„Neutralitate permanentă”, dar cu trupe și ARMAMENT rusesc pe teritoriul R. Moldova (Revista presei)
-
30 Martie 2022 09:12
Portalul Anticorupție.md explică „De ce au bătut mascații la poarta magistratei Tamara Chișcă-Doneva. Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișcă-Doneva, deține în proprietate o zonă de agrement lângă satul Ratuș din raionul Criuleni, o livadă mică, și o casă de vacanță pe malul iazului. Gospodăria nu se regăsește în declarația de avere a magistratei, la fel, nici în cea a soțului, vameșul Vasile Chișcă. Aceasta a servit motiv pentru ca procurorii anticorupție să-i intenteze magistratei un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marți, undă verde pentru a fi efetuate percheziții la domiciliul și în biroul vicepreședintei Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișcă-Doneva. Decizia a fost luată cu ușile închise, iar imediat ce au obțonut acordul, procurorii și mascații s-au dus la Curtea Supremă de Justiție ca să facă percheziții în biroul magistratei. Afacerea magistratei se află pe teritoriul comunei Drăsliceni, între satele Ratuș și Logănești, nu departe de traseul Chișinău-Bălți, la o distanță de circa 18 km de la Chișinău. Oamenii din sat susțin că acolo erau terenuri agricole pe care soții Chișcă le-au procurat de la persoane fizice. Mai întâi a fost construit bazinul acvatic, apoi casa de vacanță și celelalte acareturi. Pe malul iazului au fost amenajate cinci foișoare din lemn, care sunt oferite contra plată celor care vor să se odihnească. „Am fost acolo odată, am avut un eveniment de familie. Am închiriat un foișor. Totul este amenajat ca la carte. Este masă, este grătar, sunt angajați care au grijă de curățenie, securitate”, a declarat un locuitor din Măgdăcești pentru Anticorupție.md. Acesta a mai spus că alături și-a făcut un iaz mai mic și o căsuță un consătean de al său, care i s-a plâns că ar avea probleme cu „boierii de la Chișinău”. Locuitorii din Ratuș susțin că mult timp nu au știut cine este proprietarul zonei de agrement de lângă satul lor. „Când întrebam de angajații de acolo, ne spuneau că are legătură cu cei de la cariera din Micăuți. Nu demult s-a aflat că proprietară este o mare judecătoare de la Chișinău. Înainte puteau să se odihnească acolo și oamenii din sat, care plăteau. Dar acum vin de la Chișinău doar”, a spus un locuitor din Ratuș, pentru Anticorupție.md.
„În Republica Moldova, propaganda de război rusă e asumată fără rezerve doar de partidele de buzunar, titrează Veridica.ro. Dacă în plan militar, după cum mai mulți oficiali americani au declarat recent, Republica Moldova nu ar fi în cătarea Rusiei, cel puțin pentru moment, pericolul rezidă în interiorul cetății. Forțele pro-ruse și agenții provocatori ai Rusiei nu pot sta la nesfârșit în expectativă și tatonează terenul. Marile formațiuni pro-ruse preferă să fie discrete, formațiunile de buzunar încearcă să profite”, constată publicația, făcând referire la declarațiile propagandistice preluate de la Moscova de către partidul prorus Patrioții Moldovei, organizația Patria noastră-Moldova sau Partidul regiunilor. În opinia editorialistului de la Veridica, „este nevoie ca și autoritățile din Republica Moldova să acționeze profilactic cu astfel de elemente destabilizatoare. Deși pentru moment acestea par mai degrabă marginale, fără o ponderea prea mare în ecuația politică, ele pot fi scânteia unor probleme mai mari pentru Republica Moldova”.
„Neutralitate permanentă”, dar cu trupe și ARMAMENT rusesc pe teritoriul R. Moldova, comentează Ziarul Național proiectul cu dedicație pentru Rusia din partea BeCS, care ar „garanta pacea” în R. Moldova. Reprezentanții Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” insistă ca Parlamentul să aprobe un proiect de lege privind „neutralitatea permanentă” a R. Moldova, care să „explice” articolul din Constituție care prevede același lucru. Potrivit documentului propus de socialiști și comuniști, pe teritoriul R. Moldova nu pot fi amplasate forțe militare străine, cu excepția Transnistriei, unde staționează de 30 de ani trupele rusești, scrie Ziarul Național.
Ziarul de Gardă informează că militarul ucrainean care a rostit celebra frază „Navă rusească, du-te…” a fost decorat pentru serviciile sale. Roman Hrybov, autorul celebrei fraze „Navă rusească, du-te…” a fost eliberat de forțele rusești și decorat de autoritățile ucrainene. Anunțul a fost făcut de Ministerul ucrainean al Apărăii. El își făcea serviciul militar pe Insula Șerpilor când aceasta a fost supusă unui bombardament aerian și maritim rusesc pe 24 februarie. Fraza a devenit un strigăt de mobilizare pentru apărătorii Ucrainei și a fost comemorată într-un timbru poștal de către serviciul poștal ucrainean.