„Chișinăul a fost predat pentru o zi putiniștilor care ne-au lăsat un gust amar de iz sovietic” (Revista presei)

  • 10 Mai 2022 13:01
„Chișinăul a fost predat pentru o zi putiniștilor care ne-au lăsat un gust amar de iz sovietic” (Revista presei)

Ecourile zilei de 9 mai se regăsesc în presa de astăzi de la Chișinău. „Chișinăul a fost predat pentru o zi putiniștilor care ne-au lăsat un gust amar de iz sovietic” , găsim acest titlu pe jurnaltv.md. Jurnaliștii îl citează pe istoricul Octavian Țîcu care spune că ziua de 9 mai a fost la Chișinău un meci cu rezultat indecis între opoziție și putere.

Pe de o parte puterea a reușit să impună niște restricții care, spre surprinderea mea, au fost respectate de BCS. Spun asta din observația de anul trecut când am văzut abundență de panglici și simboluri care au fost interzise. Pe de altă parte, spațiul public a fost inundat de putiniști. Ei sunt putiniști în esență, chiar dacă majoritatea au fost aduși cu autocare. Este evident că totul a fost organizat de către BCS. Pentru opoziție a fost un moment jenant din acest punct de vedere. Chișinăul a fost predat pentru o zi putiniștilor care ne-au lăsat un gust amar de iz sovietic. Ce am simțit în comparație cu anul trecut a fost un dezgust și o acumulare de frustrări care se văd în fiecare an în aceste coloane”.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au discutat cu mai mulți participanți la acțiunile organizate de opoziția socialistă și comunistă, la care s-au purtat  simboluri interzise prin lege, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe. Scuzele oferite de participanții la acest eveniment au fost diferite, începând de la faptul că „Sfântul Gheorghe era moldovean”. Jurnaliștii punctează că deși panglica bicoloră negru-oranj a fost interzisă în R. Moldova, unii participanți la manifestațiile organizate de 9 mai, în centrul capitalei, au sfidat legea sau au găsit o alternativă a panglicii.

La aceeași temă găsim reflecții și la Europa Liberă, unde jurnaliștii fac concluzii după 9 mai cu analistul Igor Boțan. Acesta consideră că sărbătorirea Zilei Victoriei și Comemorării de către opoziție a fost remarcabilă prin faptul că liderii socialiștilor și comuniștilor au sfidat interdicția de a purta „panglica Sf. Gheorghe”, dar și prin faptul că adepții de rând ai opoziției și mulți alții au respectat interdicția. „Deputații își pot permite să angajeze avocați și probabil vor încerca să întindă cât pot de mult procedurile de achitare a amenzilor, dar simplii cetățeni au fost sfătuiți să nu poarte această panglică pentru că vor avea bătăi de cap”, a spus Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă, într-un interviu săptămânal cu Europa Liberă.

Nicolae Negru semnează un editorial în Ziarul Național, pe care-l intitulează „A doua eliberare”.  El spune că invazia mișelească din 24 februarie a Ucrainei confirmă: noi nu am fost eliberați la 9 mai 1945, ci reocupați de un criminal nu mai puțin sângeros decât Hitler, aceasta nu poate fi o zi a „victoriei” decât pentru imperialiștii ruși. Sufletele a sutelor de mii de victime ale ocupației sovietice se revoltă când spunem „9 mai - Ziua Victoriei!”, când autoritățile noastre participă la psihoza militaristă emanată de Kremlin. Dacă Putin va reuși să subjuge Ucraina „nazistă”, vom sărbători împreună cu el „o nouă victorie asupra nazismului”?

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău