„În acest moment, R. Moldova se află în fața unui triplu test. Acum trebuie luate măsuri foarte importante, istorice” (Revista Presei)

  • 16 Mai 2023 09:36
„În acest moment, R. Moldova se află în fața unui triplu test. Acum trebuie luate măsuri foarte importante, istorice” (Revista Presei)

„Corupția politică a bătut democrația și nu e prima dată”, atenționează expertul Anatol Țăranu despre scrutinul din UTA Găgăuzia, citat de Jurnal.md. Instituțiile statului trebuie să vegheze buna desfășurare a proceselor democratice din RM, inclusiv a proceselor electorale. Rezultatul scrutinului din UTA Găgăuzia, când o persoană cvasinecunoscută a ajuns în scurt timp bașcan, iar un partid liderul căruia este condamnat la 15 ani de detenție, continuă să folosească cu succes corupția electorală, acest fapt demonstrează că instituțiile statului nu funcționează la parametrii necesari, a atenționat comentatorul politic Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Corupția politică a bătut democrația electorală în RM și nu prima dată. Acest caz nu este unic. Corupția politică în RM a existat dintotdeauna, pe timpul lui Plahotniuc, pe timpul statului capturat de oligarhie. Primul mare succes al corupției politice a fost la Orhei, pe urmă - la Bălți și, iată, acum cireașa de pe tort, în UTA Găgăuzia. În două săptămâni o persoană fără biografie politică, fără parcurs politic, fără mesaj politic a crescut până la dimensiunile bașcanului. E ceva ieșit din comun și aceasta vorbește despre faptul că în RM lucrurile stau grav de tot”, a declarat Anatol Țăranu. Expertul a mai adăugat că ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia ar putea să se repete la nivel național dacă corupția nu va fi oprită, mai ales că se apropie alegerile locale, scrie Jurnal.md.

Dorin Recean confirmă că persoane din Federația Rusa s-ar fi implicat în alegerile din autonomia găgăuză, titrează ProTV. Premierul a declarat la acest post de televiziune că "autoritățile urmăresc și intervin acolo unde este necesar și au întreprins măsuri ca una dintre acele persoane să fie înlăturata și să nu mai poată calca în Moldova. Este adevărat ca un astfel de personaj a fost si nu mai are dreptul sa intre în Moldova", a confirmat premierul. Totodată, Dorin Recean spune că autoritățile urmează sa analizeze proveniența banilor utilizați în campania electorala, Evghenia Gutul a cheltuit de cinci ori mai mult decât toți ceilalți candidați, notează ProTV. Întrebat cum ajung acești bani la Partidul Sor, Dorin Recean a explicat că "utilizează  diferite canale inclusiv criptomonede. Am făcut un pas unde am modificat legislația în ceea ce privește spălarea banilor... Instituțiile statului au realizat o anumită diminuare a fluxurilor financiare, dar mai este de lucru și vom ajunge acolo ca acest partid sa fie scos din politicul moldovenesc”, a spus premierul subliniind că trebuie pedepsiți toți cei care au participat la scheme de corupere a alegatorilor.

Nori negri de-asupra bașcanului ales. Dorin Recean: „Acolo au fost constatate foarte multe încălcări” – scrie portalul Anticorupție, care citează aceeași sursă. Rezultatele alegerilor din Găgăuzia, unde duminică a fost ales bașcan al regiunii candidatul partidului Șor, Evghenia Guțul, ar putea să nu fie validate. Opinia a fost exprimată de premierul Dorin Recean, care spune că pe fundalul încălcărilor documentate de oamenii legii  scrutinul ar trebui declarat nul. „Acolo au fost constatate foarte multe încălcări, care au fost bine documentate și prezentate Comisiei Electorale Centrale din autonomie. În baza acestor fărădelegi trebuie să vedem decizia finală”, a comentat Recean, pentru Pro TV.

 „În acest moment R. Moldova se află în fața unui triplu test. Toate aceste trei teste sunt cruciale pentru R. Moldova. Acum trebuie luate măsuri foarte importante, istorice”, spune expertul Valentin Naumescu, președintele Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană din România. El a atenționat la TVR Moldova că „poziționarea fermă, clară, tranșantă, pro-occidentală și pro-ucraineană a autorităților de la Chișinău la nivel de președinte, Guvern și Parlament a intensificat asaltul războiului hibrid al Federației Ruse împotriva R. Moldova. Lucrul acesta este foarte clar. Iar în acest moment R. Moldova se află în fața unui triplu test, un test pe trei dimensiuni. Este testul judiciar, testul justiției, testul politic sau democratic, testul democrației și nu în ultimul rând un test cultural. Toate cele trei teste trebuie trecute. Acum trebuie luate măsuri foarte importante, istorice”, a spus Valentin Naumescu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău