„Chișinău - București: un succes al diplomației în vreme de război” ( Revista Presei )

  • 22 Iulie 2022 09:34
 „Chișinău - București: un succes al diplomației în vreme de război” ( Revista Presei )

Revista Presei din 22 iulie 2022

Veridica analizează relațiile „Chișinău - București: un succes al diplomației în vreme de război”, după cum apreciază publicația. „Cel mai recent episod în acest sens s-a consumat chiar la finele săptămânii trecute, în 15 iulie, la București, la cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Șefii diplomațiilor română, germană și franceză au contribuit din nou la strângerea a nu mai puțin de 615 milioane de euro. Circa două treimi din această sumă va veni la Chișinău sub formă de granturi, mai precis fonduri nerambursabile în valoare de 432 de milioane de euro, restul fiind împrumuturi cu rate ale dobânzii avantajoase pentru Chișinău. Veridica subliniază că Republica Moldova a reușit ca în numai trei luni și jumătate, din 3 martie până în 23 iunie, să migreze de la statutul de țară care depunea oficial cererea de aderare la UE, la obținerea statutului de țară candidată. Diplomații de la Chișinău și București au depus un efort conjugat pentru a convinge statele europene, în ciuda reticențelor Olandei, Austriei sau Danemarcei. Cele mai importante reforme la care Republica Moldova s-a angajat țin de sfera justiției. Și aici România poate ajuta. Viitorii magistrați din Republica Moldova ar putea fi pregătiți  pentru a-i înlocui pe cei care nu vor trece examenul de integritate inițiat prin procedura de evaluare extraordinară denumită „vetting”. Nu în ultimul rând, notează Veridica, Bucureștiul a insistat ca Republica Moldova să fie inclusă în declarația finală a summitului NATO de la Madrid ce s-a desfășurat la finalul lunii trecute. NATO se angajează să ajute Republica Moldova cu „sprijin politic și practic” în vederea fortificării rezilienței militare care garantează și independența politică. Bucureștiul trebuie să sprijine Chișinăul în această perioadă, pentru consolidarea democrației din Republica Moldova și a securității la granițele UE și NATO, până ce acest stat se va alătura, în următorii ani, într-un scenariu optimist, țărilor membre ale Uniunii Europene”, subliniază publicația.

Ziarul de Gardă amintește subiectele pe care le-a scris de-a lungul anilor dedicate „fostului comunist, după care fostului socialist, fostului lider de partid, fostului ministru, fostului deputat, dar și fostului șef de stat, Igor Dodon, statutul căruia, astăzi, e cel de inculpat în câteva dosare de corupție. Ziarul de Gardă a dezvăluit unde-și petrece vacanțele, ce fel de afaceri are împreună cu fiul fostului procuror al Rusiei, Igor Chaika, a scris despre vilele, terenurile, imobilele care-i aparțin, dar și despre „kuliokul” cu bani care i-a fost servit, cu „generozitate”, de Plahotniuc... Ex-președintele R. Moldova nu acceptă, cel puțin, gândul că de tot ce i se întâmplă în această perioadă chiar el e de vină. Că se află în arest la domiciliu, că este monitorizat de organele de anchetă, că a trecut prin percheziții și prin ședințe de judecată… Chiar de la începutul carierei sale, ar fi trebuit să înțeleagă faptul că aici ar putea să ajungă, comentează Ziarul de Gardă. Cât despre nemulțumirile legate de calitatea justiției de la noi, de ce ar fi supărat dacă, de prin anul 2005 până recent, adică timp de 17 ani, a deținut importante funcții în stat, fiind ministru, deputat și președinte al R. Moldova, funcții care i-ar fi permis, inclusiv, să contribuie la îmbunătățirea actului de justiție, dacă ar fi vrut. Astăzi, nu are decât să se împace cu stilul de muncă al justiției pe care chiar el a edificat-o”, scrie Ziarul de Gardă.

Aflat în arest, Igor Dodon rămâne activ în spațiul public – titrează Gazeta de Chișinău. Învinuit de îmbogățire ilicită și trădare de patrie, fostul președinte îndeamnă societatea la nesupunere și răsturnarea guvernării. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit pe 21 iulie măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, în privința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Procurorul responsabil de caz, Petru Iarmaliuc, a explicat necesitatea aplicării de noi restricții lui Igor Dodon. ,,Pe noi nu ne interesează comunicarea lui Dodon Igor referitor la domeniul meteorologic sau chestiuni ce vizează viața personală. Pe noi ne interesează transmiterea de mesaje altor persoane care ar fi implicate în cauza penală, cum ar fi martori, experți, altor persoane vizate în calitate de complici care se eschivează de la urmărire penală și nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. Două persoane vizate în calitate de complici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, au părăsit țara după reținerea și plasarea acestuia în arest la domiciliu”, a precizat Iarmaliuc. Aflat de două luni în arest la domiciliu, Igor Dodon rămâne foarte activ în spațiul public, îndeamnă societatea la nesupunere și răsturnarea guvernării. Fostul președinte, învinuit de îmbogățire ilicită și trădare de patrie, a primit în locuința sa jurnaliști, inclusiv din Rusia, oferindu-le informații și despre acuzațiile aduse, scrie Gazeta de Chișinău.

Portalul Anticorupție reține comentariile președintei Maia Sandu în privința lui Ilan Șor și perchezițiile la sediile formațiunii sale, precum și finanțarea ilegală a acestui partid. Șefa statului, Maia Sandu, a declarat joi seara că se așteaptă a un proces echitabil și corect în cazul oligarhului fugar, Ilan Șor, după ce procurorii anticorupție au descins, joi, la mai multe locații ce aparțin partidului acestuia. „Noi vorbim de ani buni despre finanțarea ilegală, netransparentă a partidelor politice și a campaniilor electorale din Republica Moldova și această corupție în partidele politice ajunge în instituțiile statului și ne pomenim cu toate problemele pe care le-a generat corupția în R Moldova. Nu cred că este o surpriză pentru cineva că acest partid politic se finanțează ilegal din surse obscure și nedeclarate. În sfârșit, instituțiile statului au pornit acest dosar și au început anchetarea acestui fenomen pentru că noi vorbim despre el de foarte mult timp și vorbim despre el în raport cu multe partide politice”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova. Ea a mai spus că cei care comit astfel de fărădelegi se victimizează în prezent. Maia Sandu a mai spus că victimizarea liderilor din Partidul Șor înainte de  acțiunile oamenilor legii denotă cel mai probabil scurgeri de informații din interiorul Procuraturii, scrie Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău