„Dacă Chișinăul are dificultăți de negociere, de capacitate administrativă și construcție instituțională, la Tiraspol și în raioanele de răsărit lucrurile sunt mult mai precare” (Revista presei)

  • 15 Aprilie 10:14
„Dacă Chișinăul are dificultăți de negociere, de capacitate administrativă și construcție instituțională, la Tiraspol și în raioanele de răsărit lucrurile sunt mult mai precare” (Revista presei)

Despre opțiunile Republicii Moldova privind reintegrarea regiunii nistrene scrie fostul consilier prezidențial de la București înt-un articol de analiză în deschide.md. În opinia analistului procesul de integrare europeană favorizează reintegrarea teritorială. În fapt, ambele părți vor trebui să adopte aceleași reguli, instituții, să dezvolte capacitate administrativă. Dar lucrurile nu sunt deloc simple. Dacă Chișinăul are dificultăți de negociere, de capacitate administrativă și construcție instituțională, la Tiraspol și în raioanele de răsărit lucrurile sunt mult mai precare, și vor reclama un timp de evaluare, un altul de reașezare – inclusiv cu procese tip DDR-SSR, de unificare a reglementărilor și multe altele - anterior proceselor europene. Începând cu retragerea trupelor și capabilităților ruse din regiune. Deci reintegrarea se anunță a fi un proces la fel de dificil ca și integrarea europeană, dar favorizat și susținut de acesta din urmă, conchide Iulian Chifu pentru Radio Chișinău.

Nicolae Negru se referă în editorialul său din Ziarul Național la recesământul care se desfășoară până în iulie în RM. Știind câți suntem în realitate, câți am rămas acasă și câți am plecat și ne-am stabilit peste hotare, am putea corecta listele electorale și ar avea de câștigat și corectitudinea alegerilor, scrie publicistul. Acesta subliniază că recensământul ar permite și optimizarea politicilor care vizează minoritățile etnice. Cine știe azi câți ucraineni mai există în Republica Moldova și câți mai vorbesc ucraineana? Dar câți cetățeni vorbesc limba rusă și câți dintre ei se consideră ruși buni de folosit ca pretext de invazie pentru Putin? Cum evoluează din punct de vedere numeric celelalte minorități etnice, găgăuzii, de exemplu, sau bulgarii, țiganii, evreii...

Câți oameni au mai rămas prin satele noastre și care e ponderea tinerilor acolo? Și, nu în ultimul rând, datele unui recensământ corect le va permite sociologilor noștri să elaboreze sondaje ce reflectă mai exact realitatea. E și ca o fotografie de familie, pentru albumul care se numește istorie, conchide Nicolae Negru.

Anticorupție relatează astăzi despre odiseea imobiliară a Veronicăi Dragalin: cum i s-a propus să lupte cu marii corupți dintr-un hotel. Pe fundalul unor rumori generalizate despre necesitatea fortificării acțiunilor de deconspirare a corupției mari, refuzurile de care se ciocnește șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în încercarea de a-și reloca oamenii și resursele materiale într-un sediu separat, trezesc cel puțin nedumeriri. La prima vedere, autoritățile susțin ideea că acuzatorii trebuie să dispună de noi condiții, dar și legea le obligă să o facă. În realitate, Guvernul nu a oferit până acum un răspuns clar instituției - unde și când se mută? După ce mai multe opțiuni agreate și de PA  au fost respinse, Agenția Proprietăți Publice (APP) propune locații din ce în ce mai stranii pentru viitoarea replică moldovenească a DNA-ului românesc. PA a fost pusă în situația să aleagă, de exemplu,  între 2/3 dintr-o clădire de pe teritoriul televiziunii publice, o parte din hotelul Zarea și 1300 de metri pătrați dintre cei peste 6500 ai Palatului de Cultură al Feroviarilor.

Prima școală de aviație din Moldova este în insolvență: Reprezentanții APP nu vin la ședințe, anunță Mold-Street. Potrivit publicației, de vină sunt datoriile acumulate față de creditori, dar și față de bugetul de stat. De exemplu datele Serviciului Fiscal de Stat de la începutul anului 2024 indicau o restanță de circa jumătate de milion de lei, iar datele actualizate la începutul lunii aprilie 2024 indică restanțe mai mari de un milion de lei față de bugetul de stat și cel local. Procedura de insolvența a fost inițiată încă în octombrie 2021, la cerearea unor creditori privați, inclusiv și foști angajați. Pe parcurs instanța a aplicat măsuri de asigurare pe bunurile imobile, unde este amplasat Centrul Aeronautic de Instruire.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău