„O escaladare fără precedent”. Reacții internaționale după atacul masiv al Iranului asupra Israelului

  • 14 Aprilie 12:30
„O escaladare fără precedent”. Reacții internaționale după atacul masiv al Iranului asupra Israelului

Atacul fără precedent întreprins sâmbătă de Iran împotriva Israelului, care va face obiectul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, a suscitat condamnări ferme pe plan global și îndemnuri la reținere, informează AFP și Agerpres.

Președintele american a asigurat Israelul de sprijinul ”de neclintit” al SUA. ”Angajamentul nostru în favoarea securității Israelului în fața amenințărilor Iranului și aliaților acestuia (din regiune) este de neclintit”, a scris președintele american Joe Biden pe rețeaua socială X, postând o fotografie de la reuniunea de urgență de la Casa Albă cu echipa sa pentru securitate națională.

Cu puțin timp înainte de prima reacție directă a lui Joe Biden, un responsabil al Ministerului Apărării american a anunțat că forțele americane poziționate în Orientul Mijlociu doboară ”drone lansate de Iran și care vizează Israelul”.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a condamnat ”ferm” atacul ”inacceptabil” lansat sâmbătă seara de Iran împotriva Israelului. ”El constituie o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale”, a adăugat Borrell pe rețeaua socială X.

China și-a exprimat duminică ”profunda preocupare” după atacul întreprins de Iran împotriva Israelului, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului său în Siria, la începutul lunii. ”China își exprimă profunda preocupare privind agravarea actuală (a situației) și îndeamnă părțile vizate să dea dovadă de calm și reținere, pentru a evita o nouă escaladare” a tensiunilor, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe chinez.

Germania: Atacul „cufundă întreaga regiune în haos”

Franța a condamnat atacul întreprins împotriva Israelului de Iran, care ”urcă un nou nivel în acțiunile sale de destabilizare”. ”Decizând o asemenea acțiune fără precedent, Iranul a urcat un nou nivel în acțiunile sale de destabilizare și își asumă riscul unei escaladări militare”, a scris ministrul de externe francez Stephane Sejourne, adăugând că Franța ”își reafirmă atașamentul pentru securitatea Israelului și îl asigură de solidaritatea sa”.

Germania a atenționat că atacul ar putea ”cufunda întreaga regiune în haos”. ”Condamnăm cu cea mai mare fermitate atacul în curs, care ar putea cufunda întreaga regiune în haos”, a declarat șefa diplomației germane Annalena Baerbock pe rețeaua socială X, cerând Iranului și ”mandataților săi” ”să înceteze imediat” atacul și adăugând că Berlinul ”este în mod ferm de partea Israelului”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat sâmbătă ”grava escaladare” pe care o reprezintă atacul Iranului împotriva Israelului și a îndemnat la o ”încetare imediată a ostilităților”.

Guterres a afirmat că este ”profund îngrijorat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională” și a îndemnat ”toate părțile să dea dovadă de cea mai mare reținere pentru a evita orice acțiune ce ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

Arabia Saudită a îndemnat de asemenea toate părțile la ”cea mai mare reținere”, pentru ”a feri regiunea și locuitorii ei de pericolele războiului”. El a îndemnat de asemenea Națiunile Unite ”să-și asume responsabilitățile în materie de menținere a păcii și a securității internaționale”.

Egiptul îndeamnă la ”o reținere maximală”, Marea Britanie trimite avioane suplimentare

Prin vocea Ministerului său de Externe, Egiptul a îndemnat și el la ”o reținere maximală” și a spus că este ”în contact direct cu toate părțile conflictului pentru a încerca să stăvilească situația”, avertizând totodată împotriva ”riscului de expansiune regională a conflictului”.

Pemierul britanic Rishi Sunak a condamnat ”în termenii cei mai fermi atacul periculos al regimului iranian împotriva Israelului”, dând asigurări că Regatul Unit ”va continua să apere securitatea Israelului”. ”Alături de aliații noștri, lucrăm în regim de urgență la stabilizarea situației și la împiedicarea unei escaladări. Nimeni nu vrea să vadă o nouă baie de sânge”, a spus Sunak într-un comunicat.
 
Guvernul britanic a anunțat de asemenea că trimite avioane de luptă suplimentare în Orientul Mijlociu și că acestea vor intercepta, ”dacă va fi necesar”, orice atac iranian.

Italia, prin vocea ministrului său de externe Antonio Tajani, a anunțat că ”urmărește cu atenție și preocupare” situația, după lansarea dronelor iraniene împotriva Israelului, iar Canada a condamnat ”fără echivoc” aceste atacuri aeriene, exprimându-și ”solidaritatea cu Israelul”.

Și state din America Latină, printre care Argentina, Mexic și Chile au condamnat atacul Iranului, declarându-se solidare cu Israelul.

Citiți și: 

VIDEO | Iranul a lansat primul atac direct împotriva Israelului. Explozii deasupra Ierusalimului; SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel

România este solidară cu Israelul în fața atacurilor Iranului. Mesajele lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu

Autoritățile de la Chișinău condamnă ferm atacul Iranului împotriva Israelului. Mesajul Maiei Sandu și cel al lui Mihai Popșoi

Cabinetul de război al Israelului a aprobat riposta la atacul Iranului. Americanii au cerut să fie anunțați înainte de un contraatac

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău