VIDEO | Iranul a lansat primul atac direct împotriva Israelului. Explozii deasupra Ierusalimului; SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel

  • 14 Aprilie 08:21
VIDEO |  Iranul a lansat primul atac direct împotriva Israelului. Explozii deasupra Ierusalimului; SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major împotriva Israelului, lansând sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Israelul e în stare de urgență, a închis spațiul aerian și a ridicat în aer numeroase avioane militare și de vânătoare. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții. Totodată, Israelul plănuiește un „răspuns semnificativ” la atacul fără preceden al Iranului împotriva sa, a relatat Channel 12, care a citat duminică dimineață un înalt oficial israelian.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara, un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali, SUA angajându-se să sprijine Israelul, scrie Hotnews.ro.

Armata israeliană a spus că peste 100 de drone, despre care surse de securitate irakiene au spus că au fost văzute zburând deasupra țării din Iran. Surse oficiale, citate în presă, vorbeau chiar de câteva sute de drone, dar și de rachete de croazieră. Postul israelian Channel 12 a spus că unele dintre acestea au fost doborâte peste Siria sau Iordania încă dinainte să ajungă peste Israel.

Agenția de știri de stat a Iranului a citat o sursă care spunea că armata sa a lansat și un prim val de rachete balistice împotriva Israelului, dar surse oficiale din cadrul IDF au negat că ar fi fost lansate astfel de rachete.

După ora locală 02.00, numeroase interceptări și lansări ale sistemului israelian Iron Dome au putut fi înregistrate video pe cerul de deasupra Ierusalimului și a unor localități din estul țării. În același timp, pe rețele sociale au apărut mai multe clipuri video cu lovituri de rachete ce lovesc zone din interiorul Israelului.

Surse din interiorul IDF, citate de presa israeliană, spun că loviturile iraniene care au reușit să treacă de scutul antirachetă au lovit o bază militară din Negev, dar au produs daune minime.

Unele rachete lansate de Iran au lovit pământ israelian, însă nu e clar care sunt pagubele. Nu este clar deocamdată nici ce fel de rachete au lovit Israelul, unele conturi de OSINT spun că din imaginile video apărute obiectele care lovesc Israelul ar putea fi rachete balistice.

Un oficial israelian din IDF, citat de presa națională, spune că 99% din drone și rachetele lansate de Iran au fost interceptate.

Avioanele iordaniene au distrus zeci de drone care zburau către Israel, au spus două surse regionale de securitate, potrivit Reuters.

Interceptări au avut avut loc și deasupra Ammanului, capitala Iordaniei:

Președintele american Joe Biden a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian.

Condamnând atacul, liderul american a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de grupări din Yemen, Siria și Irak.

„La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a reafirmat angajamentul „de fier" al SUA față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent - trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a subliniat Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău