată, Moscova va încerca, probabil, să-și promoveze oamenii în fruntea unui număr cât mai mare de primării (bineînțeles nu o va face deschis!), pentru ca la momentul decisiv, adică cel târziu la parlamentarele din 2025, aceștia să intervină în favoarea forțelor politice proruse sau, în anumite condiții, să încerce să destabilizeze situația din interiorul statului chiar înainte de alegerile generale... Așadar, este de așteptat că în următoarele luni, pe lângă rachetele care o survolează sau cad pe teritoriul său, Republica Moldova va trebui să facă față unor atacuri mult mai subtile, dar și mai periculoase, venite din spațiul informațional și care ar putea compromite perspectiva sa europeană, deopotrivă cu sprijinul occidental, fără care Chișinăul nu ar fi putut face față multiplelor crize pe care le are de înfruntat în prezent”, conchide Veridica. 

Frica de război, instrumentul prin care Rusia crede că poate "cuminți" conducerea Moldovei – scrie și jurnalistul V. Călugăreanu pentru DW. Încă o sperietoare rusească pentru moldoveni a fost lansată – de data aceasta prin intermediul pretinsului "minister de externe" de la Tiraspol. Pe site-ul pseudo-instituției transnistrene a apărut un comunicat despre "îngrijorările" pe care le-a exprimat șeful acestei subdiviziuni, Vitalii Ignatiev, la o "masă rotundă" în format online cu participarea mai multor oficiali ruși. Ignatiev a vorbit despre creșterea presiunilor asupra Transnistriei prin sporirea capacității de apărare a Armatei Naționale a Moldovei "în condițiile în care conflictul transnistrean nu a fost definitiv soluționat" și a mai invocat suprimarea a tot ce este rusesc în Moldova – o narațiune prin care Rusia își justifică de obicei agresiunea militară asupra unor state independente (Georgia, Moldova, Ucraina). Ignatiev s-a plâns Rusiei că Moldova își modernizează Armata. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlamentul de la Chișinău, Oazu Nantoi, a comentat pentru DW că informația lansată pe site-ul entității separatiste de la Tiraspol "face parte dintr-o tehnologie standard prin care Rusia încearcă să impună frica în rândul moldovenilor, crezând că astfel va obține noi cedări din partea Chișinăului": "Aceste reacții scot în evidență fățărnicia regimului de la Kremlin, care, este unul fascist, care se manifestă printr-o dictatură personalizată și care distruge tot ce înseamnă democrație politică și drepturi ale omului. Este o încercare de a intimida conducerea Republicii Moldova. Coloana a 5-a a Rusiei de la Chișinău se alimentează din aceste narațiuni, așa că ne așteptăm ca exponenții acesteia să acompanieze această campanie isterică", a comentat Nantoi.  "Frica de război este arma cu care Rusia își înarmează acum coloana a 5-a din Moldova, crezând că astfel va reuși să cumințească guvernarea de la Chișinău. Dar Kremlinul nu înțelege că Republica Moldova este protejată azi, pe câmpul de luptă, de Ucraina, și că nu contează deloc gradul nostru de cumințenie în raport cu Rusia. Noi rămânem fermi, solidari cu Ucraina și lucrăm la baza juridică pentru demontarea pașnică a regimului separatist de la Tiraspol", a conchis deputatul Oazu Nantoi pentru DW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău