„Ieftinirea pașapoartelor este un rezultat direct al închiderii schemei care a existat din 2014 până în prezent” (Revista presei)

  • 28 Iulie 2022 09:20
 „Ieftinirea pașapoartelor este un rezultat direct al închiderii schemei care a existat din 2014 până în prezent” (Revista presei)

Prețul pașapoartelor va SCĂDEA cu 200 de lei, de la 1 august, iar mai multe servicii prestate de ASP devin GRATUITE: „Este un rezultat direct al închiderii schemei care a funcționat din 2014” – titrează Ziarul Național. „Ieftinirea pașapoartelor este un rezultat direct al închiderii schemei care a existat din 2014 până în prezent. Noi am eliminat-o, inclusiv prin licitațiile desfășurate corect la începutul acestui an”, a explicat, după ședința de Guvern, șeful Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, făcând referire la practica anterioară de achiziționare frauduloasă a blanchetelor pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate. Schema favoriza un agent economic concret, iar introducerea abuzivă a unor plăți după încheierea contractului inițial au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau achitați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte. Acest caz este examinat de procurori, scrie Ziarul Național.

Furtul miliardului, „spălătoria rusească” și atacurile raider au „înflorit” și au avut loc în cadrul unui sistem și nu pot fi examinate separat. Ziarul de Gardă publică un interviu cu membrii Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, Tamara Razin și James Wasserstrom. Comitetul a fost instituit în iunie 2021, prin decret prezidențial, având în componență experți naționali și internaționali, fiind finanțat de Uniunea Europeană și Statele Unite.

O analiză a factorilor care au generat cele mai mari fraude din istoria R. Moldova a fost făcută publică recent de către membrii Comitetului Consultativ Independent Anticorupție. Raportul intitulat „Republica offshore”, lansat recent, scoate în evidență faptul că furtul miliardului, „spălătoria rusească” și atacurile raider săvârșite asupra unor instituții bancare și de asigurări au o legătură directă între ele și nu pot fi examinate separat.

Diverși indivizi, inclusiv politicieni, au profitat de lacunele legislative și de instituțiile slabe pentru a frauda statul de sume semnificative, ce vor putea fi recuperate cu mare dificultate, au subliniat vicepreședinții Comitetului, Tamara Razin și James Wasserstrom, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă.

Referindu-se la prestația sistemului de justiție în legătură cu aceste cauze de fraudă, experții constată că aceasta a fost una slabă. „Simplul fapt că una dintre metodele prin care au fost comise aceste fraude a fost prin acte ce justificau niște datorii, care, ulterior, erau cerute pentru a fi returnate, iar sistemul de justiție a legalizat aceste tranzacții, în pofida faptului că datoriile erau false, iar actele care le justificau erau îndoielnice. Acest fapt ridică întrebări față de modul în care au fost atenți la detalii cei care trebuiau să facă acest lucru.

Fie că acest lucru a fost făcut intenționat, pentru că cineva a fost plătit pentru asta, fie că a fost făcut din neglijență ori din necunoașterea legii, este posibil și acest lucru, însă niciuna dintre aceste situații nu poate fi justificată. Ambele sunt rele”, au subliniat experții.

Generalul de paie al lui Dodon va compărea în fața instanței, scrie portalul Anticorupție. Dosarul fostului director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Iaroslav Martin, învinuit de fals în acte publice pentru a obține gradul de general, a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond. Fostul director SPPS este învinuit în baza probelor administrate de către procurori că, în martie 2020, făcând uz de superioritatea funcției și gradului deținut în raport cu doi șefi de direcție ai SPPS, le-a cerut acestora să modifice conținutul procesului-verbal al ședinței Colegiului SPPS din ianuarie 2020 și a Hotărârii Colegiului din aceeași dată prin introducerea în aceste acte oficiale a unor date false, precum că la ședința respectivă a fost discutată și luată decizia de a înainta candidaturile directorului SPPS [Iaroslav Martin] și directorului adjunct [Petru Corduneanu], pentru acordarea gradului suprem de general-maior al SPPS”, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, care citează actul de învinuire. Ulterior, cei doi șefi și-au semnat unii altora actele adresate președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind conferirea gradelor militare.

Judecătoria Chișinău mai are în gestiune un dosar penal în care Martin este învinuit de abuz în serviciu. Printre acuzațiile aduse este și faptul că și-a comandat o uniformă de general ornată cu fire aurite achitată din bani publici.

„Rusia se pregătește de revanșă în Republica Moldova. Ce mai poate face statul român?” Contributors publică un interviu la acest subiect cu analistul Armand Goșu. Expertul atenționează că „România trebuie să fie pregătită să facă față degradării dramatice a situației în regiune. În condițiile ofensivei ucrainene din Herson, rușii vor intensifica bombardarea Mykolaiv și mai ales Odesa. Asta înseamnă că Moldova ar fi lovită de un mare val de refugiați.

Adăugați protestele de stradă pregătite de socialiștii lui Dodon și de gruparea lui Șor și finanțate generos din banii oligarhilor. Oamenii rușilor din Transnistria și Găgăuzia, pregătesc și ei ceva pentru toamnă... Cea mai mare amenințare pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău nu este de natură militară. Expertul crede că Moscova pregătește un scenariu diferit, fără trupe și focuri de armă, dar utilizând arma energetică, inflația care depășește 30%, scăderea puterii de cumpărare a populației, propaganda anti-occidentală și mobilizarea liderilor partidelor și grupărilor politice pro-ruse care se simt amenințați…

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău