„La ce să vă dea europenii bani? Ca să-i transmiteți mai departe rușilor pentru „gaze”? (Revista presei)

  • 14 Noiembrie 2022 10:16
„La ce să vă dea europenii bani? Ca să-i transmiteți mai departe rușilor pentru „gaze”? (Revista presei)

Presa de la Chișinău scrie astăzi despre o ședință nocturnă a membrilor PAS care a avut loc aseară la președinție. Postul TV8 anunța ieri, că guvernul condus de Natalia Gavrilița va suferi remanieri sau va urma o demisie în corpore. Declarațiile au fost făcute pentru TV8 de către surse sub protecția anonimatului. De asemenea, sursele TV8 au declarat că în cazul demiterii, următorul Guvern ar putea fi condus de actualul consilier prezidențial Dorin Recean. După ședința de la președinție câțiva deputați au declarat pentru TV8 că s-a discutat despre „unele remanieri”, „îmbunătățirea actului guvernării” și „situația pe securitate”. Deputatul PAS, Radu Marian, a spus că demisia Guvernului ar fi un zvon. Potrivit acestuia, s-a vorbit și despre scurgerile de informații în urma spargerii canalelor de Telegram, „pentru că trebuie să analizăm toate aceste atacuri din partea grupării hoției și războiului și să vedem mai departe cum eliminăm riscurile pe securitate”.

După Șor și Plahotniuc sub sancțiuni ar putea ajunge toți cei care din 2010 a avut afaceri cu ei, titrează MoldStreet. Autoritățile au decis să modifice radical Dispoziția nr. 45 din 31 octombrie 2022, prin care s-a dispus ca activitatea lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Igor Ceaika și a altor persoane fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și sancționată în Republica Moldova. Astfel ar putea fi verificate mai strict și o perioadă îndelungată tranzacțiile unor persoane ce au fost în anturajul lui Plahotniuc. De exemplu, Andrian Candu, Pavel Filip, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Vitalie Iurcu, Natalia Politov-Cangaș etc. Chiar și Veaceslav Platon, care singur a descris ce tranzacții a făcut cu Plahotniuc în 2021 și cu Ilan Șor - în 2014. La fel și manageri ai companiilor oligarhului, precum Petru Jelihovschi, Mihai Pocnea, Oleg Cristal, Cezara Salinski etc. La fel și în cazul persoanelor ce au fost în relații de afaceri cu Ilan Șor, și aici ar putea fi și fostul președinte al țării, Petru Lucinschi, exșeful Vămii, Viorel Melnic, Petru Jardan, dar și milionarul rus Goncharenko, beneficiarul companiei ce a concesionat Aeroportul Chișinău etc. În ambele cazuri lista ar putea fi una extrem de lungă.

Gazeta de Chișinău publică o anchetă ce vizează tema lustrației în societatea noastră. Publicistul Vitalie Ciobanu spune cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova. În opinia acestuia, legea lustrației a fost mereu necesară în Republica Moldova, azi chiar mai mult decât la începutul anilor ’90. La fel, de mult era timpul să se facă ordine în sectorul energetic și-n alte segmente ale economiei, pentru a nu depinde de ruși, pentru a fi cu adevărat independenți. Avem nevoie de o „deparazitare”, de o curățenie generală pe scena politică și în instituții, unde corupția merge mână în mână cu trădarea de țară, subliniază Vitalie Ciobanu.

Vitalie Vovoc observă în editorialul său din deschide.md că, ministrul nostru de externe anunță la Paris că R.M. ar avea nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a ieși din iarnă. Autorul se întreabă: la ce să vă dea europenii bani? Ca să-i transmiteți mai departe rușilor pentru „gaze”? Care este contra-valoarea „strategică”? Între timp, cei care ne salvează de „criza energetică” sunt tot românii! Bogdan Aurescu a declarat că România    asigură    Republicii    Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, menționează Vovc.  

Despre găurile negre din  „FONDUL VERDE” al statului scrie Anticorupție.md. Potrivit publicației, anual, sute de milioane de lei sunt alocate de către stat pentru implementarea proiectelor ecologice. Aproximativ 90 la sută din această „mană bugetară” ajunge la autoritățile publice locale, pentru dezvoltarea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare. Spuma care rămâne, până la 10 procente din total, este disputată aprig de asociații neguvernamentale și agenți economici, iar tendința să-și facă drum cu coatele și ocolind legea nu este o raritate. Timp de 29 de ani din momentul în care a fost creat, Fondul Ecologic Național a împărțit miliarde de lei, dar statisticile oficiale arată că în 2022 moldovenii trăiesc tot în evul mediu -  doar 3 din 100 de locuitori din spațiul rural au toalete în interiorul locuințelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău