„Este foarte probabil ca întreaga gamă de instrumente hibride să fie folosită în 2024 în R. Moldova pentru a destabiliza sau a opri cursul pro-european” (Revista presei)

  • 25 Ianuarie 08:55
„Este foarte probabil ca întreaga gamă de instrumente hibride să fie folosită în 2024 în R. Moldova pentru a destabiliza sau a opri cursul pro-european” (Revista presei)

Procuratura a pornit dosar penal pe răpirea jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, titrează TV8. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a deschis un „dosar penal pe răpirea” jurnaliștilor TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, de către reprezentanții regimului de la Tiraspol. Cei doi jurnaliști de la TV8 au fost reținuți în timp ce documentau un protest organizat la Tiraspol. „De reporteriță și cameraman s-a apropiat un grup de necunoscuți în uniforma așa-numitor „structuri de ordine” ale autoproclamatelor autorități din stânga Nistrului. Aceștia au acționat cu forța, împotriva voinței victimelor, pe care i-au răpit și transportat într-o direcție nedocumentată”, notează PCCOCS.

Jurnaliștii TV8 au fost reținuți separat și interogați aproape trei ore de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Ei au fost forțați să șteargă tot ce au filmat la protestul din stânga Nistrului.

Nu este primul caz de răpire a jurnaliștilor la Tiraspol de MGB-ul transnistrean,  amintește jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-o relatare pentru DW. În septembrie 2023, separatiștii i-au blocat accesul în stânga Nistrului și au declarat-o indezirabilă pe fotojurnalista Elena Covalenco fără nicio explicație. Ea mergea la Tiraspol la un meci de fotbal. Atunci, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a difuzat un comunicat în care menționa că „practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății de circulație, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate” și că „autoritățile constituționale vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni”. La modul practic nu s-a întâmplat însă nimic, așa că abuzurile regimului separatist continuă, scrie autorul.

Cum o misiune civilă a UE ajută R. Moldova să facă față atacurilor hibride ale Rusiei? – un subiect de pe Europa Liberă. Știrile false, tentativele de ingerințe străine sau de atacuri cibernetice ar putea crește în R. Moldova în acest an, când sunt planificate alegeri prezidențiale și un referendum despre aderarea la UE, estimează șeful misiunii civile a Uniunii Europene la Chișinău, Cosmin Dinescu. „Este foarte probabil ca întreaga gamă de instrumente hibride” să fie folosite în 2024 în R. Moldova pentru a „destabiliza sau a opri cursul pro-european” al țării, afirmă în podcastul video „Pe Agendă” Cosmin Dinescu, diplomat român care conduce la Chișinău, de anul trecut, o misiune a UE de parteneriat cu R. Moldova. Misiunea civilă, cerută Bruxelles-ului de guvernarea de la Chișinău, ajută R. Moldova să gestioneze situațiile de criză, să facă față amenințărilor hibride și să ofere echipamente unor instituții ale statului.

Ziarul de Gardă publică un nou material despre formațiunile fostului deputat fugar, Ilan Șor. La rubrica Anchetă, aflați despre noul partid „Victorie”, înregistrat la 28 decembrie 2023, la Agenția Servicii Publice (ASP), care împarte același statut, formulat identic, cu alte două formațiuni coordonate de Ilan Șor – partidul „Șor” și partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.

La rubrica Justiție Selectivă din Ziarul de Gardă, puteți afla mai multe detalii despre pedeapsa solicitată de procurori pentru fostul premier Vlad Filat, învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat se declară nevinovat, iar avocații acestuia susțin că pledoaria procurorei nu demonstrează vinovăția fostului prim-ministru și că dosarul este lipsit de probatoriu.

Tot în Ziarul de Gardă puteți citi despre sistarea finanțării din bugetul municipal a grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău, care a declanșat revolte în rândul părinților și a generat un șir de acuzații reciproce între autoritățile publice centrale și cele locale.

A treia tentativă de convocare a Consiliului Municipal Chișinău: „Se urmărește ca CMC să fie nefuncțional cât mai mult timp”, titrează Jurnal.md. Deși au trecut două luni de la validarea alegerilor locale din Chișinău, până acum fracțiunile și comisiile de specialitate ale Consiliului Municipal Chișinău încă nu au fost constituite. Astăzi, va fi a treia tentativă de convocare a ședinței extraordinare a CMC, la inițiativa PAS.    „Ion Ceban a intrat în 2024 cu un buget provizoriu. El nici măcar nu a venit cu proiect în fața consilierilor municipali. Timp de două luni nu s-a convocat CMC. Joi vom avea a treia încercare. Consilierii MAN, PSRM nu vin. Nu avem constituite fracțiunile și nu avem delegați consilieri în comisiile de specialitate”, a declarat consiliera PAS Zinaida Popa în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV. În opinia consilierului de la Platforma DA Victor Chironda, astfel se urmărește ca CMC să fie nefuncțional CMC cât mai mult timp. „Ceban are nevoie de un control deplin asupra primăriei, a banilor, a informației”, a comentat Chironda, citat de Jurnal.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău