Cabinetul de război al Israelului a aprobat riposta la atacul Iranului. Americanii au cerut să fie anunțați înainte de un contraatac

  • 14 Aprilie 10:25
Cabinetul de război al Israelului a aprobat riposta la atacul Iranului. Americanii au cerut să fie anunțați înainte de un contraatac

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12 sâmbătă noaptea. O ripostă a Israelului la atacul Iranului este așteptată în următoarele 24 de ore.

SUA au cerut guvernului de la Tel Aviv să nu lanseze o contraofensivă fără să-i anunțe și pe partenerii americani. Ministerul Apărării din Iran a anunțat că dacă Israelul va riposta, Teheranul va lansa un atac și mai dur și i-a avertizat pe americani ”să stea departe”, scrie Haaretz, potrivit Digi24.

Conorm deciziei luate sâmbătă noaptea, cabinetul de război al Israelului nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obține aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un "răspuns semnificativ" la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU și ale Egiptului de a se abține de la represalii, relatează SkyNews, citat de News.ro. Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că "linia roșie" între cele două țări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului.

"Din moment ce Israelul a fost atacat și din moment ce nu mai există linii roșii, Israelul poate ataca Iranul", a spus el. "S-ar putea să fie surprinși de atacul iranian și s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulțime de opțiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalațiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aș locui într-o instalație nucleară iraniană, aș purta o cască de protecție chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică și o va face", a comentat expertul.

Deocamdată, nu a existat nicio declarație oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potențial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul și-a lansat masivul atac cu drone și rachete asupra Israelului. Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operațiunile de apărare ale Israelului de până acum și a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

Citiți și: 

VIDEO | Iranul a lansat primul atac direct împotriva Israelului. Explozii deasupra Ierusalimului; SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel

România este solidară cu Israelul în fața atacurilor Iranului. Mesajele lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu

Autoritățile de la Chișinău condamnă ferm atacul Iranului împotriva Israelului. Mesajul Maiei Sandu și cel al lui Mihai Popșoi

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău