Zonadesecuritate.md | Petru Macovei, despre presa din stânga Nistrului: Este 99,9% controlată de pretinsele autorități de la Tiraspol. Este cenzura impusă la modul direct. Presa din stânga Nistrului este „pacient pe moarte” (Revista presei)
-
03 Mai 2021 12:37
De Ziua Mondială a Libertății Presei și mass-media din Republica Moldova reflectă în câteva articole problemele cu care se confruntă jurnaliștii în privința libertății de exprimare.
Libertatea presei este o luptă zilnică la Ziarul de Gardă. Publicația reamintește că mass-media din R. Moldova este parțial liberă și atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă în special jurnaliștii de investigație în anchetele care îi au în vizor pe politicieni sau funcționari publici. Jurnaliștii se adresează și politicienilor care i-au atacat: „Mulțumim pentru antrenamente, „sala de forță” e mai bine decât „cămașa de forță””. Tot cu referire la atacurile politicienilor, publicația scrie: „Recunoaștem că e ceva neplăcut, ne-am săturat de aceste atacuri „până în glande” (expresia unui fost consilier guvernamental) dar, totodată, avem o memorie „grețos de bună” cu privire la demnitatea și onoarea fiecărui corupt”.
Zonadesecuritate.md îl citează pe directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care spune că situația presei din stânga Nistrului este destul de gravă. „Acolo nu putem vorbi despre o diversitate mediatică, acolo, presa este 99,9% controlată de pretinsele autorități de la Tiraspol. Este cenzura impusă la modul direct. Din acest punct de vedere, presa din stânga Nistrului este „pacient pe moarte”. Într-un podcast realizat de jurnaliștii de la zonadesecuritate.md, Petru Macovei declară că în regiunea transnistreană, oamenii care pledează pentru libertatea de exprimare și pentru libertatea presei riscă, efectiv, să facă pușcărie.
Vorbind despre politică, moldova.org publică un comentariu despre „sperietorile” pe care au început să le lanseze politicienii după anunțul președintei Maia Sandu despre alegerile anticipate. „Peste moldoveni a început a curge o ploaie, dar nu de promisiuni, ci una de sperietori. Astfel, tot mai des auzim despre faptul că limba română va fi inclusă în Constituție, sau că se vor legaliza căsătoriile persoanelor de același sex, sau că vom adera la NATO. În principiu, dacă ar fi să judecăm prin prisma normalității statelor occidentale, toate astea trei sunt CEVA NORMAL. Însă la noi ele sunt sperietori”.
Într-o analiză publicată de agenția de presă IPN, Veaceslav Crăciun opinează că dacă își va limita agenda pentru alegătorul găgăuz la nivelul „apărării de tancurile NATO” și „valorile tradiționale”, partidul lui Dodon va demonstra că nu merită o abordare serioasă. „Continuăm cum a fost?” Cum va rezista încercării alegerilor anticipate mariajul politic al PSRM cu Găgăuzia? , se întreabă autorul, care opinează că Igor Dodon vrea să-și mențină cu orice preț pozițiile din Parlament, de aceea „asta înseamnă că el va dori să stoarcă Găgăuzia, în calitate de rezervă electorală, până la ultimul vot(...) în ultimii ani în regiune s-a înregistrat un anumită cotă de nemulțumire față de acțiunile socialiștilor. Apoi, posibilitățile autorităților din Gagauz-Yeri de mobilizare a electoratului au și ele o limită. Se cer argumente convingătoare pentru a aduce la urne populația dezamăgită. Mult mai convingătoare decât actualele ”de a fi împotriva NATO și Unirii”, scrie autorul.
Adevărul Moldova scrie că fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare cu executare în România, a fost eliberat din arest duminică, 2 mai, după ce a expirat termenul în care un cetățean străin reținut poate fi extrădat. „Odată ce a fost eliberat, Cristian Rizea a făcut mai multe declarații pentru Realitatea PLUS, unde a menționat că ex-președintele Igor Dodon și oligarhul fugar Vlad Plahotniuc pregătesc răpirea sa, după ce celor doi nu le-a reușit planul privind extrădarea fostului deputat. „Cei care stau în spatele arestării mele sunt Igor Dodon și Plahotniuc”, a spus Rizea, citat de Adevărul Moldova.