„Omuleții verzi” și „umerii largi” ai Moscovei: retorica lui Rogozin la Tiraspol
-
07 Iulie 2016 10:29
Revista presei din 7 iulie 2016
Rogozin face declarații SCANDALOASE la Tiraspol: „Transnistria se poate baza pe umerii largi ai Rusiei” – titrează și Ziarul Național. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, aflat într-o vizită de lucru de două zile în R. Moldova, a stat mai mult la Tiraspol unde a avut întâlniri cu așa-zisa administrație a regiunii și a vizitat militarii ruși din stânga Nistrului. „În pofida oricăror greutăți, Transnistria se poate baza pe umerii largi ai Federației Ruse”, a zis Rogozin. El a declarat că „este inutil să reții armata rusă cu clești administrative sau vamale. Acest lucru nu îi va reuși nimănui niciodată. Tancurile rusești nu au nevoie de viză”, a declarat oficialul rus la Tiraspol.
Evenimentul Zilei se întreabă dacă ”îi poate „scuipa” și umili Rogozin mai mult pe moldoveni? Cum este posibil ca un înalt demnitar rus să-și aleagă să vină în R. Moldova într-o zi în care președintele anunțase că va fi doliu național în memoria victimelor sovieticilor din Basarabia? Acest lucru întrecere orice măsură, comentează publicația. Venit la Chișinău, acesta nu a făcut decât să umilească și mai tare politicienii de aici. Aceia pe care i-a prins în capcană anterior și cărora le-a pus în brațe o „foaie de parcurs”. Editorialistul de la EVZ atenționează că ”merele și vinul nu vor ajunge în Rusia, în cazul în care Dodon nu va câștiga prezidențialele... Dar Rogozin nu s-a oprit aici. Cine a putut citi prinde rânduri declarațiile făcute de acesta la Tiraspol a înțeles mesajul real. Că Transnistria va fi supusă în viitor atacurilor „fasciștilor” de la Kiev și Chișinău și că separatiștii transnistreni se pot „sprijini pe umerii largi ai Federației Ruse”. Retorica „extremiștilor fasciști” a fost folosită și în cazul Crimeii, așa că varianta „omuleților verzi” nu trebuie exclusă din spatele „umerilor largi” ai Moscovei”, scrie Evenimentul Zilei.
Timpul scrie despre o nouă consolidare pe frontul politic antiromânesc. „Triadei” liderilor proruși Igor Dodon, Renato Usatîi și Vladimir Voronin, i se mai adaugă încă o figură importantă, transformând tabăra politică într-un „patrulater roșu”, scrie Timpul, referindu-se la alegerea lui Ilan Shor în calitate de președinte al Mișcării Social-Politice „Ravnopravie”.Noile evoluții arată intenția Moscovei, care-și susține pe toate căile bufonii politici de la Chișinău, de a completa garnitura ofertei sale electorale pentru cetățenii Republicii Moldova, conchide publicația.
Iar Adevărul publică un interviu cu Igor Dodon, care este nostalgic după Uniunea Sovietică. Liderul socialiștilor a vorbit despre viitoarele alegeri prezidențiale, cazul fostului prim-ministru Vlad Filat, despre oligarhi și relațiile cu Rusia și Uniunea Europeană.
Cine fură și cine plătește – așa se întitulează comentariul semnat de Victor Ciobanu în Ziarul Național. Autorul scrie că guvernanții ”vor să fure în continuare. Iar donatorii nu vor. De aceea vor să ne pună pe noi să plătim. Cine a furat miliardul? Lista e mare. Madame procuror ne confirmă că 90% din cei anunțați figurează în dosare. A mai rămas să ne spună ce-i cu acele dosare. Și când se va întoarce miliardul. Dacă peste 20 de ani, atunci nu mai are rost. Pentru că îl vom întoarce noi. Cu procente. Iar ei tot vor fura. Firește, dacă ne împăcăm cu soarta…” scrie autorul.
În Ziarul de Gardă găsim detalii necunoscute până acum despre cariera Adrianei Bețișor, cea mai mediatizată angajată din Procuratură, despre averea ei care a crescut anul trecut, după celebrarea căsătoriei, cariera începută acum cinci ani și dosarele penale importante gestionate în toată această perioadă.
Ziarul de Gardă mai scrie de ce sentința de condamnare emisă pe numele lui Vlad Filat nu este făcută publică. Tot din ediția de astăzi a ZdG aflăm cum și de ce, cinci judecători „cu nume” au fost salvați de Consiliul Superior al Magistraturii de la pedepse disciplinare.