„După nouă luni de lupte crâncene, armata rusă nu numai că a fost oprită, ci și pusă pe fugă, silită să se retragă de pe o bună parte a teritoriilor ucrainene ocupate” (Revista presei)

  • 22 Noiembrie 2022 10:20
„După nouă luni de lupte crâncene, armata rusă nu numai că a fost oprită, ci și pusă pe fugă, silită să se retragă de pe o bună parte a teritoriilor ucrainene ocupate” (Revista presei)

Presa de la Chișinău comentează auditul de la Moldova Gaz. Investiții nejustificate, lipsa unor documente, pierderi la distribuția gazului. Abaterile depistate de Curtea de Conturi la Moldovagaz, titrează MoldStreet.

Potrivit publicației unele activități, precum și tranzacții realizate de SA Moldovagaz nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează acest holding. A fost stabilită și valoarea pierderilor la distribuția gazului acceptate în scop tarifar – 919,3 mil. lei, iar valoarea pierderilor supranormative – 1022,8 mil. lei. Datele se regăsesc în raportul Curții de Conturi, în urma efectuării unui audit la SA Moldovagaz. În rezultatul auditului s-a constatat că unele activități, precum și tranzacții, concepute, create și realizate de SA Moldovagaz și persoanele responsabile de guvernanță, nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează acest holding. Auditorii au atestat și lipsa unor documente ca rezultat al distrugerii acestora conform legislației în vigoare, ridicarea de către organele de urmărire penală, lipsa rapoartelor financiare și documentelor primare aferente activităților economice ale întreprinderilor din stânga Nistrului și a actelor de verificare între SA Moldovagaz, Gazsnabtranzit și Concernul Moldovagaz cu SA Gazprom și Tiraspoltransgaz.

Conferința donatorilor: Moldova poate deveni stat model, titrează DW

Comunitatea internațională a decis la Paris 130 de milioane de euro asistență suplimentară pentru Republica Moldova, scrie publicația online. Potrivit DW,  țara este importantă pentru Uniunea Europeană - și nu doar pentru că se arată solidară cu Ucraina.

NATO, interesată de intensificarea cooperării cu Republica Moldova, anunță Anticorupție.md. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,, pledează pentru intensificarea cooperării cu parteneri „din apropiere și din depărtare”, precum și „cu cei mai afectați de agresiunea și coerciția rusă”, printre care a menționat Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina. Declarația a fost făcută de Stolenberg luni, la Madrid, într-o alocuțiune în cadrul celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a Alianței, care a dezbătut aspecte legate de războiul din Ucraina. Jens Stoltenberg a făcut apel la unitate împotriva agresorului rus, pentru a evita „plata unui preț mai mare”.

Rusia caută să frângă cu orice preț aspirația europeană a Moldovei. Fie privând-o de electricitate și gaze, fie prin orchestrarea de proteste cu ajutorul unui politician nelegiuit din exil, scrie ”Spiegel”, citat de DW. Corespondentul publicației germane la Chișinău, Maximilian Popp, amintește, în debutul relatării sale, că RM  este frământată de mai multe săptămâni de proteste de stradă. Pentru demonstranți, ”bărbați trecuți de prima tinerețe și țărănci cu basmale”, creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, mobilul nemulțumirilor, nu poate avea decât o rezolvare: să pice Maia Sandu! Guvernul Maiei Sandu, scrie corespondentul ”Spiegel”, ”întruchipează toate valorile pe care UE le revendică: este un executiv democratic, deschis, divers. Cu toate acestea, în această criză existențială, ea este lăsată în mare parte singură de Bruxelles”, scrie jurnalistul, constatând că Sandu se ferește să critice deschis UE. "Noi apărăm democrația în cele mai dificile condiții", spune Sandu.  

În a 272-a zi a războiului din Ucraina, după 9 luni de lupte crâncene, armata rusă nu numai că a fost oprită, ci și pusă pe fugă, silită să se retragă de pe o bună parte a teritoriilor ucrainene ocupate, remarcă Nicolae Negru în Ziarul Național.  Simulând consecvența, Putin evită în continuare să spună războiului pe nume, dar nu mai repetă că „spețoperația” militară s-ar desfășura „în conformitate cu planul stabilit”. Între timp, el s-a văzut nevoit să cedeze presiunii generalilor și să anunțe „mobilizarea parțială”, deși îi asigurase pe ruși că vor privi războiul de pe canapea, la televizor, că nu vor fi trimiși în tranșeele de pe linia frontului ucrainean.
Potrivit lui Nicolae Negru, președintele Rusiei s-a pomenit în situația mujicului care a prins în pădure un urs: l-ar lua cu el, dar ursul nu vrea, l-ar lăsa, dar ursul nu-l lasă. Armata rusă are nevoie urgentă de o pauză, însă, însuflețită de reușitele din regiunea Harkov și Herson, armata ucraineană nu are de gând să se oprească.

ZDG explică  citând analiștii Agenției  Internaționale pentru Energie Atomică  de ce bombardează Rusia centrala nucleară Zaporojie. Bombardamentele din 20 și 21 noiembrie au provocat pagube importante la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat la 21 noiembrie că nu există motive imediate de îngrijorare în ceea ce privește siguranța și securitatea nucleară și că integritatea tuturor celor șase reactoare nucleare și a instalațiilor de depozitare a combustibilului uzat și a celui recent nu a fost compromisă în ciuda bombardamentelor intense, în timp ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au efectuat loviturile de artilerie asupra centralei ZNPP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău