„Colaboraționismul – între supraviețuire și trădare” (Revista Presei)

  • 06 Iunie 2023 09:15
„Colaboraționismul – între supraviețuire și trădare” (Revista Presei)

„A fi împotriva lui Putin nu este suficient" titrează într-un editorial Vlad Drăghicescu pentru „Deutsche Welle”. Articolul face referire la modul în care a fost reflectat în presa germană găzduirea de către Rep. Moldova a Summitului Comunității Politice Europene.

„Mesajele de solidaritate sunt sublime, dar nu țin de foame – astfel am putea rezuma ideea principală care se deprinde din editorialul semnat de Eric Bonse în cotidianul german TAZ”, se menționează în articolul celor de la Deutsche Welle.

”Reuniunea Comunității Politice Europene, găzduită de Chișinău, a transmis fără îndoială mesajul cuvenit, amintind că Republica Moldova și Ucraina sunt trup din trupul Europei. "Însă nimeni nu a pus niciodată sub semnul întrebării apartenența celor două țări la Europa. Chestiunea decisivă este dacă ele pot fi membre UE sau NATO. Or, această întrebare a rămas văduvă de răspuns la Chișinău. Moldova și-a promovat cauza aderării la UE în 2030, dar nu a fost consemnat niciun progres", se arată în articolul citat de Vlad Drăghicescu.

Nici în privința altor chestiuni nu s-au făcut aproape deloc progrese. "Aderarea încă blocată a Suediei la NATO, tensiunile dintre Serbia și Kosovo, criza permanentă dintre Armenia și Azerbaidjan. Europenii au vorbit despre ele, dar fără niciun rezultat." Se mai arată în articolul publicat de ”Deutsche Welle”.

**

”Colaboraționismul – între supraviețuire și trădare” este titlul unui editorial semnat de Olga Bulat în ”Ziarul de Gardă”.

Articolul face referire la situația oamenilor din orașele ucrainene care s-au aflat sub ocupație. ”Când localnicii au revenit, găsindu-și locuințele jefuite și geamurile sparte, i-au acuzat pe cei rămași de aceste fapte. Între timp, o parte dintre cei acuzați susțin că nu au participat la jafuri, dar recunosc că le-ar fi dat de mâncare ocupanților, susținând că era o chestiune de supraviețuire. Cei în cazul cărora sunt dovezi că au fost colaboraționiști urmează să fie trași la răspundere”.  Pe de altă parte, unde este granița între trădare și supraviețuire? Se întreabă retoric editorialista.

”Dacă în cazul Ucrainei, care mai bine de un an se află în război, aceasta e o întrebare dificilă, și fiecare caz va fi investigat în parte, în R. Moldova nu se pune problema supraviețuirii, oamenii nu sunt amenințați cu moartea. Aici e pace, dacă nu luăm în considerare războiul informațional, deși probabil ar trebui de ținut cont și de acest fapt.

Să iei bani de la europeni, dar să-i votezi necontenit pe cei care fac jocul Kremlinului, să votezi marionetele celui care a furat miliardul și acum este bine-mersi în străinătate, dar continuă să creeze haos în țară…

Cum să fii de partea ocupanților, a celor care au invadat țara vecină și care nu o dată au amenințat că aceeași soartă o va avea și R. Moldova? Nici măcar deținuții ruși nu-i mai susțin pe cei care i-au „eliberat”, pentru ca „ai noștri”, benevol și nesiliți de nimeni, să sprijine invadatorii. Nu e și aceasta o formă de colaboraționism? Nu e trădare a intereselor propriei țări? Și dacă e, cum ar trebui pedepsiți colaboraționiștii?” se întreabă în încheiere Olga Bulat în ”Ziarul de Gardă”.

**

Veridica.ro scrie un articol despre pregătirile de contraofensivă ale armatei ucrainene și narațiunile false răspândite de Moscova la acest subiect.

Mulți ucraineni speră că războiul va fi câștigat în urma contraofensivei pe care armata lor o pregătește. Contraofensiva este așteptată încă din toamna anului trecut, când forțele ucrainene au reușit să elibereze o parte din regiunile Harkov și Herson, ceea ce a dat naștere la un val de optimism în rândul populației. Kievul nu avea însă, la vremea respectivă, nici trupele, nici echipamentele necesare pentru a putea să lanseze o operațiune de amploare. În loc să atace, ucrainenii au fost însă nevoiți să se apere în ultimele luni, în condițiile în care Rusia a mobilizat sute de mii de persoane și a încercat – fără succes – să străpungă frontul. Kievul a dat vina și pe lentoarea livrărilor de arme de Occident pentru amânarea contraofensivei, iar în ultima perioadă oficialii par să încerce să mai tempereze așteptările populației.

În tabăra cealaltă, Rusia lansează narațiuni false despre contraofensivă și se pregătește să „vândă” populației un eventual succes al Ucrainei, se arată în articolul celor de la Veridica.

”Propaganda rusă a exploatat la maximum subiectul pregătirilor Forțelor Armate ale Ucrainei de o contraofensivă. În contextul scurgerilor de informații ale SUA, presa rusă a scris că o serie de brigăzi ucrainene sunt subordonate direct Pentagonului și vor fi trimise la moarte sigură în cadrul unei ofensive din sudul și sud-estul țării. Potrivit unei serii de narațiuni false, lansate de presa pro-Kremlin, Pentagonul pregătește o ofensivă împotriva Rusiei folosind militarii ucraineni mobilizați, care vor deveni carne de tun în perioada când vor fi trimiși în „mașina de tocat carnea din zona Azov”. Armata ucraineană ar fi subordonată direct SUA, de aceea Rusia trebuie să se apere și să mobilizeze mai multe forțe.

Ca și în cazul Ucrainei, pentru Rusia contează foarte mult percepțiile social-politice interne. Potrivit unui sondaj desfășurat pe teritoriul Rusiei în aprilie de centrul de studii „Levada”, 62% dintre ruși sunt îngrijorați de posibilitatea organizării unei contraofensive ucrainene, în timp ce 75% sprijină războiul din Ucraina, considerându-l important pentru statul rus” se mai arată în articolul celor de la Veridica, potrivit cărora un eșec al contraofensivei ar putea compromite șansele Ucrainei la o pace durabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău