„România ne ține pe linia de plutire politic, geopolitic, energetic” (Revista presei)

  • 01 Decembrie 2022 09:34
„România ne ține pe linia de plutire politic, geopolitic, energetic” (Revista presei)

Ziarul de Gardă dă startul publicării unor anchete #OrheiLeaks, cu informații de interes public din telefonul liderului protestelor Partidului Șor. Un telefon mobil utilizat de unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor în centrul capitalei în ultimele luni, pierdut de acesta în luna august curent și adus la ZdG de un necunoscut, ne-a condus în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor.

De Ziua Națională a României, Ziarul de Gardă relatează despre  sprijinul României oferit  R. Moldova, mai ales în ultimii ani. România a reușit să echipeze medicii din R. Moldova  în lupta cu pandemia de coronavirus, a fost avocatul țării noastre în parcursul său către Uniunea Europeană, iar acum reușește să țină becul aprins peste Prut, în timpul celei mai mari crize energetice din istoria R. Moldova.

DW scrie despre reuniunea de la București a miniștrilor de Externe ai statelor NATO, la care a invitat în premieră Republica Moldova la discuții și a pus sub reflector situația complicată din Marea Neagră. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că partea militară a Alianței, Comandamentul Aliat Suprem a primit autoritatea de a deplasa forțe în regiunea Mării Negre oricând este nevoie și „dacă este necesar pot fi aduse forțe suplimentare la sol și pe mare”. Pentru România, Republica Moldova și Marea Neagră au fost subiectele cele mai importante, pentru care Bucureștiul avea nevoie de răspunsuri: ce poate face NATO în cazul în care Rusia devine agresivă cu R. Moldova și cum poate fi restabilit echilibrul, stabilitatea și pacea în Marea Neagră. Ca țară de margine a Alianței Nord Atlantice, care și-a asumat responsabilități extinse pentru mica republică de dincolo de Prut, România avea nevoie de asigurări atât dinspre NATO, cât și dinspre Chișinău că, indiferent de cursul războiului, lucrurile pot fi ținute sub control. Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu a ținut să spună încă o dată că R.Moldova „nu încearcă să adere la NATO”, fiindcă „prin Constituție, Moldova este o țară neutră”, dar că pentru Chișinău „neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferență”, de aceea, R. Moldova s-a inclus între statele care condamnă agresiunea rusă asupra Ucrainei. Ministrul Popescu a mai explicat că potrivit analizelor făcute de Chișinău, R.Moldova „nu este amenințată în lunile și săptămânile următoare de un scenariu militar", dar că este datoria guvernului din care face parte „să fie pregătit pentru întregul spectru de amenințări", reține DW.

România ne ține pe linia de plutire politic, geopolitic, energetic, subliniază Nicu Popescu și într-un interviu pentru Europa Liberă, pe marginea reuniunii NATO de la București. Nicu Popescu a avut o serie de întâlniri bilaterale cu parteneri din state membre NATO și a primit asigurări că relațiile militare se vor intensifica, iar declarația reuniunii de la București promite Republicii Moldova un „sprijin individualizat” mai puternic din partea Alianței Nord Atlantice pentru consolidarea integrității, rezilienței, pentru menținerea independenței politice și dezvoltarea capacității de apărare. În interviul pentru Europa Liberă, ministrul Popescu a declarat că discuțiile cu partenerii NATO ai R. Moldova n-au vizat chestiuni concrete, dar a lăsat să se înțeleagă că „soldații au nevoie și de corturi, și de încălzitoare, dar și de armament”, în contextul războiului din statul vecin Ucraina. Ministrul a mai spus că R. Moldova rămâne țară neutră pentru că așa prevede constituția ei adoptată în 1994.

    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău