„De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerințele sindicatelor” (Mold-Street)

  • 11 Ianuarie 2017 09:26
„De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerințele sindicatelor” (Mold-Street)

Revista presei din 11 ianuarie 2017

Portalul economic Mold-Street explică „De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerințele sindicatelor”. Sindicatele din Educație au anunțat proteste ale profesorilor, care cer mărirea salariilor. Potrivit Mold-street, Guvernul are o sarcină dificilă, pentru că e nevoie de cel puțin trei miliarde de lei pentru a le satisface cerințele. În buget nu au fost prevăzuți bani pentru astfel de majorări.

Ziarul Timpul titrează că Igor Dodon "se răfuieşte cu ambasadorul moldovean la Bucureşti, după ce diplomatul a criticat retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu.

Dodon vrea CAPUL Ambasadorului R. Moldova de la București, după ce diplomatul a spus că decretul care îl vizează pe Băsescu ar putea fi declarat neconstituțional, titrează și Ziarul Național. Igor Dodon, anunță că va solicita Guvernului revocarea din funcție a Ambasadorului R. Moldova de la București, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat că decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituțional.

Un fost procuror general vorbește în Ziarul Național despre MITA din sistemul judecătoresc: „Un magistrat își poate asigura un trai liniștit la bătrânețe „rezolvând” două-trei cazuri”, susține fostul procuror general al R. Moldova în perioada anilor 2007 - 2009, Valeriu Gurbulea. Potrivit acestuia, valoare unei mite medii ar constitui echivalentul salariului anual al magistratului, adică până la 180 de mii de lei pentru un singur caz. În replică, „Consiliul Superior al Magistraturii apreciază afirmaţiile menţionate fiind de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor, deoarece în acest articol nu sunt menționate date concrete referitor la un caz de corupție a unui judecător, dar date generale și presupuneri”.

Jurnal de Chișinău preia un articol al revistei The American Interest” despre prietenia dintre Dodon şi Plahotniuc: „Dodon l-a ajutat pe Plahotniuc să privatizeze mai multe proprietăţi de stat”, titrează publicația. Autoarea se referă la alegerile prezidenţiale câştigate de Igor Dodon, despre care spune că este „amicul lui Vladimir Plahotniuc”, precum şi la miliardul de dolari din sistemul bancar care „a dispărut în buzunarele încăpătoare ale elitei conducătoare a ţării”. Potrivit publicației, Dodon ”nu este diferit de predecesorii săi, care nu au luptat nici ei cu provocarea majoră a Moldovei, corupţia debordantă care trece în cleptocraţie”.

Expertul Iulian Chifu scrie într-un editorial pe deschide.md că „situația actuală din Republica Moldova e un caz-test de cooperare a Occidentului cu Rusia lui Putin în spațiul post-sovietic. Și el vine după manifestările agresive ale Moscovei din Georgia și Ucraina, dar și după deschiderea anunțată de președintele american Donald Trump spre refacerea relațiilor cu Rusia lui Vladimir Putin… Dacă însă termenii de cooperare propuși de Rusia sunt cei ai acțiunii și declarațiilor lui Dodon, lăsat să câștige în acest proces-test, un asemenea contra-argument va afecta fundamental orice tip de cooperare între America lui Trump și Rusia lui Putin pe toată aria. Și asta deoarece modul de manifestare marchează excepționalism, individualism și dorința de a prelua imediat întreaga putere de către Moscova: alegeri anticipate, război informațional, dominarea mass-media, iar nu cooperarea cu Occidentul”....

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
20 °C
Cer fragmentat
Umiditate:45 %
Vint:2,6 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău