„Criză umanitară” invocată de Tiraspol este creată tot de… Tiraspol și afectează populația de rând (Revista presei)

  • 21 Noiembrie 2022 09:38
„Criză umanitară” invocată de Tiraspol este creată tot de… Tiraspol și afectează populația de rând (Revista presei)

„Maia Sandu la jumătatea mandatului. Bătălia pentru Moldova” – titrează DW, un comentariu semnat de Vitalie Ciobanu. Pe 15 noiembrie 2022 s-au împlinit doi ani de la victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale împotriva pro-rusului Igor Dodon. Aflată la jumătatea mandatului, Maia Sandu rămâne cel mai redutabil om politic moldovean. Și-a păstrat această calitate și chiar și-a consolidat-o în pofida vremurilor grele prin care trece Republica Moldova, scrie autorul... După doi ani de mandat, Maia Sandu este contestată în stradă de grupuri violente, instigate și plătite de penalul Șor, ajutat din parlament de „frații” comuniști și socialiști, și, cum altfel?, asistați de serviciile secrete rusești, care au pus la cale un plan de răsturnare a guvernării pro-europene de la Chișinău și readucerea Moldovei sub papucul Kremlinului... În acest context, comentatorul atenționează că „Războiul hibrid” înseamnă, pe lângă dezinformare și manipulare, să folosești armele moralei împotriva celor care îți denunță imoralitatea și crima. Bătălia pentru Moldova se poartă, iată, și cu asemenea lovituri sub centură, pentru care trebuie să fim pregătiți noi, ca societate, iar guvernarea de la Chișinău să tragă învățămintele necesare”.

Maia Sandu, în avionul PREZIDENȚIAL al lui Emmanuel Macron, reține Ziarul Național. Șefa statului a ajuns la Paris, unde va avea loc Conferința de SPRIJIN pentru R. Moldova: „Împreună vom aduce R. Moldova în Uniunea Europeană”.

G4Media amintește că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Scopul Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

Jurnaliștii de la Zona de Securitate informează că așa-zisa „Criză umanitară” invocată de Tiraspol este creată tot de… Tiraspol și afectează populația de rând. În Transnistria, maningul nu e stopat. Tiraspolul ar continua să facă criptovaluta, nu la capacitățile maxime, dar nu s-au oprit. Informație confirmată inclusiv de un inginer de la TECHNOPARK, scrie Zona de Securitate, pe canalul său de Telegram. Pe ce, în mod sigur, economisește regimul - sunt clădirile sociale și infrastructura publică. Uzina Metalurgică lucrează, da, are doar un program restrâns: începând cu ziua de vineri, seara, sâmbătă noaptea și duminică noaptea până 7 dimineața. Și nu neapărat că nu ar avea energie și gaz, dar pentru că nu are materie primă. Agenția de Mediu nu a oferit autorizație la importul de deșeuri metale în noiembrie. Zona de Securitate mai informează că Uzina de Ciment tot din Râbnița funcționează noaptea în zilele când nu lucrează MMZ. Gazul pentru aceste „văcuțe” dătătoare de „lapte” pentru bugetul separatist este folosit din contul economiei făcută pe măsurile aplicate direct oamenilor: apă caldă doar pe ore, transportul electric, la fel, pe ore, școlile două săptămâni au fost total deconectate, iar la revenire au temperaturi joase în clase. În regiune practic toate instituțiile educaționale și multe din clădirile sociale sunt gazificate”, scrie Zona de Securitate.

„Crizele din ultimii ani au scos în prim plan vulnerabilitățile statului, dar și interdependențele între cele două maluri ale Nistrului, observă experții Organizației Inițiativa pentru Pace. Tiraspolul nu mai pretinde că ar avea contract cu Gazprom, sau că Moscova ar fi agreat vreodată livrarea gratuită a gazelor în stânga Nistrului și recunosc că livrările în regiune depind de relațiile Gazprom - Moldovagaz. Chișinăul urmărește atent acțiunile Tiraspolului. În primul rând să nu umble la robinet, „oprindu-și” cantitățile dorite de gaz, sau chiar sistând livrările spre malul drept prin gazoductul transbalcanic. Ar fi o ultimă măsură disperată a Tiraspolului, deoarece ar duce la ruperea contactelor cu Chișinăul și ar crea riscuri reale de sistare de către Ucraina a tranzitului spre regiune, la solicitarea Chișinăului. În al doilea rând a existat pericolul livrării „directe” a gazului pentru regiunea transnistreană, separat de angajamentele contractuale cu Moldovagaz. Pretinsul lider al regiunii Krasnoselski, în ultimele 6 luni, spune că a trimis lunar demersuri la Moscova pentru a rezolva problema livrărilor de gaze. Trigger pentru epistole a servit reducerea volumului gazului, care a explodat în septembrie, odată cu creșterea consumului. Săptămâna trecută o delegație a deputaților de la Tiraspol s-a aflat la Moscova în căutare de gaz. Faptul că Krasnoselski a trimis deputații, nu „miniștri” și nu a mers personal, indică clar că alte întâlniri decât cu deputați ruși nu au putut obține... Totuși trebuie să recunoaștem că problema principală a Tiraspolului este că Moscova are alte priorități la moment, nu că nu ar avea deloc soluții. În actualele circumstanțe, cel mai probabil atât Chișinăul, cât și Tiraspolul, va rămâne la 5.7 milioane m3 pe zi, bucurându-se de rezervele pentru 2 luni de gaz și păcură (la Chișinău) și cărbune (la Tiraspol)”, conchide I4P.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău