„Cei care încearcă să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv – să readucă grupările corupte la cârma țării” (Revista presei)

  • 11 Aprilie 11:10
 „Cei care încearcă să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv – să readucă grupările corupte la cârma țării” (Revista presei)

Vizita președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Comrat a fost un nou prilej pentru organizarea unor proteste năimite de către persoane asociate oligarhului fugar Ilan Șor și actualei guvernatoare a UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, devenită o răsfățată a uriașei mașini de propagandă din Federația Rusă, scrie Mihai Isac în editorialul său din Deschide.md.

UTA Găgăuzia riscă să devină o regiune unde oficialii de la Chișinău nu mai pot călători decât cu asigurarea unui dispozitiv de securitate impresionant, pe fondul tacticilor de război hibrid implementate de forțele politice pro-ruse din regiune. Hărțuirea oficialilor de la Chișinău a devenit un mod de operare repetat al acestor medii finanțate din fonduri ilegale, mod de operare care riscă să se extindă și în alte regiuni ale țării, mai ales cele unde există minorități etnice, devenind o adevărată amenințare la adresa securității naționale a R. Moldova, atrage atenția publicistul.

Câteva sute de persoane, în mare parte bătrîni, au fost folosiți drept carne de tun de către vajnicii argați ai oligarhului Ilan Șor pentru a străpunge cordoanele de poliție. Aceste scene aduc aminte de perioada 2013-2014 din Crimeea și Donbas, când serviciile federale de securitate ruse au organizat acțiuni similare, folosind persoane din categorii vulnerabile, pentru a forța o reacție dură a forțelor de ordine. Potrivit Deschide.md, vedem repetarea acestui scenariu pe fondul recentelor amenințări ale Evgheniei Guțul privind declararea independenței de către UTA Găgăuzia pe fondul consolidării relațiilor dintre R. Moldova și România, și respectiv R. Moldova și Uniunea Europeană.

După vizita în UTA Găgăuzia Maia Sandu spune că  „Cei care încearcă să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv – să readucă grupările corupte la cârma țării”, scrie Newsmaker. Scopul nostru este să păstrăm pacea, să continuăm lupta împotriva corupției și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii Moldovei, indiferent unde locuiesc și ce limbă vorbesc”, a scris președinta Maia Sandu pe rețelele de socializare. Șefa statului susține că a adus „dovezi clare” despre faptul că autoritățile centrale investesc în localitățile din UTA Găgăuzia și realizează proiecte importante pentru locuitorii autonomiei. Maia Sandu a discutat, la Comrat, inclusiv despre avantajele integrării europene. Președinta a încurajat, totodată, tinerii din regiune să participe la acțiunile de împădurire.

ZDG prezintă declarațiile de avere și interese personale ale deputaților din Parlament pentru anul 2023. Vedeția ce achiziții au făcut deputații, de la imobile de circa 10 mii de metri pătrați, la mașini de marca Renault și Tesla, la terenuri în valoare de 11 mii de euro.  Tot în ZDG citi un interviu cu Octavian Iachimovschi, procuror-șef adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție (PA). Acesta a vorbit despre concursul anulat pentru fotoliul de procuror general, la care a candidat și a obținut cel mai mare punctaj și despre necesitatea instituției Procuraturii Anticorupție de a avea un nou sediu.

Ministerul Economiei tot mai pesimist: PIB-ul va crește cu doar 2,5% în 2024, arată estimările, observă Mold-Street.

Economia Republicii Moldova va înregistra în acest an o creștere de doar 2,5% față de 2023, arată prognoza preliminară a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2025-2027, elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

Este cu un punct procentual mai puțin decât în estimarea de la finele anului trecut, folosită și la elaborarea Bugetului de stat pentru 2024, când Ministerul  prognoza o creștere cu 3,5% a Produsului Intern Brut pentru acest an.

Astfel, PIB-ul nominal al Republicii Moldova va constitui în acest an 328 miliarde lei, cu 27,6 miliarde lei mai mult față de anul trecut (300,4 miliarde lei).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău