„Buncărele din Chișinău, bune doar pentru filme de groază” (Revista presei)

  • 11 Mai 2022 09:35
„Buncărele din Chișinău, bune doar pentru filme de groază” (Revista presei)

„O JALNICĂ priveliște”: OPINIE de la Chișinău despre discursul „mincinos” al lui Putin de 9 mai și despre aducerea organizată la Chișinău a persoanelor din provincie pentru a sărbători „Pobeda”, purtând simboluri pătate de SÂNGE. Despre aceasta scrie editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național.

El reamintește că au fost aduși cetățeni din provincie pentru a se organiza un „marș” ornat cu panglici interzise și drapele roșii identice în spațiul „lumii ruse”, trădând același scenariu. „A-i deplânge pe cei căzuți în război defilând bățos, sfidător, purtând simboluri pătate de sânge ucrainesc, strigând „Pobeda!”, e o formă de nesimțire, de înțelegere caricaturală a rostului acestei zile. În general, în marș e greu să meditezi, să-ți amintești, să-ți exprimi sentimentele de pietate de durere, de tristețe, se potrivește mai bine unor spirite militante, mai puțin celor reflexive”, susține Nicolae Negru.

Editorialistul așteaptă să vadă cum va proceda justiția cu persoanele care au încălcat legea, punându-și în piept panglica ce simbolizează agresiunea Rusiei în Ucraina.

„Dodon, ca trădător profesional, aflat în solda Rusiei, e obligat să scuipe pe legile Republicii Moldova, dar cine îl obligă pe Voronin să facă acest lucru? O jalnică priveliște a falsului statalism, a lipsei de demnitate: doi foști președinți comportându-se ca niște băieței, paji ai lui Putin. Mi s-a părut ciudat că Ambasadorul UE, Janis Mazeiks, ne-a vorbit pe 9 mai despre Ziua Europei, dar ne-a invitat să o marcăm pe 14 mai”, a mai punctat Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

Jurnal.md scrie că liderul separatist de la Tiraspol a prelungit „codul roșu de alertă teroristă” până pe data de 25 mai. Jurnaliștii amintesc că în stânga Nistrului au avut loc mai multe provocări, inclusiv un atac asupra clădirii așa numitului minister al securității din Tiraspol. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma acestora. Mai mulți experți de la Kiev și Chișinău sunt de părerea că provocările au loc pentru a dispersa armata ucraineană și de a menține o parte din potențialul militar ucrainean la hotar cu regiunea transnistreană.

Buncărele din Chișinău, bune doar pentru filme de groază”, opinează  jurnaliștii de la Jurnal TV care au filmat mai multe buncăre din Capitală. Cu un război la hotar, habar nu avem ce vom face și unde ne vom adăposti în cazul unor atacuri cu bombe. Nicio autoritate nu ne spune câte buncăre există în Republica Moldova. Jurnal TV a găsit câteva în Chișinău, dar acestea arată deplorabil. Să te ascunzi în astfel de încăperi e periculos pentru sănătate.

Cele mai multe adăposturi subterane sunt privatizate, iar proprietarii ar trebui să le mențină în mod corespunzător. Anterior, Jurnal TV a vizitat un astfel de buncăr, în care a fost deschisă o așa numită ”cameră de furie”, din engleză - crash room. Cei cu nervii întinși veneau aici să distrugă diferite obiecte. Acum, buncărul a trecut în gestiunea unui alt antreprenor. Ce se întâmplă acum în acea încăpere nu am reușit să aflăm. Totuși, un administrator ne-a spus că în fiecare an buncărul este verificat de autorități, iar de când a început războiul ruso-ucrainean, experții au venit de tocmai trei ori, pentru a-i evalua starea. Citat de Jurnal TV, expertul în patrimoniu Ion Ștefăniță susține că a fost în peste 130 de subsoluri, în Chișinău. Potrivit lui Ștefăniță, doar zece la sută dintre acestea au fost reorganizate, în anii 70, în timpul Războiului Rece, în buncăre de apărare. Cel mai cunoscut buncăr din Republica Moldova este cel din satul Olișcani, raionul Șoldănești. Și acesta însă se află în stare deplorabilă.

Radio Europa Liberă scrie că șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a salutat inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a propus luni revizuirea tratatelor europene, astfel încât să devină posibilă și crearea unei „comunități politice europene” care ar putea include Ucraina, Georgia sau Moldova. Orice inițiativă care ne va permite, în paralel cu făgașul tradițional, să fortificăm legătura cu UE, este binevenită”, a spus Popescu marți, 10 mai, în timpul unei conferințe la Chișinău.

„Șeful diplomației moldovene a mai spus că Chișinăul și-a coordonat această opinie și cu Kiev-ul, care este de aceeași părere, iar la sfârșitul acestei săptămâni el și omologul său ucrainean vor fi prezenți la o reuniune a miniștrilor de externe din grupul principalelor șapte economii mondiale G7, unde speră să afle mai multe detalii despre noua inițiativă”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău