„Reziliența moldovenilor, tancurile rusești și miza pe România” (Revista presei)

  • 18 Februarie 2022 09:57
„Reziliența moldovenilor, tancurile rusești și miza pe România” (Revista presei)

Pe 16 februarie, Ucraina nu a fost atacată de Rusia. Mai multă pace, însă, în Ucraina nu s-a făcut, scrie editorialistul Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. Duma de Stat a Rusiei a cerut marți președintelui Putin să recunoască independența celor două republici separatiste din Ucraina: Luhansk și Donețk. Iar asta înseamnă că pericolele unui război în Ucraina nu au dispărut și că războiul Rusiei cu Ucraina abia urmează să înceapă... Lucrurile, probabil, nu mai pot fi lăsate doar la discreția liderilor politici și militari, din momentul în care riscurile unui război în Ucraina persistă și acest război nu mai este problema Ucrainei, ci mai degrabă a Europei. Ar fi cazul unei solidarități la nivel european, cu proteste anti-război (inclusiv în Rusia) și presiuni publice de amploare asupra celor care decid soarta păcii și a războiului în lume. Altminteri, neînceperea războiului pe 16 februarie în Ucraina ar însemna doar o amânare, scrie Ziarul de Gardă.

AGORA a realizat un interviu cu vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, cu care a discutat despre tensiunile la granița de est a Ucrainei și impactul lor asupra R. Moldova, despre cetățenii moldovenii reținuți ilegal în izolatoarele din regiunea transnistreană, presiunile cu care se confruntă elevii și profesorii din școlile moldovenești, despre Uzina Metalurgică de la Râbnița și alte subiecte de pe dosarul transnistrean.

Europa Liberă scrie despre miza vizitei ministrului adjunct de externe rus în R. Moldova, pe fundalul situației tensionate la granița ruso-ucraineană. Ministerul de externe de la Chișinău a lăsat de înțeles că vizita lui Andrei Rudenko ar fi fost una de rutină, pentru a pregăti ședința interguvernamentală moldo-rusă. Miercuri însă, spiritele s-au agitat, după ce la Tiraspol, Rudenko a anunțat că Moscova ar vrea să consolideze punctul consular mobil din capitala regiunii separatiste. În timp ce dialogurile avute la Chișinău țin de rutina relațiilor diplomatice, consistența acestei vizite rezultă din mesajele pe care le-a transmis la Tiraspol oficialul rus, sugerează analistul politic Anatol Țăranu. În opinia lui, Andrei Rudenko a sfidat relația bilaterală Chișinău-Moscova, vorbind despre consolidarea capacităților așa-numitului punct consular mobil de la Tiraspol. Anatol Țăranu este de părere că o problemă de actualitate pentru diplomația rusă este reluarea dialogului în formatul 5+2, idee pe care au stăruit anterior reprezentații Tiraspolului.

DW scrie despre „Reziliența moldovenilor, tancurile rusești și miza pe România”. Republica Moldova este neutră și nu are nici un tanc iar avioanele de luptă, rămase de la sovietici, le-a vândut. I-au mai rămas niște blindate din perioada sovietică, pe care recent le-a reparat. Asta în timp ce se confruntă, la Est, cu un conflict separatist nestins întreținut de Rusia. În fiecare an, pe 2 septembrie, cu ocazia așa-zisei „zile a republicii”, administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol își plimbă tancurile, blindatele, tunurile și aruncătoarele de proiectile „Katiușa” pe străzi, la paradă. Capii regimului separatist se laudă în presa din regiune că ceea ce numesc ei „armata transnistreană”, ajutată de militarii ruși dislocați acolo, ar putea ajunge la Prut în 24 de ore, practic fără a întâmpina vreo rezistență. În fiecare an, vara, tancurile separatiștilor din Transnistria forțează Nistrul în cadrul unor exerciții militare desfășurate în comun cu militarii ruși. În cadrul acestor exerciții, forțele separatiste mimează o ofensivă asupra Chișinăului, scrie DW. Tensiunile de la hotarul ruso-ucrainean și mesajele alarmiste ale Occidentului au generat discuții și la Chișinău despre cât de vulnerabilă și nepregătită este Moldova în fața unei eventuale agresiuni rusești. Zeci de ani, guvernările de la Chișinău au ignorat necesitățile armatei, alocându-i doar 0,2-0,3 la sută din PIB – bani suficienți doar pentru alimentația modestă a soldaților. Nimeni nu ar putea ajuta Moldova în eventualitatea unui conflict armat, pentru că este stat neutru, ceea ce înseamnă că nu poate miza decât pe forțele proprii. Cei care au pus temelia tânărului stat independent au crezut naiv că neutralitatea va izbăvi Moldova de trupe rusești”, constată autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău