“…Să ucizi o pasăre cîntătoare” de Harper Lee

  • 06 Noiembrie 2014 11:36
“…Să ucizi o pasăre cîntătoare” de Harper Lee

Romanul este povestit de o fată de 6-8 ani, “Scout” Finch. Acțiunea romanului are loc la începutul anilor 30 din secolul trecut.

Cartea ne prezintă aventuri ale copilăriei lui Scout și a fratelui ei Jim, a prietenului lor Dill, evenimetele la care participă tatăl lor, Atticus, care-și crește singur copii și încearcă să le dea o educație cât mai bună.

Acțiunea romanului se schimbă total atunci când Atticus, avocat de meserie, se implică în apărarea unui om de culoare, Tim Robinson, care este acuzat de violul unei fete albe. În acea perioadă mentalitatea oamenilor era diferită, atunci un negru din start era vinovat în fața unui alb.  

În timpul procesului, Atticus reușește să arate că de fapt vinovat de viol este chiar tatăl fetei, Bob Edwell, căruia îi plăcea băutura și de câte ori avea ocazie își batea fata. Tim Robinson primește verdictul definitiv ”Vinovat”, dar după ce procesul se termină, toată lumea din oraș nu mai împărtășește părerea că negrul era vinovat și mulți încep să-l ignore pe Bob Edwell. Ca urmare acesta declară razboi familiei Finch…

Cartea poate fi procurată online pe Bestseller.md!

Recomand cu drag cartea. Romanul pune în discuție subiecte precum violul, problemele societății, inegalitatea rasială, dar, în același timp, reușește să rămână un roman cu o poveste frumosă și plăcută pentru lecturată. În 2007, Harper Lee a fost decorată cu ordinul Medalia prezidențială a libertății Statelor Unite ale Americii pentru contribuția sa în literatură.

Citate din carte:

”Singurul lucru care nu poate fi statornicit prin legea majorității este conștiința omului.”

”N-ai să înțelegi niciodată cu adevărat o persoană până ce nu vezi lucrurile din punctul ei de vedere.”

”Nu mi-a plăcut niciodată să citesc până în clipa în care mi-a fost teamă că am să pierd această posibilitate. Nimănui nu-i place să respire.”

Vezi și alte cărți din colecția Top 10+ pe Bestseller.md!

Recenzie de Cristian Plop

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău