„Putin insista să nu semnăm acordul de asociere cu UE”, a declarat fostul președinte al R. Moldova Nicolae Timofti într-un interviu pentru DW (Revista presei)

  • 01 Iunie 2023 09:02
„Putin insista să nu semnăm acordul de asociere cu UE”, a declarat fostul președinte al R. Moldova Nicolae Timofti într-un interviu pentru DW (Revista presei)

Zi istorică pentru Republica Moldova: Țara noastră găzduiește astăzi 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali UE, scrie Jurnal.md. Integrarea europeană a R. Moldova e importantă pentru toți oamenii din Europa, subliniază într-un editorial europarlamentarii Siegfried Mureșan și Andrzej Halicki. „Europa, Europa” - scandau 80.000 de persoane acum 10 zile în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Oamenii din Moldova au transmis un mesaj clar că vor în Uniunea Europeană, că vor standarde europene, școli și spitale europene, că vor stat de drept și domnia legii, oricât încearcă propaganda rusă să arate contrariul. Dar integrarea europeană a Republicii Moldova nu este importantă doar pentru cetățenii moldoveni. Ea este importantă pentru toți europenii și pentru tot continentul nostru. Iar cel mai clar argument că țările din UE au înțeles importanța integrării europene a Republicii Moldova este vizita de astăzi a 47 de șefi de state și de guverne. Faptul că liderii Europei au ales Moldova ca gazdă a Summitului al cărui obiectiv este modelarea viitorului continentului nostru arată că locul Republicii Moldova este într-o Europă unită. Astăzi, Moldova este capitala Europei. Totodată, europarlamentarii subliniază că fără un guvern proeuropean la Chișinău, fără un popor proeuropean în Moldova, riscurile de securitate la granițele UE ar fi fost mult mai mari. A fost demonstrat acest lucru foarte clar în ultimul an, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia. Republica Moldova este acum stat candidat și va deveni stat membru al Uniunii Europene. Este o certitudine acest lucru, au mai subliniat europarlamentarii Siegfried Mureșan și Andrzej Halicki, citați de Jurnal.md.

Moldova avansează rapid către UE „în pofida tuturor presiunilor”, titrează Europa Liberă. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat la Chișinău că R. Moldova „avansează foarte rapid” în procesul de integrare europeană „în pofida tuturor presiunilor”, iar un raport al Comisiei așteptat în luna octombrie va fi crucial pentru șansele țării de a începe negocierile de aderare. Von der Leyen a anunțat mai mult sprijin pentru a ajuta R. Moldova să facă față presiunilor economice cauzate de agresiunea rusească împotriva Ucrainei și să reziste în fața „amenințărilor hibride” ale Rusiei pe plan intern. „Dar cel mai important sprijin pe care îl oferim este facilitarea procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen. Comisia Europeană trebuie să spună în octombrie dacă Chișinăul îndeplinește cele nouă condiții primite în iunie 2022, o dată cu statutul de țară candidată, pentru a putea recomandă țărilor UE să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova. Președinta Sandu a dat asigurări că autoritățile moldovene „depun zilnic eforturi intense” pentru a îndeplini condițiile. De asemenea, Sandu a mulțumit UE pentru sancționarea unui grup de cinci persoane, inclusiv un cetățean rus și patru politicieni moldoveni în frunte cu Ilan Șor și Marina Tauber, pentru tentative de a destabiliza R. Moldova, scrie Europa Liberă.

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în țara noastră este semnul absolut transparent de susținere și recunoaștere a intențiilor eurointegratoare ale Republicii Moldova, scrie într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău publicistul și scriitorul Mircea Ciobanu. Autorul mai amintește că în istoria detaliată, tumultuoasă, controversată, romantică și pragmatică a Uniunii Europene a mai existat un proiect omonim, Comunitatea politică europeană, idee anunțată în 1952, soliticitând țărilor din Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (predecesoarea UE) reunirea eforturilor și crearea unei politici externe comune și a unui sistem defensiv comun. În ultimă instanță, aceste idei se vor regăsi, în timp, în structurile actuale (și în cele de perspectivă) ale Uniunii Europene. Ergo: ideile care aduc plusvaloare ori sunt soluții salvatoare într-un spațiu și timp anume nu trebuie ignorate, de vreme ce oferă o șansă. Iar noi chiar avem nevoie de o formulă instituționalizată de solidaritate și cooperare, scrie autorul.

„Putin insista să nu semnăm acordul de asociere cu UE", a declarat fostul președinte al R. Moldova Nicolae Timofti într-un interviu pentru DW, în care a vorbit despre șantajul Rusiei, oligarhul Plahotniuc și perspectivele europene ale Moldovei. Fostul președinte moldovean a dezvăluit pentru prima dată detalii uluitoare despre provocările prin care a fost nevoit să treacă în perioada mandatului său. Nicolae Timofti s-a confruntat public cu Putin la summitul CSI de la Minsk, din 2014, unde a avut o polemică foarte dură cu Putin, dar cu microfoanele închise. Nicolae Timofti a declarat că „Putin insista ca noi să nu semnăm Acordul de Asociere cu UE și a încercat să mă trateze de pe poziții de superioritate. Eu i-am explicat că la noi nu e ca în Rusia - că președintele nu poate schimba actele votate de Parlament și i-am spus tranșant că Moldova merge hotărât spre UE”. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu l-a întrebat pe fostul președinte de ce nu a semnat Acordul de Asociere cu UE, ci fostul premier Iurie Leancă. Nicolae Timofti a explicat că atunci a fost gata să meargă și să semneze acordul, ca să fie exclusă orice probleme legate de constituționalitatea procedurii. El i-a spus însă că vrea să intre în istoria Republicii Moldova prin semnarea acelui acord... „Și a intrat în istorie, dar cu un alt episod, care nu cred că-i face față. Dar atunci tot ce am putut face a fost să-l mandatez pe Leancă să semneze Acordul de Asociere cu UE. Am fost sunat de mai mulți lideri europeni care m-au rugat să nu fac asta. Și de la București m-a sunat domnul Băsescu. Până la urmă am acceptat să meargă el, pentru a evita conflictele interne care țin de ceea ce numim noi „rânza moldoveanului”, a povestit Nicolae Timofti în interviul pentru DW.  

El a mai povestit că Rusia „mereu ne-a șantajat. Economic, cu embargouri. Dar pericolul cel mai mare era „planul Novorossia” care urmărea refacerea URSS. Noi știam că suntem ținta acelui odios plan. Și discutam acest subiect cu partenerii noștri externi. Inclusiv cu doamna Victoria Nuland am discutat. Asta se întâmpla înainte să fie anexată Crimeea. Rușii încă atunci vorbeau că cei care se vor împotrivi proiectului Novorossia vor fi șterși de pe fața Pământului”, a  spus Nicolae Timofti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău