„Ar fi putut, la modul practic, Guvernul de la Chișinău să oprească finanțarea regimului separatist, în contextul în care nu există niciun plan de reintegrare” (Revista presei)

  • 05 Decembrie 2022 09:36
„Ar fi putut, la modul practic, Guvernul de la Chișinău să oprească finanțarea regimului separatist, în contextul în care nu există niciun plan de reintegrare” (Revista presei)

Presa de la Chișinău comentează situația energetică și reluarea curentului electric din stânga Nistrului. „Sensul compromisului la care s-a ajuns peste noapte între Chișinău și Tiraspol este următorul: întregul volum de gaze livrate de „Gazprom” Republicii Moldova va merge către formațiunea separatistă nerecunoscută, care, în schimb, va livra pe malul drept al Nistrului energie electrică la un preț de 73 USD/MW, asigurând 53 la sută din consumul nostru. Restul energiei o vom procura din România la prețul de 90 USD/MW.

Consumul de gaze pentru malul drept va fi asigurat din rezervele de gaze acumulate deja (250 de milioane de metri cubi) în depozitele din România și Ucraina și care vor fi suplimentate prin achiziții de pe piață, scrie Ziarul Național. Conform vicepremierului Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Chișinăul nu va plăti pentru gazul livrat de „Gazprom” pe malul stâng al Nistrului, dar cine îl va achita el evită să spună. Ceea ce înseamnă, mai curând, că se va proceda pe vechi: transnistrenii nu vor plăti pentru gaze, iar suma datoriei va fi trecută pe contul „Moldovagaz”, adică a Republicii Moldova, adunându-se la cele peste 7,5 miliarde de dolari care s-au acumulat deja. Prin această înțelegere nu își asumă cumva Chișinăul plata datoriilor pentru gazele consumate de regimul separatist? – întreabă Nicolae Negru în Ziarul Național.

Potrivit DW, „Chișinăul s-a lăsat prins în capcana energetică rusească. România salvează energetic Chișinăul, iar autoritățile moldovene salvează economic Transnistria și finanțează separatismul prin cedarea întregii cantități de gaze pe care o primește Moldova de la „Gazprom”, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu... Planul de suprimare economică a regimului separatist pro-rus de la Tiraspol, în spatele rezistenței armatei ucrainene, a eșuat, scrie autorul. Ipoteza că separatiștii și decidenții de la Chișinău știau demult că Transnistria va primi tot gazul rusesc (5,7 milioane metri cubi - exact cât a decis să dea Gazpromul – înseamnă 100% din necesarul Transnistriei) este susținută de câteva elemente de analiză. În primul rând, Uzina Metalurgică de la Rîbnița, al doilea cel mai mare consumator de gaze din regiunea transnistreană (care a fost oprită după ce Chișinăul a limitat livrările de gaz spre Transnistria), și-a publicat încă la începutul lunii noiembrie planul de topire a 16 mii de tone de metal, ceea ce denotă că cei care o gestionează erau siguri că vor avea cantitatea necesară de gaze. Al doilea element este că „Moldovagaz” nu a transferat către „Gazprom”, până pe 20 noiembrie, avansul în proporție de 50% pentru luna decembrie, așa cum sever insista până acum, în fiecare lună, furnizorul rus. Autorul atenționează asupra a încă unui aspect. Tiraspolul nu plătește Gazprom-ului pentru gazul consumat. Nu achită nimic de peste 30 de ani. Datoria (tolerată necondiționat de ruși) acumulată de Transnistria depășește 8 miliarde de dolari. Decizia Chișinăului de a ceda regiunii transnistrene întregul volum de gaz va face ca această datorie să crească în continuare într-un ritm mai accentuat decât dacă ar fi existat limitări în ceea ce privește livrările”, scrie DW.

Zona de Securitate întreabă dacă ar fi putut, la modul practic, Guvernul de la Chișinău să oprească finanțarea regimului separatist, în contextul în care nu există niciun plan de reintegrare. „Avem nevoie de un plan de reîntregire, după care așa dispute vor dispărea. Până atunci, NOI suntem stat finanțator al separatismului! Fiecare prin factura la energie și facilitățile economice totale de care beneficiază regimul. NOI plătim că în închisorile din regiune să fie torturați cetățenii noștri, noi plătim acei judecători să emită verdicte de condamnare, noi plătim ca oamenii vocali din regiune să fie judecați pentru extremism, noi plătim pentru criptovaluta rușilor, noi plătim pentru întreg sistemul bugetar (armata, poliție, securiști) așa zis din regiune și noi plătim pentru existența unei enclave separatiste! Fără un plan asta va continua la nesfârșit”, conchide Zona de Securitate.

„Cine va plăti pentru gazul livrat de Gazprom este o întrebare oarecum retorică, din moment ce Vicepremierul Spânu a anunțat că nu noi. Experții organizației Inițiativă pentru Pace atrag atenția că Transnistria nu va plăti - sistemul economic și bugetar din stânga Nistrului nu este sustenabil fără gaz gratuit; Banii celor din dreapta Nistrului ar trebui să acopere costul gazului depozitat pe care îl vom consuma. Mai avem de plătit miliardul de lei împrumutat de Moldovagaz de la Energocom, consumul din noiembrie către Gazprom; Până la urmă gazul folosit de MGRES pentru generarea energiei electrice pentru malul drept este considerat ca fiind consumat de cei de pe malul drept sau stâng? – se mai întreabă publicația. Pe de altă parte, lăsând la o parte retorica patriotică despre cum plătim sau nu rușilor pentru gaz, mai sunt câteva întrebări: Ce ne face să credem că Gazprom nu va sista livrarea gazelor în toiul iernii în condițiile în care nimeni nu s-a angajat să plătească acest gaz? Faptul că gazul acum este destinat exclusiv Transnistriei și doar indirect malului drept, prin livrări de energie electrică, nu reprezintă neapărat o garanție a siguranței livrărilor. Moscova, cel puțin pentru următoarele vreo două luni, pierde pârghia energetică în relația cu Chișinăul, dar nu s-a grăbit să întreprindă mai nimic. Chișinăul a scăpat, aparent, de presiunea achitărilor consumului curent și a avansului, precum și posibil și-a asigurat livrările de energie electrică”, mai notează I4P.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău