„Nu m-am rugat niciodată pentru Putin! Dacă ar fi atacată Moldova, aș binecuvânta Armata Națională” (Revista presei)
-
18 Ianuarie 2023 09:42
Portalul Deschide.md reține declarațiile președintei Maia Sandu, către liderii mondiali, la Davos: Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol. Ea s-a referit la faptul că Moscova a încercat să șantajeze țările din regiune prin faptul că deținea controlul asupra resurselor energetice, gazele naturale livrate în Europa. Dar pentru cetățenii din R. Moldova acest lucru a însemnat costuri devastatoare, mai ales că o mare parte a populației au venituri destul de modeste, scrie Deschide.md.
Zona de Securitate scrie despre formațiunile paramilitare din stânga Nistrului și explică ce reprezintă „Armata” transnistreană. Publicația precizează că potrivit Codului Penal al Republicii Moldova organizarea sau conducerea unei formațiuni paramilitare neprevăzute de legislație se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 9 ani. Este o reamintire pentru Procuratură , subliniază publicația, pentru că avem o situație în care există o lege ce interzice existența unor formațiuni paramilitare, iar așa-zisa armată transnistreană este o formațiune paramilitară din perspectiva legislației Republicii Moldova, care există de 31 de ani și are drept scop protejarea separatismului pe teritoriul Republicii Moldova. Forțele armate regulate ale pretinsei RMN au început să fie create în a doua jumătate a anului 1989, iar potrivit sursei citate, în caz de pericol militar, numărul total al persoanelor chemate sub arme în aceste structuri ajunge până la 15.000. Zona de Securitate concluzionează că armata transnistreană nu poate fi percepută separat de grupul operativ de trupe ruse din regiune. Într-o potențială situație de conflict, așa cum a fost în 1992, acestea vor acționa ca un tot întreg.
Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a realizat un interviu pentru DW cu mitropolitul Vladimir, care susține că : „Nu m-am rugat niciodată pentru Putin! Dacă ar fi atacată Moldova, aș binecuvânta Armata Națională”. Războiul din Ucraina îi scoate la iveală frământările. Deși încearcă să și le camufleze prudent, cu experiență de colonel, în citate din Biblie, se vede că simte nevoia să se justifice, comentează autorul. Presa de la Chișinău îl suspectează că ar fi produsul KGB. Înainte de a fi delegat de către Patriarhia Rusă în Moldova (sovietică pe atunci), Nicolae Cantarean avea gradul de căpitan sovietic. Treptat a avansat. Fiind deja mitropolit al Moldovei, prin ordinul Ministerului Apărării al Republicii Moldova nr.098 din 28.08.1998, a obținut gradul militar de „colonel” – lucru inexplicabil, având în vedere calitatea sa de ierarh. Așadar, este colonel în rezervă iar din 1989 este mitropolit al Moldovei. Acum, în timp ce rachetele rusești distrug orașe și omoară civili în Ucraina, el se roagă pentru patriarhul Rusiei, care justifică războiul lui Putin contra Ucrainei. Explicația mitropolitului Vladimir este că se roagă să-i dea înțelepciune patriarhului, nu putere ca să facă ceea ce face. Găsiți interviu pe pagina DW.
Partidul Șor, fără finanțare de la stat, titrează portalul Anticorupție. Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus marți sancționarea Partidului Șor, lipsindu-l de dreptul de a primi alocații de la bugetul de stat timp de 6 luni. Astfel, formațiunea nu va primi peste 1.740.000 de lei din suma de 3 498 524, 37 lei, alocată pentru anul 2023. Potrivit deciziei CEC, formațiunea a fost amendată ca urmare a procesului de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru al doilea semestru al anului 2022, dar și în cadrul activității de supraveghere a veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale din 29 mai 2022.