VIDEO | Ministrul de externe al României, Emil Hurezeanu, despre atacurile hibride al Rusiei în mai multe țări din Europa: „Republica Moldova este considerată elevul fruntaș al acestei clase”
-
03 Februarie 14:34
Cauza proeuropeană a Rep. Moldova și criza energetică cu care se confruntă sunt principalele priorități în agenda de politică externă a Românei, spune într-un interviu acordat Radio Chișinău, ministrul român de externe Emil Hurezeanu. Șeful diplomației de la București a subliniat că orice criză energetică în regiune este și o criză de securitate, mai ales în situația în care în acest an în Rep. Moldova au loc alegeri parlamentare. Oficialul a reconfirmat angajamentul României de a sprijini Rep. Moldova în implementarea reformelor esențiale, precum cea a justiției și a subliniat importanța deschiderii primelor clustere de negocieri în timpul președinției poloneze a Consiliului UE. Emil Hurezeanu mai spune că România va face tot posibilul ca prioritățile Rep. Moldova să devină și priorități ale UE.
În contextul geopolitic actual, criza energetică din Republica Moldova reprezintă nu doar o provocare economică, ci și una de securitate, mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, a menționat ministrul român de externe, Emil Hurezeanu. România continuă să fie un partener strategic pentru Rep. Moldova, asigurând până la 60% din necesarul zilnic de electricitate, a subliniat oficialul.
„Republica Moldova, cu toate problemele ei actualizate acum, în mod nefericit, de această criză, sunt temele asumate, obiectivele asumate de politica externă română, pe primul plan. Comunicăm cu aliații noștri europeni pe aceste teme. Ne bucurăm să însoțim aceste eforturi, ține de obligația noastră să însoțim aceste eforturi și observăm cu satisfacție că ele sunt apreciate de Uniunea Europeană. Orice criză energetică în această regiune este și o criză de securitate, mai ales în situația în care sunt prevăzute în a doua parte a acestui an alegeri parlamentare. În situația în care cetățenii Republicii Moldova sunt confruntați din mai multe direcții de provocări, de amenințări, după mulți ani de încercări, de frustrări”, a spus Emil Hurezeanu
Potrivit ministrului Emil Hurezeanu, acest război de destabilizare și manipulare se intensifică în special în perioadele electorale, afectând nu doar Rep. Moldova și România, ci și alte țări europene.
„Există și un război hibrid care acționează încă înainte de începerea războiului împotriva Ucrainei. Un război de destabilizare, de influențare, de manipulare, care funcționează practic neîntrerupt, dar și intensifică acțiunile, îndeosebi din perioade sensibile, cum sunt perioadele electorale, preelectorale, nu numai din Republica Moldova și România, ci și din alte țări, Germania, Franța. „Moldova, până acum, este considerată elevul fruntaș al acestei clase”. În situații grele, se recunosc prietenii, evaluăm problemele, încercăm soluții, știm cât e de complicat pentru că e un cumul de situații în care se găsesc greu soluțiile și care au, la un moment dat, o proiecție politică de rezultate în alegeri pe această cale pro-europeană în Republica Moldova. Sunt convins că și Moldova, în această paradigmă, va evolua până în 2030, pe rezultatul dorit, cu lumina de la capătul tunelului”, a declarat ministrul român de externe.
Amintim că Emil Hurezanu s-a aflat pe 31 ianuarie în prima sa vizită în Rep. Moldova de la preluarea mandatului de ministru de Externe al României. Acesta a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, premierul Dorin Recean, dar și cu omologul sau, Mihai Popșoi. Discuțiile au reconfirmat caracterul privilegiat al relației bilaterale și sprijinul constant al României pentru Rep. Moldova.