„Prețul păcii. Cât și ce merită plătit?” (Revista presei)

  • 30 Octombrie 2023 10:02
„Prețul păcii. Cât și ce merită plătit?” (Revista presei)

Analistul Nicolae Negru scrie astăzi în Ziarul Național despre „Impasul Israelian”. Editorialistul face referire în articol la aprobarea de către Parlamentul de la Chișinău , pe 19 octombrie, cu 75 de voturi pentru, a Declarației de susținere a Israelului și de condamnare a atacurilor teroriste ale Hamas. E unul din rarele cazuri când deputații din diferite partide au exprimat un punct de vedere comun, constată editorialistul.

El observă  reacția propagandei ruse în acest conflict. „Dintr-odată, propaganda rusă care chema la exterminarea ucrainenilor, inclusiv a copiilor, care jubila după orice lovitură cu rachete și drone asupra Ucrainei, chiar și atunci când acestea nimereau în blocuri, piețe, mall-uri, cafenele, a devenit foarte sensibilă la suferințele palestinienilor, strigând că loviturile armatei și aviației israeliene sunt nediscriminatorii (ceea ce nu e adevărat) și aducând drept exemplu de umanism propria armată, „uitând” despre Mariupol, Bucea, Kramatorsk, Bahmut etcetera” scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Prețul păcii. Cât și ce merită plătit?” este editorialul semnat de Sabin Rufa în Ziarul de Gardă în care face trimitere la situația tensionată pe plan regional dar și în lume. „Trăim vremuri când cuvintele „pace” și „război” sunt pe buzele tuturor. Invadarea barbară a Ucrainei de către Rusia, criza de securitate din Caucaz, războiul continuu între Israel și Hamas care a reluat amploare recent, ne fac pe toți să recunoaștem, cel puțin din noutăți, filmulețe și ziare, ororile războiului” scrie editorialistul.

Rep. Moldova mai are mult până a atinge pacea, susține editorialistul.

„Datorită rezistenței Ucrainei, avem noroc de absența războiului și, în termeni generali, putem beneficia de justiție, de onorarea drepturilor, libertăților. Dar avem conflictul înghețat de pe Nistru, care vine mână în mână cu lipsa oricăror puteri de a exercita funcțiile protectoare și de forță ale statului pe malul stâng (inclusiv în ce privește drepturile omului). Ducem lipsa oricărei capacități de contracarare eficientă a pericolelor externe majore, cauzată de  neglijarea îndelungată a dotării strategice și militare a R. Moldova. Dacă dorim să avem o șansă reală la stabilirea unei păci pozitive durabile, un pas absolut necesar este anume acesta din urmă – accelerarea investițiilor în apărare, ca și dotare, infrastructură militară defensivă și cercetare.” Mai multe citiți astăzi în ediția online a Ziarului de Gardă.

Reanimarea reflexelor propagandistice” este un editorial semnat de Victor pelin pentru agenția de presă IPN.„Un anumit gen de presă din Rep. Moldova nu obosește să-și exprime îngrijorarea față de degradarea proceselor democratice din țară. Și bine face, păcat că o face părtinitor și distorsionează imaginea generală a proceselor social-politice din țară”. Editorialistul se referă în special la presa pro-rusă din Rep. Moldova care promovează mesaje distorsionate în scop propagandistic în țara noastră. Întregul articol poate fi citit pe ipn.md

Agora.md publică un editorial, semnat de Diana Guja, despre mesajele de ură răspândite de profesori la ore.

„Acum câteva zile, am primit un mesaj de la o mamă. Copiii ei învață la un liceu din capitală. La una din lecții, profesoara de educație pentru societate le-a spus elevilor dintr-o clasă de-a X-a că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt - să extermine toți evreii”. Potrivit femeii, copiii ar fi fost șocați, dar n-au îndrăznit să vorbească. Singurul elev care a protestat a fost apostrofat de către profesoară cu „tu închide gura și nu-ți uita care e locul tău ”scrie editorialista.

„Pentru astfel de declarații, Codul Penal a prevăzut și un articolul 135, aliniat 2 „Propaganda genocidului sau infracțiunilor împotriva umanității”, prevede o pedeapsă în mărime de la 500 la 1000 unități convenționale sau cu închisoare de la 1 la 3 ani aplicată persoanei fizice.

O societate n-are de unde deveni mai bună, mai deschisă, mai empatică, mai educată, mai luptătoare și mai căutătoare de dreptate, dacă nu se creează condiții în care cetățenii să se dezvolte. Mai ales o societate construită pe rămășițele unui stat totalitar, în care orice e posibil, doar că nu în sensul că orice vis poate deveni realitate, ci mai degrabă invers - orice coșmar poate deveni realitate”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău