„De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerințele sindicatelor” (Mold-Street)
-
11 Ianuarie 2017 09:26
Revista presei din 11 ianuarie 2017
Portalul economic Mold-Street explică „De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerințele sindicatelor”. Sindicatele din Educație au anunțat proteste ale profesorilor, care cer mărirea salariilor. Potrivit Mold-street, Guvernul are o sarcină dificilă, pentru că e nevoie de cel puțin trei miliarde de lei pentru a le satisface cerințele. În buget nu au fost prevăzuți bani pentru astfel de majorări.
Ziarul Timpul titrează că Igor Dodon "se răfuiește cu ambasadorul moldovean la București, după ce diplomatul a criticat retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.
Dodon vrea CAPUL Ambasadorului R. Moldova de la București, după ce diplomatul a spus că decretul care îl vizează pe Băsescu ar putea fi declarat neconstituțional, titrează și Ziarul Național. Igor Dodon, anunță că va solicita Guvernului revocarea din funcție a Ambasadorului R. Moldova de la București, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat că decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituțional.
Un fost procuror general vorbește în Ziarul Național despre MITA din sistemul judecătoresc: „Un magistrat își poate asigura un trai liniștit la bătrânețe „rezolvând” două-trei cazuri”, susține fostul procuror general al R. Moldova în perioada anilor 2007 - 2009, Valeriu Gurbulea. Potrivit acestuia, valoare unei mite medii ar constitui echivalentul salariului anual al magistratului, adică până la 180 de mii de lei pentru un singur caz. În replică, „Consiliul Superior al Magistraturii apreciază afirmațiile menționate fiind de natură să producă un impact negativ asupra credibilității sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, cu consecința afectării independenței și imparțialității magistraților, deoarece în acest articol nu sunt menționate date concrete referitor la un caz de corupție a unui judecător, dar date generale și presupuneri”.
Jurnal de Chișinău preia un articol al revistei The American Interest” despre prietenia dintre Dodon și Plahotniuc: „Dodon l-a ajutat pe Plahotniuc să privatizeze mai multe proprietăți de stat”, titrează publicația. Autoarea se referă la alegerile prezidențiale câștigate de Igor Dodon, despre care spune că este „amicul lui Vladimir Plahotniuc”, precum și la miliardul de dolari din sistemul bancar care „a dispărut în buzunarele încăpătoare ale elitei conducătoare a țării”. Potrivit publicației, Dodon ”nu este diferit de predecesorii săi, care nu au luptat nici ei cu provocarea majoră a Moldovei, corupția debordantă care trece în cleptocrație”.
Expertul Iulian Chifu scrie într-un editorial pe deschide.md că „situația actuală din Republica Moldova e un caz-test de cooperare a Occidentului cu Rusia lui Putin în spațiul post-sovietic. Și el vine după manifestările agresive ale Moscovei din Georgia și Ucraina, dar și după deschiderea anunțată de președintele american Donald Trump spre refacerea relațiilor cu Rusia lui Vladimir Putin… Dacă însă termenii de cooperare propuși de Rusia sunt cei ai acțiunii și declarațiilor lui Dodon, lăsat să câștige în acest proces-test, un asemenea contra-argument va afecta fundamental orice tip de cooperare între America lui Trump și Rusia lui Putin pe toată aria. Și asta deoarece modul de manifestare marchează excepționalism, individualism și dorința de a prelua imediat întreaga putere de către Moscova: alegeri anticipate, război informațional, dominarea mass-media, iar nu cooperarea cu Occidentul”....